Türkler bastırdı Ruhani geri adım attı

Türkler bastırdı Ruhani geri adım attı

İran Cumhurbaşkanı Ruhani, ülkesinde yaşanan ‘Türkçe’ tartışmalarına son noktayı koydu ve çok kritik açıklamalarda bulundu.

İran Cumhurbaşkanlığının internet sitesinden açıklamalarda bulunan Ruhani'nin İran'da Türkçe'nin önemine ve değerine ilişkin konuştu.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, "Türkçe bu toprakların iftihar vesilesi ve kokulu çiçeklerindendir" İfadelerini kullandı.

İran Cumhurbaşkanlığının internet sitesinde yayınlanan açıklamaya  göre, ziyaret ettiği Tebriz kentindeki Tahti Stadyumu'nda halka hitap eden  Ruhani, ülkesinde Türkçenin yaygınlaştırılmasının önemine değindi.

Ruhani, Türkçe için gerekli kitapların basılması talimatı verdiğini belirterek, "Çünkü Türkçe bu toprakların iftihar vesilesi ve kokulu çiçeklerindendir. Biz de bu vatanla bu halkla bu topraklarla iftihar etmeliyiz"  diye konuştu.

Büyük bir kısmı kuruyan bölgedeki Urumiye Gölü'yle ilgili çalışmaları  da anlatan İran Cumhurbaşkanı Ruhani, hükümetin çabaları sayesinde gölün yeniden  canlandırılacağını söyledi. Ruhani, "Geçen yıl, güvenlik, özgürlük, huzur ve  kalkınma vaadinde bulunmuştuk. Bugün Azerbaycan halkına Urumiye Gölü, Türk Dili ve Kültürü, Spor ve Traktör Sazi takımı için verdiğimiz vaatlerin arkasında duruyoruz" dedi.

CUMHURBAŞKANI YARDIMCISI YUNUSİ'NİN TEPKİ ÇEKEN SÖZLERİ

Ruhani'nin açıklamaları, İran Cumhurbaşkanı Yardımcısı Ali Yunusi'nin iki gün önce "Azeriler Türkçe konuşan Farstır" şeklindeki sözlerine meclisteki Türk kökenli vekillerin tepkisinin ardından geldi.

Cuma günü de İran'ın Rusya'ya Farsça ve Rusçanın karşılıklı olarak iki ülkedeki okullarda "ikinci dil" olarak öğretilmesi teklifinde bulunması İranlı Türklerin tepkisine neden olmuştu.

siyasetcafe.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.