YSK üyeleri kimlerden oluşuyor?

YSK üyeleri kimlerden oluşuyor?

31 Mart Mahalli İdareler Seçimi ile ilgili İstanbul itirazları nedeniyle gözler YSK'ya çevrildi. Peki YSK üyeleri kimlerden oluşuyor ve nasıl karar veriliyor?

Türkiye'nin ve dünyada en büyük şehirlerden birisi olan İstanbul seçimleri için itiraz süreci devam ederken vatandaşların gözü YSK'ya çevrilmiş durumda. YSK üyeleri kimlerden oluşuyor? YSK nasıl karar alıyor? YSK üye sayısı kaç kişiden oluşuyor? 

YSK'dan İstanbul seçimleri için gelecek karar beklenirken kurulla ilgili sorular da merak konusu oldu. YSK, 31 Mart Mahalli İdareler Seçimleri'nin İstanbul seçim sonucu için karar aşamasına yaklaşıldı. 

Seçimlerin üzerinden 3 hafta geçmesine rağmen, İstanbul'daki seçim belirsizliği sürüyor. HDP ile birlikte İYİ Parti'nin de desteklediği CHP adayı Ekrem İmamoğlu'na İstanbul İl Seçim Kurulu mazbatayı verdi. 

İstanbul seçimlerinde özellikle Büyükçekmece'de sahte seçmen ve seçmen kaydırma yoluyla usulsüzlükler tespit edildi. AK Parti hem İstanbul Büyükşehir hem Büyükçekmece ayrıca Maltepe için seçimin iptali ve yenilenmesi için YSK'ya başvurdu. Ayrıca yine Maltepe'de seçimini iptale götürecek usulsüzlükler nedeniyle MHP olağanüstü itirazda bulundu. MHP yine İstanbul Büyükşehir için de iptal ve yenilenmesi için başvurusunu yaptı. 

YSK ARA KARARLARI AÇIKLADI

YSK, AK Parti ve MHP'nin İstanbul Büyükşehir için MHP'nin ise Maltepe iddialarını önemi nedeniyle kabul ederek araştırılmasını istedi. YSK iddialar ile ilgili hem İlçe Seçim Kkrullarından hem de kendisinin lede edeceği delil ve belgeleri topluyor. Nefesler tutuldu ve YSK'nın bu iddiaları değerlendirip vereceği karar bekleniyor. 

YSK ÜYELERİ KİMLER?

31 Mart yerel seçimleri sonrası İstanbul'daki düğümü çözecek olan YSK'da kararı verecek olan üyeler merak konusu oldu. YSK'daki üyelerin kim olduğunu binlerce kişi arıyor. İşte YSK Başkan ve üyelerinin isimleri ve görevleri...

SADİ GÜVEN - YSK BAŞKANI 

24/06/1955 tarihinde Balıkesir/Dursunbey'de doğmuştur. Dursunbey Lisesini bitirmiş, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesinden 1978 yılında mezun olduktan sonra, askerliğini Tokat’ta kısa dönem olarak yapmıştır. 
İstanbul hâkim adayı olarak mesleğe başlayan Güven; sırasıyla Narman, İslâhiye Sorgu Hâkimliği, İslâhiye, Malkara, Fethiye, Ankara Hâkimliği, Ankara Ticaret Mahkemesi Başkanlığı ve Adalet Bakanlığı Müsteşar Yardımcılığı görevlerinde bulunmuştur. Evli ve bir çocuk babasıdır.
13/07/2008 tarihinde Yargıtay Üyeliğine seçilen Sadi Güven, Yargıtay 17. Hukuk Dairesi Üyesi iken Yargıtay Büyük Genel Kurulunca 23/01/2013 tarihinde yapılan seçim sonucunda Yüksek Seçim Kurulu Üyeliğine seçilmiştir.  

ERHAN ÇİFTÇİ - YSK BAŞKAN VEKİLİ

Danıştay Savcısıydı. Temmuz 2012'de HSYK tarafından Danıştay üyeliğine seçildi. Temmuz 2016'da Adalet Bakanı Bekir Bozdağ başkanlığındaki HSYK toplantısında yapılan gizli oylamada 4 saatte atanan 342 üye arasında da Çiftçi vardı. Yeniden Danıştay üyesi seçilen Çiftçi, Eylül 2016'da da YSK üyeliğine atandı.   

MUHARREM AKKAYA - YSK ÜYESİ

1964 doğumlu, Karabük Ovacık'lı. 1989'da İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun olduktan sonra mesleğe Karabük'te başladı. Çeşitli ilçelerde hakimlik, Kocaeli'nde savcılık yaptı. Akkaya'nın mesleki kariyerinde de Adalet Bakanlığı görevleri var. Bakanlık İdari ve Mali İşler Daire Başkanlığı tetkik hakimliğinden sonra Ceza İşleri Genel Müdür Yardımcısı oldu. 24 Şubat 2011'de Yargıtay Savcılığına, üyeliğine seçilen Akkaya, Eylül 2016'da YSK üyeliğine atandı.   

CENGİZ TOPAKTAŞ - YSK ÜYESİ

1965 doğumlu, Kahramanmaraş Afşin'li. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden 1988 yılında mezun oldu. Mesleğe Ankara hakim adayı olarak başladı. Çeşitli ilçelerde çalıştıktan sonra Osmaniye ve Ankara hakimliği görevlerinde bulundu. Ankara Cumhuriyet Savcısıyken Aralık 2014'te Yargıtay üyeliğine, Temmuz 2016'da Yargıtay üyeliğine seçildi. Eylül 2016'da da YSK üyesi oldu. 

KÜRŞAT HAMURCU - YSK ÜYESİ

1966 doğumlu. Yozgat Çayıralan'lı. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu. Türkiye ve Orta Doğu Amme İdaresi Enstitüsü'nde Adalet Yönetimi alanında yüksek lisans yaptı. Mesleğe Kayseri hâkim adayı olarak başladı. Çeşitli ilçelerde savcılık, Ankara ve İzmir hakimliği ile İzmir 12. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığı yaptı. Ancak Hamurcu'nun kariyerinde de Adalet Bakanlığı görevleri var. Bakanlık tetkik hakimi olan Hamurcu, 2007-2008 arasında Adalet Bakanlığı İşyurtları Kurumu Daire Başkanıydı. Aralık 2014'te Yargıtay üyeliğinin yanısıra Haziran 2015'te Uyuşmazlık Mahkemesi Ceza Bölümü yedek üyeliğine seçildi. Eylül 2016'da da YSK üyeliğine getirildi. Hamurcu, YSK üyesi seçildikten sonra Uyuşmazlık Mahkemesi üyeliğinden istifa etti. 

İLHAN HANAĞASI - YSK ÜYESİ

1964 doğumlu, Elazığ'lı. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü'nden 1986 yılında mezun oldu. Planlama Uzman Yardımcılığından sonra Danıştay Tetkik Hakimliği, Malatya İdare Mahkemesi Üyeliği, İstanbul ve Konya Vergi Mahkemesi Üyeliği, Bolu Vergi Mahkemesi Başkanlığı, Konya Bölge İdaresi Mahkemesi Üyeliği, Konya İdare Mahkemesi Başkanlığı, İstanbul Bölge İdare Mahkemesi Üyeliği görevlerinde bulundu. 24 Şubat 2011'de Danıştay Üyeliğine, Ocak 2013'te de YSK üyeliğine seçildi. 

YUNUS AYKIN - YSK ÜYESİ

1964 doğumlu, memleketi Denizli Tavas.1987 yılında İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nden mezun oldu. Mesleğe 1990'da Danıştay tetkik hakimi olarak başladı. 15 Aralık 2014'te Danıştay üyeliğine seçildi. Ancak öncesinde Başbakanlık müşavirliği görevinde bulundu. Eylül 2016'da da YSK üyesi oldu. 

FARUK KAYMAK - YSK ÜYESİ

1 Nisan 1962 tarihinde doğmuştur. Pamukpınar Öğretmen Lisesi'ni bitirmiş, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden 1986 yılında mezun olmuştur.
Tokat hakim adayı olarak mesleğe başlamış; sırasıyla Yusufeli, Beytüşşebap, Kahta, Bayramiç, 1998-2004 yılları arasında Kırıkkale ve 2004-2014 yılları arasında Ankara Hakimliği görevlerinde bulunmuştur.
15 Aralık 2014 tarihinde Yargıtay Üyeliğine seçilmiş, halen Yargıtay 10. Hukuk Dairesi Üyesi olarak görevini sürdürmektedir. 23 Ekim 2017 tarihi itibarıyla Yüksek Seçim Kurulu üyesidir.
Almanca bilmektedir. Yüksek lisans yapmıştır. Evli ve üç çocuk babasıdır.

NAKİDDİN BUĞDAY - YSK ÜYESİ

1956 doğumlu. Rize İkizdere'li. Trabzon Bölge İdare Mahkemesi Başkanıyken, 2009'da Aydın Bölge İdare Mahkemesi Başkanlığına atandı. 15 Aralık 2014'te Danıştay üyeliğine seçildi. Temmuz 2016'da Adalet Bakanı Bozdağ başkanlığında yapılan HSYK toplantısında Danıştay üyeliğine devam kararı verildi. Eylül 2016'da da YSK üyesi oldu. 

Üye Nakiddin Buğday'la ilgili Aydın'da görev yaparken Ocak 2010'de başına gelen bir kazayı da aktaralım. Yatsı namazını kıldırdıktan sonra evine kullandığı plakasız motorsikletiyle dönen bir imam, Adliye lojmanları kavşağında karşıya geçmeye çalışan Buğday'a çarptı. Kazada Hakim Buğday'ın sağ kol bileği kırılırken, motorsikletten düşen imam da yaralandı.  

ZEKİ YİĞİT - YSK ÜYESİ

1965 doğumlu, Zonguldak Alaplı'lı. 1987'de İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun olduktan sonra çeşitli ilçelerde hakim ve savcılık yaptı. Sonrasında Adalet Bakanlığı'na geçti. Bakanlıktaki görevine Adalet Müfettişi olarak başlayan Yiğit, önce Bakanlık Personel Genel Müdür Yardımcısı, 2008-2011 yılları arasında da Müsteşar Yardımcısı oldu. 2011'de dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından Danıştay üyeliğine seçilen Yiğit, 2013'ten beri YSK üyesi.

REFİK EĞRİ - YSK ÜYESİ

Uzun yıllar Mersin'de görev yaptı. Daha sonra Yargıtay'da görevlendirilen Refik Eğri, 11 Eylül 2018 tarihinden bu yana YSK üyesi olarak görev yapıyor.
 

YSK ÜYE SAYISI KAÇ KİŞİDEN OLUŞUYOR?

YSK ile ilgili merak edilen bir diğer soru da üye sayısı oldu. YSK 7 asil, 4 yedek üye olmak üzere 11 kişiden oluşmaktadır. Bu üyelerin altısı Yargıtay, beşi Danıştay Genel Kurullarınca, kendi üyeleri arasından üye tam sayılarının salt çoğunluğunun gizli oyu ile seçiliyor.

ÜYELER BAŞKANI SEÇİYOR

Üyeler de, salt çoğunluk ve gizli oyla aralarından bir başkan ve başkanvekili seçiyor. Ayrıca seçime katılan siyasi partilerden, en son yapılan milletvekili genel seçiminde en çok oy almış dört siyasi parti ve Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde grubu bulunan siyasi partiler, o siyasi parti genel başkanları tarafından yetki verilmiş olması şartıyla YSK'da bir asıl ve bir yedek temsilci bulundurabiliyor.

TEMSİLCİLER OY KULLANAMIYOR

Bu temsilciler, kurulun bütün çalışmalarına ve görüşmelerine katılıyor ancak oy kullanamıyorlar. YSK'nın internet sitesinde işlevi ile ilgili, "Yüksek Seçim Kurulu hem idari hem de seçim yargısı ile görevli, verdiği kararlara karşı hiçbir merciye başvurulamayan, nevi şahsına münhasır, bağımsız bir Kuruldur" ifadesi kullanılmaktadır.

YSK NASIL KARAR VERİYOR?

YSK itirazları belge ve delil kontrolü ile denetliyor. İtirazda bulunanın itirazı ile sunduğu belgenin uyumuna bakılıyor. YSK kurulu daha sonra ise bir karar veriyor. Karar salt çoğunluk yöntemi ile alınıyor. Kurulda bir karar konusunda eşitlik söz konusu olursa son kararı Başkan veriyor.

SİYASETCAFE.COM

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.