TSK “Güdümlü balon”a geçiyor

TSK “Güdümlü balon”a geçiyor

Türk Silahlı Kuvvetleri, sınırda yasadışı ve terörist geçişler ile kaçakçılık faaliyetlerini önlemek için keşif ve gözetleme maksadıyla "kablo güdümlü balon" sistemine geçecek.

360 derece keşif ve gözetleme yapabilecek sistemle donatılacak olan balonlar görüntüleri gerçek zamanlı olarak merkeze iletecek.

Savunma Sanayi Müsteşarlığı (SSM) nisan ayında teklife çıktığı kablo güdümlü balon sistemi hizmet alımı ihalesinde bu ay düğmeye basıyor. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin sorumluluk sahalarındaki keşif, gözetleme, hedef tespit ve haberleşme rölesi gibi avantajlardan istifade edebilmesi için hayata geçirilecek sistemle, TSK'ya ilave komuta-kontrol, keşif, gözetleme ve istihbarat yetenekleri kazandırılacak.

İKİ ŞİRKETTEN TEKLİF

Üs bölgesi ve karakol gibi noktalara istihbarat sağlama, yakın gözetleme ve erken ikaz amacıyla da kullanılabilecek olan güdümlü balonlar karakollarda yere bağlı şekilde hizmet verecek. Bu şekilde 360 derece hareket kabiliyetiyle karakol çevresinde edindiği verileri kablo vasıtasıyla karakola aktaracağı gibi bilgiler oradan da çevre karakollara gönderilecek.

Nisan ayında ihale şartnamesi yayınlanan ve yerli firmaların teklife çağrıldığı proje için Aselsan ve TÜRKSAT'ın teklif verdiği öğrenildi. SSM'nin bu ay kablo güdümlü balon ihalesine çıkarak sistemi 2018 yılına yetiştirmesi ve balonların karakollara yerleştirilmesi hedefleniyor.

SINIR İLLERİNDEKİ KARAKOLLARA YERLEŞTİRİLECEK

Yerden yüksekliği daha önce 500 metre olması planlanan balonların bölgedeki terör faaliyetleri göz önünde bulundurularak daha yüksek irtifaya çıkarılması için de ayrı çalışmalar yapıldığı öğrenildi.

Güdümlü balonların ağırlıklı olarak Suriye'den kaçak geçişlerin yoğun olduğu Hatay ve Kilis'te kaçak göçmen girişi noktasında istihbarat vermesi için bu illere yerleştirilmesi, ayrıca terör örgütü PKK ile mücadele kapsamında ise Şırnak, Hakkari, Van ve Diyarbakır'a da balonların konuşlandırılacağı öğrenildi.

siyasetcafe.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.