Türkiye adalette kötü yolsuzlukla mücadelede orta çıktı!

Türkiye adalette kötü yolsuzlukla mücadelede orta çıktı!

Hukukun Üstünlüğü Endeksi’nde Türkiye, hukukun üstünlüğünde 126 ülke arasında 109’uncu oldu. Her ne kadar iyi derece olan sırada olsak bile Şeffafalıkta Nijerya’nın gerisinde kalan Türkiye yolsuzlukla mücadelede 57. Sırada yer aldı.

Türkiye’nin üzerinde düşünmesi gereken raporu Dünya Adalet Projesi duyaçıkladı. Kuruluşun 2008’den bu yana her yıl yayımladığı Hukukun Üstünlüğü Endeksi’nde Türkiye 126 ülke arasında son sıralarda yer aldı. Söz konusu endekste 2014’te 59’uncu sırada bulunan Türkiye, 2015’te 80’inci, 2016’da 99’uncu, 2017-18’de 101’inciliği elde etti.

 Türkiye, Doğu Avrupa ve Orta Asya grubundaki 13 ülke arasında geçen yıl gibi bu yıl da sonuncu sırada yer aldı. Gelir grubuna göre ülke sınıflandırmalarda ise orta üst gelir grubundaki 38 ülke arasında Türkiye, geçen yıl gibi yine sadece Venezuela’nın önünde yer bulabildi.

Araştırma, 126 ülkede 3 bin 800’ü uzman toplam 123 bin 800 araştırmacı ile yapıldı. 201 sayfalık endeksin ilk üç sırasına Kuzey Avrupa ülkeleri damga vurdu. Danimarka, Norveç, Finlandiya ilk üç sıraya yerleşti.

Araştırma WJP’nin projesi kapsamında yer alan ülkelerin hukukun üstünlüğü, Hükümet yetkileri üzerinde kısıtlamalar, yolsuzluğun önlenmesi, düzen ve güvenlik, hükümet şeffaflığı, temel haklar, adil hukuk, cezai adalet ve idari yaptırımlar olmak üzere 8 başlıkta incelendi.

 Araştırma, yolsuzluğu önlemek için alınan tedbirler inceleniyor. Rüşvet, yolsuzluk ve kamu kaynaklarının kötüye kullanılıp kullanılmaması temel kritee olarak baz alınıyor. Hükümet yetkileri üzerindeki kısıtlamada, ülkedeki yöneticilerin kanunlara tabi olup olmadığı ölçülüyor.

Ülkeyi yöneten hükümetin şeffaflığı kategorisinde, hükümetin yayınladığı bilgilerin kalitesi kontrol ediliyor. Bunun yanısıra bilgi edinme talebine, hükümetin doğru bir şekilde cevap verip vermediği de gözetiliyor. Temel haklar kategorisinde de, o ülkede hukukun üstünlüğüne dayanarak en temel insan haklarına saygılı olunup olunmadığını kontrol ediliyor.

Güvenlik konusunu kapsayan başlıkta kişilerin ve mülklerin korunup korunmadığı mercek altına alınıyor. Adil hukuk alanında ise, insanların mağduriyetlerini adalet sistemi vasıtasıyla etkili bir şekilde çözüp çözemedikleri değerlendiriliyor.

Karar gazetesi'nin haberine göre, 2010 yılında, hükümet üyelerinin hukuk kurallarıyla ne derece sınırlandırıldığını gösteren “Sınırlı Hükümet Yetkisi” kategorisinde Türkiye 35 ülke arasında 31’inci, “Temel Haklar’da” ise 33’üncü sıradaydı.

2011 araştırmasında ise “Sınırlı Hükümet Yetkisi” kategorisinde Türkiye 66 ülke arasında 52’inci, “Temel Haklar” kategorisinde de 66 ülke arasında 58’inci sırada yer buldu.

2012-2013 incelemesinde ise “Sınırlı Hükümet Yetkisi” kategorisinde Türkiye 97 ülke arasında 68’inci sırada yer alırken, “Temel Haklar” da ise 97 ülke arasında 76’ıncı oldu.

SİYASETCAFE.COM

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.