Üzerinden 23 yıl geçmesine rağmen hala acılar taze; Gulca Katliamı

Üzerinden 23 yıl geçmesine rağmen hala acılar taze; Gulca Katliamı

Gulca Katliamı nedir? Ne zaman olmuştur?

5 Şubat 1997 günü akşamı Doğu Türkistan’ın Gulca şehrinde Kadir Gecesi münasebeti ile dini ibadetlerini yerine getirmek için toplanan bir grup kadın ve çocuk tutuklanmıştır.

gulca-katliami1.jpg

Tutuklanmaların ardından, tutukluların yakınları suçsuz olan bu insanların serbest bırakılmalarını istemiştir.

Hemen ardından Çin’li polislerin nezarette tutulan üç kadını demir çubuklarla vurup öldürerek saçlarından sürükleyip cansız bedenlerini yakınlarının önüne atması ile başlayan olaylar kısa sürede tırmanarak bir halk ayaklanmasına dönüşmüştür.

gulca-katliami2.jpg

Ramazan ayında çıkan bu olayların hızla yayılması ile halk tek vücut olarak hareket etmiş ve Gulca şehrinin her tarafına yayılmıştır.

Çin Halk Cumhuriyeti hükümeti olaydan sonra bölgeye çok sayıda asker sevk etmiş ve bu ayaklanmayı çok kanlı bir şekilde bastırmıştır.

 

gulca-katliami3.jpg

Ayaklanma sonunda o günlerde çeşitli sebeplerle Doğu Türkistan’da bulunan yabancı ülke temsilcilerinin, uluslararası kuruluşlar ve dış basının verdikleri haberlere göre, Çin güvenlik kuvvetleri Gulca ayaklanması sırasında 400 Doğu Türkistan Türkü’nü olay yerinde şehit etmiş, pek çoğunun ağır yaralamış ve ilk aşamada 2000 kişiyi tutuklamıştır.

Uluslararası Af Örgütü verilerine göre ölen 400 kişinin 16'sı, havaların aşırı soğuk olması nedeniyle üzerlerine sıkılan tazyikli su nedeniyle donarak ölmüş, 90'ı dövülerek öldürülmüş ve 160'ı da Çin güvenlik kuvvetlerinin açtığı ateşle şehit edilmiştir.

gulca-katliami4.jpg

Gulca olayları sonrasında bizlere gelen bilgilere göre 300'ün üzerinde Uygur Türk'ü göstermelik mahkemelerde yargılanma sonucu idam cezasına ve 120 kişide müebbet hapis cezasına çarptırılmıştır.

gulca-katliami5.jpg

Türkiye’nin çeşitli illerinde Gulca Katliamı’nın 23. yıldönümü sebebiyle anma toplantıları ve seminerler düzenlenmekte. Sosyal medyada ise Gulca Katliamı etiketi ile Doğu Türkistanlı şehitler anılmakta.

image004.jpg

 

Siyasetcafe.com

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.