Yüksek Seçim Kurulu'ndan 2 karar! Bu kararlar ne anlama geliyor?

Yüksek Seçim Kurulu'ndan 2 karar! Bu kararlar ne anlama geliyor?

31 Mart Mahalli İdareler Seçimleri kapsamında itirazları değerlendirmeye devam eden YSK (Yüksek Seçim Kurulu) Bugün Maltepe ve Büyükçekmece İlçeleri için iki karar açıkladı.

YSK (Yüksek Seçim Kurulu ) bugün 2 ara karara imza attı. 31 Mart Mahalli Seçimlerine yapılan itirazlar kapsamında 2 gündür toplanan YSK’dan bugün iki ara karar çıktı. Maltepe ve Büyükçekmece ilçelerindeki seçimlere yapılan itirazlar için verilen kararlar ne anlama geliyor?

Nihai karar için görüşmelere devam edilen YSK’da açıklanan ara kararlar seçimlerin iptal edilip edilmeyeceğini henüz kesinleştirmiş değil.

MALTEPE

YSK (Yüksek Seçim Kurulu) MHP’nin itirazını kabul etti.

YSK, MHP'nin Maltepe için olağan üstü başvuru ile seçimin iptali ve yenilenmesi için başvurduğu kamu görevlisi olmayan sandık kurulu üyelerinin araştırılmasını kabul etti. 

YSK bugün yaptığı toplantısında ilk olarak Maltepe İlçesindeki itiraz için karar verdi.

YSK, MHP'nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı ve Maltepe İlçe Belediye Başkanlığı seçiminin iptali ve yenilenmesi için başvurduğu itiraz hakkında yaptığı olağanüstü itirazda ara karar verdi. 

YSK'nın bugünkü ara kararında, Maltepe ilçelerinde ki sandık kurulu, başkan, memur ve üyelerin görevlendirilmesinde esas alınan listelerin, hangi kurumlardan temin edildiği hakkında Maltepe Birinci ve İkinci ilçe seçim kurullarından bilgi istedi. 

BÜYÜKÇEKMECE

YSK kurulu ikinci kararını Büyükçekmece İlçesindeki seçime yapılan itiraz hakkında verdi.

YSK, Büyükçekmece'ye ilişkin itirazların görüşülmesi için Büyükşehir’e dair itirazların beklenmesi yönünde karar aldı. 

YSK daha önce de Büyükçekmece itirazına aynı kararı vermiş, İstanbul Büyükşehir seçim sonucuna yapılan itirazla birlikte değerlendirileceğini karara bağlamıştı.

YSK’nın bugün aldığı kararlar ara kararlar olup seçimlerin iptali veya itirazların reddi anlamına gelmiyor. Ancak Maltepe için verilen karar seçimlerin neticesine etki edebilir.

MHP Maltepe seçimi için yaptığı itirazda şu iddialarda bulunmuştu;

“Maltepe ilçe seçim kurulu başkanları ve müdürleri 298 sayılı Yasa’nın 22. maddesi gereği ataması gereken başkan ve üyeleri CHP’li Maltepe Belediyesi’nin bağımlı ve taraflı çalışanlarını sandık kurulu başkan ve üye yaparak suç işlemişlerdir. Bu da seçimin tarafsız ve adil şekilde yürütmekle görevli kurullar bu eylemleri ile tarafsızlık ve adil olarak yürütülmesi gereken seçim sürecine gölge düşürmüştür."

MHP'nin olağan üstü itirazında, sandık kurullarının oluşumuna ilişkin itirazların da yer verilirken, birçok kişinin İstanbul Maltepe’de ikamet etmedikleri halde usulsüz ve yasaya aykırı olarak sandık kurulunda başkan ve asil üye olarak görevlendirildikleri savunulmuştu. 

YSK'nın bugünkü ara kararında, Maltepe ilçelerinde ki sandık kurulu, başkan, memur ve üyelerin görevlendirilmesinde esas alınan listelerin, hangi kurumlardan temin edildiği hakkında Maltepe Birinci ve İkinci ilçe seçim kurullarından bilgi istedi. 

Maltepe 1. Ve 2. Seçim kurullarından gelecek bilgiler MHP’nin iddiasını doğrular nitelikte olursa seçimlerin iptal edilmesi ve yenilenmesi yönünde YSK’dan karar çıkabilir.

siyasetcafe.com

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.