Yeni Zelanda’da iki ayrı camiye saldıran Brenton Tarrant, uzun süre Türkiye’de kalmış

Yeni Zelanda’da iki ayrı camiye saldıran Brenton Tarrant, uzun süre Türkiye’de kalmış

İki ayrı camiye yaptığı silahlı saldırıyla 49 kişinin hayatını kaybetmesine neden olan Brenton Tarrant hakkında flaş bir iddia geldi. 

Reuters haber ajansının üst düzey Türk yetkililere dayandırdığı haberde, Yeni Zelenda’daki iki ayrı caminin zanlısının geçmişte Türkiye’de uzun süre kaldığı, bu süreçte görüştüğü kişiler ve attığı adımlarla ilgili inceleme yapıldığı aktarıldı.

Reuters’e konuşan Türk yetkililer, saldırganın başka ülkelere de seyahat ettiğini düşündüklerini ifade etti.

Yeni Zelanda tarihinin en kanlı terör saldırılarından birini gerçekleştiren 28 yaşındaki Brenton Tarrant’ın saldırı öncesi internete yüklediği metinde, beyazların üstünlüğüne inandığını ifade ederek kendisini açıkça faşist olarak tanımladı. 

Tarrant’ın sosyal medya hesabına yüklediği 70 sayfalık metinde, göçmenlik karşıtı, ırkçı söylemleri dikkat çekiyor. Twitter’ın saldırı sırasında hesabını kapattığı Tarrant yayınladığı metinde, Avustralya doğumlu olmasına rağmen kendisini ‘Avrupalı’ olarak tanımlıyor.

SALDIRGANIN TÜRKİYE’DEKİ GÖRÜNTÜSÜ ORTAYA ÇIKTI

Türkiye’ye 17 Mart 2016’da ilk kez giriş yapan Brenton Tarrant’ın 20 Mart günü ülkeden ayrıldığı öğrenildi. O zaman aralığında ise bir terörist, 19 Mart günü İstiklal Caddesi’nde İsrailli turist kafilesinin arasına girerek üzerindeki bombayı patlatmıştı. Olay yerinde 5 kişi hayatını kaybetmiş, 39 kişi de yaralanmıştı.

brenton-tarrant.jpg

TÜRKİYE’DE BULUNDUĞU TARİHLE İLGİLİ DETAYLAR

Yeni Zelanda’daki saldırıyı gerçekleştiren zanlının Türkiye’de bulunduğu tarihler arasında 20 Mart 2016’yla ilgili de uyarı yapılmış, 81 ilin valilik ve güvenlik güçleri teyakkuza geçmişti. Uyarıya göre, 20 Mart’ta Kandil’in direktifleriyle 11 bin PKK’lı terörist, Yüksekova’yı kurtarılmış bölge ilan edecek ve Suriye’den gelecek 8 bin PYD’li ise Türkiye’deki güvenlik noktalarına saldıracaktı.

TÜRKİYE’DEKİ TÜM HAREKETLERİ İNCELENECEK

Saldırganın Türkiye’de bulunduğu süreçte İstanbul dışına çıkıp çıkmadığı, kimlerle görüştüğü, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın programlarına paralel hareket edip etmediği ve telefon kayıtları incelemeye alındı.

siyasetcafe.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.