TBMM'de kapalı oturum ne anlama geliyor, hangi durumlarda yapılır?

TBMM'de kapalı oturum ne anlama geliyor, hangi durumlarda yapılır?

TBMM'de tek maddelik İdlib gündemi ile kapalı oturum yapılacak. Peki ama neden kapalı oturum yapılacak? Kapalı oturum hangi durumlarda yapılır?

İdlip’de 34 askerin şehit olmasının ardından Meclis’te kapalı oturum yapılması gündeme gelmiş, Ak Parti grubu, Meclis Başkanlığı’na kapalı oturum teklifiyle başvurmuştu. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay da Meclis’e Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın İdlib'deki saldırı ile ilgili gelişmeler konusunda Genel Kurulu bilgilendirmesi için dilekçe göndermişti. Yapılacak olan kapalı oturumun tarihi de 3 Mart Salı günü olarak belirlenmişti.

Meclis’te aynı gün CHP, MHP ve İYİ Parti grup toplantıları da yapılacak.

Peki, kapalı oturum ne anlama geliyor, hangi durumlarda yapılır?

TBMM Yasama El Kitabı’na göre bu oturum, toplantı içeriğinin devlet sırrı olarak saklandığı Genel Kurul toplantısı olarak tanımlanmakta. Oturuma milletvekilleri, Cumhurbaşkanı yardımcıları, bakanlar, bakan yardımcıları katılabilirken, üst kademe kamu yöneticileri ile görevi gereği toplantıda bulunması gereken kamu görevlileri dışında da kimse toplantıya katılamıyor.

Oturum esnasında görüşmelerin tutanakları kâtip üyelerince tutuluyor. Ancak, Genel Kurul uygun görürse, yeminli stenograflar bu görevi yerine getirebiliyor. Toplantının ardından oturumun tutanağı ve özeti, bir zarfa konarak mumla mühürlenip Meclis arşivine veriliyor.

Kapalı oturum tutanakları ve özetleri ise ancak oturum tarihinden itibaren on yıl geçtikten sonra yayımlanabiliyor. Bunların daha önce veya sonra yayımlanmasına ilişkin Genel Kurul, Danışma Kurulu’nun teklifi üzerine işaret oyuyla karar veriliyor. Meclis İç Tüzüğü’ne göre ise görüşmelere ilişkin oturumda bulunanlar ve bulunma hakkına sahip olanlar tarafından hiçbir açıklama yapılamıyor. Bunlar devlet sırrı olarak saklanıyor.

Meclis tarihindeki ilk kapalı oturum, Meclis’in açılmasından bir gün sonra, 24 Nisan 1920 tarihinde, son kapalı oturum ise 4 Ekim 2012’de Suriye tezkeresinin görüşmelerinde gerçekleştirildi. Meclis tarihinde şimdiye kadar 267 kapalı oturum yapıldı, bu oturumların 206’sı kamuoyuna açıklandı. 1 Mart 2003 tezkeresi, kamuoyuna açıklanmadığı için tartışmalara neden olan tutanaklar arasında gelmektedir.

 

Siyasetcafe.com

 

 

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.