Travma sonrası stres kadınlarda 2 kat daha fazla

Travma sonrası stres kadınlarda 2 kat daha fazla

Kadınlarda, ruhsal travmalardan sonra travma sonrası stres bozukluğuna yakalanma riski erkeklere göre 2-3 kat daha fazla...

Uzman Psikolog Ecem Özcan Tatlıdil, “Kadınlarda, ruhsal travmalardan sonra travma sonrası stres bozukluğuna yakalanma riski erkeklere göre 2-3 kat daha fazla görülüyor” dedi.

 

Yaşanılan afetlerin her bireyi aynı şekilde etkilemediğini söyleyen Liv Hospital Ankara Uzman Psikolog Ecem Özcan Tatlıdil, şunları aktardı:

 

“Bazı kişiler travma sonra stres bozukluğuna (TSSB) yatkın hale gelirken, bazı kişiler çok daha kısa sürede toparlanabilir.

Örneğin, birey yaşanan afet öncesinde psikolojik bir tedavi görüyorsa etkilenme düzeyi daha yüksek olabilmekte veya olayın öncesinde yaşamış olduğu benzer travmatik olay ve travmatik izleri varsa, bu süreçte bir tedavi almadıysa, kayıpları fazlaysa, yardımlara kolay ulaşamadığı durumlar kişinin travmatize olma düzeyini artırabilir.

Yapılan araştırmalar kadınların erkeklere oranla ruhsal travmalardan sonra TSSB’ye daha sık yakalandığını göstermekte, travmanın türü ne olursa olsun, kadınlarda bu durumun erkeklerden 2-3 kat daha fazla görülmektedir.”

 

Psikolog Tatlıdil, şunları kaydetti:

 

“Akut stres bozukluğunun semptomları, travmatik olaydan sonra en az 2 ila 6 hafta arasında sürmektedir. Fakat bu süre bazı parametreler göz önünde bulundurulduğunda (çoklu kayıp, göç etme, gibi) akut stres tepkisinin 10 haftaya kadar çıkmasını mümkündür. Ancak bu süre 10 haftayı geçtikten sonra bireyin semptomları devam etmekte ise birey travma sonrası stres bozukluğu (TSSB) tanısı altında değerlendirilebilir. Her 3 insandan biri, yaşamı boyunca ağır stres yaşar. TSSB, bu olguların ortalama yüzde 10’unda ortaya çıkar.”

 

Siyasetcafe.com

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.