Türkiye’nin ilk balık pastırması Antalya’da üretildi

Türkiye’nin ilk balık pastırması Antalya’da üretildi

Ahmet Akbaş isimli bir girişimci Türkiye’nin ilk balık pastırması üretti.

Antalya’da sağlık sektöründe çalışan Ahmet Akbaş isimli bir girişimci Türkiye’nin ilk balık pastırması üretti. Yalnız üretilen bu alternatif pastırma biraz cep yakan cinsten çünkü dana pastırması kilosu 150 TL. ye satılırken balık pastırması kilosu 350 TL. den satılmakta.

Türkiye’de üretilen ilk balık pastırmasının üretim hikayesi ise oldukça ilginç; Ahmet Akbaş, memleketi olan Çanakkale’ye ziyaretlerinden birinde ağabeyinin yaptığı balık pastırmasını tadar ve çok beğenir, eve döndüğünde kendisi için yapmaya başlar. İlk üretimlerde istediği tadı yakalayamasa da en sonunda kendi tarifini bulur. Başlarda balık pastırması üretimi Ahmet Akbaş için hobi olsa da çevresi tarafından çok beğenilince pastırma yapımı için uygun balık türlerini araştırır ve Japonya’ya ihraç edilen akya ve orkinos balıklarının, en uygun çeşit olduğunda karar kılar.

'100 KİLO BALIKTAN 35 KİLO PASTIRMA ELDE EDİLİYOR’

ahmet-akbas.jpg

Balık pastırmasının, kilosu 350 TL’den Türkiye’nin dört bir yanından çok rağbet olduğunu söyleyen Ahmet Akbaş; "Aslen 8 yıldır sağlık sektöründe çalışıyorum. Bu işe hobi olarak deneme amaçlı başladım. Tadına bakan herkes beğenince üretmeye başladım. Japonya’ya ihraç edilecek akya ve orkinos balıklarından alıyorum. Hazırlanma süreci yaklaşık 35 gün. Balığın 15 günü tuzda bekleyerek geçiyor, daha sonra buzlu suya giriyor. Suyu belli derecelerde tutmak gerekiyor. Ardından çemenlenip kurutmaya giriyor. Tekrardan çemenleyip kurutunca pastırma haline geliyor. 100 kilo balıktan 35 kilo pastırma üretiliyor. Hazır hale gelen pastırmalar öncelikle bağımsız bir şirkete gıda analizine gönderiliyor. Analizin ardından süreci biten pastırmalar, Türkiye’nin dört bir yanına gönderiliyor" şeklinde konuştu.

Şu ana kadar pastırmanın tadına bakanlardan olumsuz tepki almadığını belirten Akbaş “ürünü alan herkes beğeniyor ve istemeye devam ediyor. Mevzuatta henüz balık pastırmasının yeri yok. 6 ay önce gerekli makamlara başvurularımı yaptım. Cevap olarak füme tesisi kurmam söylendi. Ancak yaptığım işin fümeleme işlemi ile ilgisi yok. Bu ürün fırın kullanılmadan tamamen kuru ortamda üretiliyor" diye sözlerine devam etti.

 

 

Siyasetcafe.com

 

 

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.