Yeni Zelanda teröristinin cami saldırısında ki ölü sayısı artıyor

Yeni Zelanda teröristinin cami saldırısında ki ölü sayısı artıyor

Yeni Zelanda’nın ChristChurch ilçesindeki iki camiye silahlı saldırı düzenlendi. Yeni Zelanda Başbakanı 28'i ağır 48 kişinin yaralandığı olayda ölü sayısının 49'a yükseldiğini açıkladı.

Saldırgan, acımasız saldırıyı sosyal medyada canlı yayınla paylaştı. Cuma namazı sırasında düzenlenen korkunç saldırıda çok sayıda ölü ve yaralı sayısı artıyor. Saldırının ardından bölgede okullar tatil edildi, halkın camilerden uzak durması istendi.

Saldırıya ilişkin üçü erkek biri kadın 4 kişi gözaltına alındı. Başbakan Jacinda Ardern 'Bugün ülkemizin en karanlık günlerinden biri' dedi.

Yeni Başbakanı Jacin Arden ise, camiye düzenlenen terör saldırında şehit sayısının 49'a yükseldiğini açıkladı. Ardern, 20'si ağır 48 kişinin yaralandığını duyurdu.

BİZ NEFRETİN KUCAK AÇTIĞI BİR YET DEĞİLİZ

Canlı yayında basın toplantısı düzenleyen Yeni Başbakanı Jacin Arden şu açıklamaları yaptı; "Yetkililer ve imamla görüştüm. Yeni Zelanda bir mesaj paylaşmamı bekliyor tabii ki, düşüncelerimiz ve dualarımız bu insanlarla birlikte. Birçokları için burası onların doğum yeri değildi. Bir şekilde, aile kurmak, yaşam kurmak, yaşamak için burayı seçtiler. Biz nefretin kucak açtığı bir yer değiliz, aşırılığın yuvası değiliz. Bu saldırının yapılmış olması bizim hiç terörle bağımız olmaması, her türlü dine, etnik çeşitliğe sahip bir ülkeyiz biz ve bugünün devamında insanlar bizim yardımseverliğimizi, dostluğumuzu, dayanışmamızı görecek.

DAHA ÖNCE TARİHTE BENZERİ GÖRÜLMEMİŞ BİR SALDIRIYLA KARŞI KARŞIYIZ

İstihbarat birimlerimizden gelen açıklamalara bakarsanız tehdidin nereden geldiğinin önemi yok, aşırılıklarla mücadele halinde olacağız. Daha önce tarihte benzeri görülmemiş bir saldırıyla karşı karşıyayız. Ülkemizin seçilmiş olmasının sebebi, bizim terör karşıtı, dostluk ve her türlü birliğe açık bir ülke olmamızdır. Her konuda detay paylaşmam mümkün değil. Gözaltına alınmış kişiler var, sorgulanıyorlar. Silahlara nasıl ulaştıklarını bulmaya çalışıyoruz. Halkın polisin yönlendirmelerini takip etmelerini istiyoruz. Bölgeye çok fazla güvenlik güçleri geliyor"

İLK BELİRLEMELERE GÖRE ŞEHİT SAYISI 40 KİŞİ 

Türkiye'nin Wellington Büyükelçisi Ahmet Ergin yaptığı açıklamada, saldırıda ölen veya yaralananlar arasında Türk bulunmadığını kaydetti. Yeni Zelanda Başbakanı 28'i ağır 48 kişinin yaralandığını ve 40 kişinin öldüğünü belirtti.

Kentin Hagley Park bölgesindeki Al Noor Camisi içerisine silahlı saldırganlarca ateş açıldı. Saldırı  esnasında camide, cuma namazı için 200 kişinin bulunduğu belirtildi.

BUGÜN ÜLKEMİZİN EN KARANLIK GÜNLERİNDEN BİRİ

Başbakan Jacinda Ardern, düzenlediği basın toplantısında  'Bugün ülkemizin en karanlık günlerinden biri. Bu saldırı olan eşi görülmemiş bir şiddet eylemi' dedi.

What has happened in Christchurch is an extraordinary act of unprecedented violence. It has no place in New Zealand. Many of those affected will be members of our migrant communities – New Zealand is their home – they are us.

TERÖRİST DAHA ÖNCE TÜRKLER'İ DE HEDEF ALMIŞ

Yeni Zelanda'da camiye saldırıyı gerçekleştiren saldırganın, kendi YouTube sayfasından 70 sayfalık bir manifesto yayınlandığı ortaya çıktı.

Tarrant'ın manifestosunda Türkler'le ilgili bir bölüm de yer alıyor. "Türkler'e" başlığının yer aldığı bölümde şu ifadelere yer verilmiş:

"Topraklarınızda huzur içinde yaşayabilirsiniz, size zarar gelmeyecek. Boğaz'ın Doğu yakasında. Ama Boğaz'ın Batı yakasında bir yerde yaşamayı denerseniz, Avrupa'ya gelirseniz sizi öldüreceğiz."

"Konstantinopolis'e gelir, tüm camii ve minareleri yıkarız. Ayasofya minarelerden kurtulacak ve Konstantinapol hak edildiği gibi tekrar Hristiyan şehri olacak"

Türkiye'nin Wellington Büyükelçisi Ahmet Ergi yaptığı açıklamada, saldırıda ölen veya yaralananlar arasında Türk bulunmadığını kaydetti.

CNN TÜRK canlı yayınına katılan Wellington Türkiye Büyükelçisi Ahmet Ergin saldırıya ilişkin açıklamalarda bulundu. Ergin, şunları söyledi:

"Öncelikle şunu belirtmem gerekiyor, henüz Yeni Zelanda makamlarından konunun ayrıntılarına ilişkin açıklama yapılmadı. ChristChurch'ün halen kordon altında ve operasyonlar devam ediyor.

İki camide cuma namazı esnasında gerçekleşti olaylar. Resmi bir açıklama olmamakla birlikte, medyadaki bilgilerden öğrenebildiğimiz kadarıyla 10 kişi hayatını kaybederken, 50 yaralı olduğuna ilişkin. Bir şüphelinin gözaltına alındığı bilgisi var. Şu anda düşen bir haber ölü sayısının 30'a yaklaşabileceğini belirtiyor. Operasyon devam ediyor.

En az iki saldırgan olduğu söyleniyor. Geniş çaplı operasyonlar sürüyor. Eşzamanlı saldırı olduğu sonucunu çıkarıyoruz. Her iki cami de ChristChurch'ün merkezi sayılabilecek bölgede."

SİYASETCAFE.COM

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.