Yeterince uyumayan ergenlerde MS riski daha yüksek

Yeterince uyumayan ergenlerde MS riski daha yüksek

İsveç’te yapılan bir araştırmada, her gece yedi saatten az uyuyan gençlerin, yeterli miktarda uyuyanlara kıyasla, kronik bir hastalık olan MS geliştirme olasılığının neredeyse yüzde 50 daha yüksek olduğu keşfedildi.

Yeni çalışma, yeterince uyumayan gençlerde Multipl Skreloz (MS) hastalığı geliştirme ihtimalinin fazla olduğunu ortaya koydu. Bilim insanları çalışmada, "Ergenlik döneminde yetersiz uyku ve düşük uyku kalitesi, daha sonra MS gelişme riskini artırıyor gibi görünüyor. Yeterli bağışıklık fonksiyonu için gerekli olan yeterli uyku, MS'e karşı başka bir önleyici faktör olabilir" diye kaydetti.

Hastalıkla ilgili daha önce yapılmış araştırmalardaki veriler kullanılarak, 2 bin 75 MS hastası ve sağlıklı 3 bin 164 kişi incelendi. Araştırmacılar, gece 7 saatten fazla uyumanın uyumayanlara göre nasıl olduğunu araştırdı.

 

‘YETERSİZ UYKU ERGENLERDE DAHA YAYGIN’


2004 yılında başlayan çalışma, yetersiz uykunun MS riskinin artmasıyla ilişkili olduğunu buldu ve araştırmacıları, uyku kalitesinin de hastalıkta rol oynayıp oynamadığını sorgulamaya yöneltti. Araştırmacılar, "düşük" uyku kalitesi bildirenlerin MS geliştirme riskinin "iyi" uyku bildirenlere göre yüzde 50 daha yüksek olduğu sonucuna vardı.

Araştırmada, "Yetersiz veya düzensiz uyku, kısmen bu yaş döneminde meydana gelen fizyolojik, psikolojik ve sosyal değişiklikler nedeniyle ergenler arasında yaygın bir durum" denildi.

 

TEDAVİSİ YOK


Henüz tedavisi bulunmayan MS’in, dünya çapında 2,3 milyondan fazla insanı etkileyen sinir sistemi hastalığı olduğu bilinirken, kesin sebebi hakkında bir şey henüz söylenemiyor. Ancak araştırmalara göre, genetik, coğrafya, D vitamini eksikliği, sigara içme, obezite ve enfeksiyonların tümü MS hastalığının gelişiminde rol oynuyor.


Siyasetcafe.com

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.