Yolsuzluğun itirafı resmi gazetede

Yolsuzluğun itirafı resmi gazetede

İstanbul Derbent mahallesinden yoksulların kovulması için Bakanlık mahalleyi 'riskli alan” ilan etmişti. Bu kararın gerekçesi ortaya çıktı. 17 Aralık yolsuzluk operasyonunda gözaltına alınan Yorum İnşaat'ın patronu Osman Ağca, resmi gazeteye yansıyan ifad

Türkiye haftalardır yolsuzlukları konuşuyor. 17 Aralık’ta başlayan operasyonlarda, inşaat sektöründe hükümetle işbirliği içinde vurgun vuran işadamlarına dair birçok kanıt sızmıştı. Fakat “motor sektör” denilen inşaatta yandaş patronlar o kadar rahat ki, yolsuzluğu tespit etmek için gizli dinleme ve takiplere bile gerek yok.

 

İlk operasyonda gözaltına alınanlardan, Yorum İnşaat’ın sahibi Osman Ağca, Ticari Sicil Gazetesi’ne geçen toplantı tutanağında, yıkıp baştan yapmak istedikleri mahallede hükümetin “riskli bölge” kararı aldığını, bu kararın “mahallenin imara açılmasının garanti altına alındığı” anlamına geldiğini söyledi.

 

Yoksulu kovacaklar

 

Yer, İstanbul Sarıyer’deki Derbent Mahallesi. Burası gecekondu bölgesi. Halkının çoğu yoksul. AKP uzun zamandır yoksulları buradan kovup, mahalleyi baştan yapmak istiyor.

 

Bu yönde ilk adım 2012’de atıldı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Cemre İnşaat’la protokol imzaladı. Fakat mahalle halkı direnişe geçti. Cemre İnşaat, direnişi kıramadı.

 

Süreç uzadıkça, yoksullar mahalleden atılamadıkça, AKP’nin memnuniyetsizliği arttı. 24 Ocak 2013 günü Resmi Gazete’de çıkan kararla, başında Erdoğan Bayraktar’ın bulunduğu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Derbent Mahallesi dahil olmak üzere iki mahalleyi 6306 sayılı afet yasası kapsamında riskli alan ilan etti.

 

Talimat Erdoğan'dan

 

Erdoğan Bayraktar, yolsuzluk operasyonu başladıktan sonra istifa etmiş, “Bütün talimatları Erdoğan verdi, o istifa etmeli” demişti.
Sonrasında yaşananlar, Derbent’in “riskli alan” ilan edilmesinin de bir “talimat” sonucu olduğuna işaret ediyor.

 

İBB proje istedi

 

Riskli alan kararı sonrası İBB, bu defa Yorum İnşaat’tan Derbent projesi istiyor. Hem Yorum İnşaat’ın hem de Cemre İnşaat’ın başındaki Osman Ağca, 17 Aralık operasyonunda gözaltına alınan işadamlarından biriydi.

 

Mahalledeki dönüşümde şirketlerin ortağı, mahallede yer sahibi olan Oto Sanatkarları Konu Yapı Kooperatifi. İşte bu kooperatifin 23 Haziran 2013’te düzenlenen toplantısında konuşulan ve Ticari Sicil Gazetesi’ne geçen açıklamalar, dönüşümün nasıl sağlandığını ortaya koyuyor.

 

Ağca'nın itirafları

 

Toplantıda Osman Ağca konuşuyor. Ticari Sicil Gazetesi şöyle aktarıyor: “Osman Ağca arazi içinde yer alan 10 parsel numaralı yerin bir SİT alanı olduğunu ve burada bir yapılanmanın şu an için mümkün olmadığını belirtti. Yapılaşmanın kesinlikle yapılacağını fakat zamanlamanın idari bir konu olmasından dolayı bir süre vermenin zor olduğunu söyledi. Ağca, 24 Ocak 2013 tarihinde riskli alan edilen Derbent'te yer alan söz konusu arazideki yapılaşmanın garanti altına alındığını belirtti.”

 

‘AKP’ye yakın onlar’

 

Toplantıya katılanlar, bunun, Osman Ağca’nın hükümete yakınlığı sayesinde olduğundan şüphe duymuyor. Toplantıda söz alan, kooperatifin yönetim kurulu başkanı Mahir Tevruz, “müteahhit firma Cemre İnşaat’ın projenin gerçekleştirilmesi için en doğru firma olduğunu ve belediye ve üst makamlarla ilişkilerinin de gayet iyi olduğunu, bu projenin er ya da geç gerçekleşeceğini söyledi.”

 

Toplantıda konuşulanlar, Yorum İnşaat’ın sahibi Osman Ağca’nın, AKP’yle işbirliği içinde mahalleliyi kovmak için her türlü işlemin yapılmasını sağladığını gösteriyor.

 

Osman Ağca kimdir?

 

Yorum İnşaat’ın patronu Osman Ağca, 17 Aralık’ta yapılan yolsuzluk ve rüşvet operasyonunda gözaltına alınan inşaatçı patronlardan biri. Osman Ağca’nın en yakın ticari ortaklarından biri, Levent Eyüboğlu. Turkmall A.Ş.’nin icra kurulu başkanı olan Eyüboğlu, Emek Sineması’nı yıkıp AVM yapan isim.

 

1. dalga operasyonda savcıların hazırladığı dosyalardan sızan bilgilere göre, İstanbul 7 numaralı Koruma Kurulu üyesi Salih Oğur’un, Osman Ağca’nın avukatından çanta aldığı anlar fotoğraflandı. Bu çantanın içinde 55 bin lira rüşvet olduğu iddia ediliyor. İddiaya göre rüşvetin gerekçesi, Yorum İnşaat’ın, tarihi yapıların olduğu bir araziye rezidans yapmak istemesiydi.

 

Mahalleli projeyi kabul etmiyor

 

Konuyla ilgili görüştüğümüz Derbent Mahalle Yerleşimcileri Konut Yapı Kooperatifi Genel Sekreteri Şah İsmail Karakartal, projeyi kabul etmeyeceklerini ve karşı çıkacaklarını belirtti.

 

Karakartal, projenin dört etaba ayrıldığını, ilk etapta yer alan bölümün mahallenin yüzde sekseni olduğunu belirtiyor. Karakartal firmanın bununla mahallenin neredeyse hepsini boşaltmayı düşündüğünü vurgulayarak, dönüşümden mahallelinin payına sürgün düşeceğini ifade etti.

 

Mahalleliye verilecek sosyal konutların istinat duvarları ve daha eğimli noktalara yapılacağını belirten Karakartal, lüks konutların ormana, metroya ve merkezi noktalara daha yakın olduğunu dile getirdi. Bu proje uygulandığında Sulukule örneğinin ortaya çıkacağını söyleyen Karakartal, “Tıpkı Sulukule’de olduğu gibi burada da mahalle yaşamı, sosyal hayat biter” dedi.

 

Mahalleli geçtğimiz Pazar günü kentsel dönüşüm projesini protesto etmiş, yürüyüşe 5 bin kişi katılmıştı.

 

Bir vurgun adımı daha baştan davalık oldu

 

İhale öncesi apar topar askeri alan statüsünden çıkartılıp imara açılan Emlak Konut GYO'nun Zeytinburnu tank fabrikası arazisi, dünkü ihalede 4 milyar 240 milyon liraya satıldı.

 

TOKİ ve Milli Savunma Bakanlığı arasında 2008’de imzalanan protokol kapsamında arsa, Doğu ve Güneydoğu’da karakol yapımları karşılığında TOKİ’ye devredildi. Emlak Konut GYO, Nisan 2013’te arsayı TOKİ’den 635 milyon liraya aldı. TOKİ’nin hazırladığı yeni planlarda tümüyle askeri alandan çıkartılarak imara açıldı. Aynı işlemle kullanımı konut, ticaret ve turizm alanı olarak belirlenen alana 2-2.5 emsal (toplam inşaat alanını belirleyen katsayı) verildi. Bu yapılaşma haklarıyla 111 dönümlük arazi üzerine yapılabilecek toplam inşaat alanı da 225 bin 906 metrekareye çıktı. TMMOB Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi, üzerinde kültür varlığı olarak tescilli birçok askeri binanın bulunduğu araziye 70 metre (23 kat) yüksekliğinde konut, ticaret ve turizm alanı olarak inşaat yapılmasını mümkün kılan imar planlarına dava açıyor. Oda yöneticileri, davanın gerekçesi olarak “Kamuya ait bir mekan çok yoğun bir yapılaşma hakkı ile satışa çıkartılıyor. 16:9 kulelerine benzer bir yapılaşma getirecek” dedi.

 

‘TOKİ halkı dolandırmak istiyor’

 

“İstanbul 3. Havaalanı Projesi kapsamında, civardaki köyler için Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) kamulaştırma hamlesi başlattı. TOKİ tarafından bölgedeki arazilerin acele kamulaştırılması hakkında karar, bugünkü Resmi Gazete'de yayımlandı.

 

Bu kapsamdaki Akpınar Köyü, 3. Havalimanı’nın bir kısmının yapılacağı bir alan. Köyde bulunan 10 parsel ise Akçelik Madencilik’e ait. İddialara göre TOKİ, kamulaştırma bedeli için 22,5 TL verirken, asıl kamulaştırma bedeli 400-500 TL arasında. Akçelik Madencilik’in avukatı Kemal Altın’a göre “TOKİ’nin havalimanı adı altında ucuza kapatıp ilerde bu alanlara lüks konutlar yapacak. Şirket, konuyu İdare Mahkemesine taşıdı. 5, 6, 7 İdare Mahkemelerine taşınan davalar halen devam ediyor.

 

Kaynak: Sol

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.