Zamanlaması manidar

Zamanlaması manidar

Anayasa Mahkemesi'nin HSYK düzenlemesine ilişkin verdiği kısmi iptal kararına siyaset cephesinden ilk tepkiler geldi.

BEŞİR ATALAY: NE BULDULAR BİLMİYORUM


Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Anayasa Mahkemesinin HSYK ile ilgili kanuna verdiği kısmi iptale ilişkin, "Biz HSYK ile ilgili yasayı çok iyi çalıştık. Adalet Bakanlığımız çok iyi çalıştı, bizler de çalışma komisyonunda onu ciddi şekilde değerlendirdik. Dolayısıyla orada Anayasa Mahkemesinin iptaline elverecek sorunlu maddeler temizlenmişti. Hatta Cumhurbaşkanımızın da bazı görüşleri olmuştu. Hem HSYK yasasında hem internetle ilgili düzenlemede. Cumhurbaşkanımız da onları inceletmişti ve anayasa aykırılığı olabilecek hususlar temizlenmişti. Cumhurbaşkanımız da o gönül rahatlığı içinde imzalamıştı yasayı. Dolayısıyla şimdi ne buldular bilmiyorum" dedi.

BAŞBAKAN YARDIMCISI İŞLER: ZAMANLAMASI MANİDAR 

Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler, Anayasa Mahkemesinin HSYK'nın yapısında değişiklik öngören kanununa ilişkin verdiği kısmi iptal kararıyla ilgili, "Bu kararın açıklanmasının bu kadar hızlı olması ve zamanlamasını biraz manidar olarak değerlendiriyorum. Anayasa Mahkemesinin kararları bağlayıcıdır. O konuda da herhangi bir tereddüt söz konusu değildir" dedi.

İşler, 'Anayasa Mahkemesinin HSYK'nın yapısında değişiklik öngören kanununa ilişkin verdiği kısmi iptal kararını' değerlendirmesinin istenmesi üzerine, şöyle konuştu:

''Anayasa Mahkemesi biliyorsunuz ki Yüksek Mahkeme. Kendisine yapılan müracaatı değerlendirecek ve değerlendirdi. Ama bu kararın açıklanmasının bu kadar hızlı olması ve zamanlamasını biraz manidar olarak değerlendiriyorum. Bakalım gerekçeli karar açıklansın, gerekçeleri gördükten sonra elbette ki daha detaylı değerlendirmeler yapılacaktır. Ama Anayasa Mahkemesinin kararları bağlayıcıdır. O konuda da herhangi bir tereddüt söz konusu değildir.''

BURHAN KUZU: ANAYASA MAHKEMESİ ÖYLE UYGUN GÖRMÜŞ

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu şunları söyledi: Bir tanesi teftiş için müfettişlerin görevlendirme meselesinde sayın Bakana işi başlatma noktasında tanınan bir yetki vardı, burayı iptal etmiş. Biz aslında anayasada teftiş işlerini kurula verdik ama başlangıç olarak Adalet Bakanı'nın işin içinde olması şık ve doğru olurdu. Sorumlu olan bakana, adaletteki her türlü sıkıntılarda hedef tahtası, en ağır hücumlar olacak ama bir hakimin yanlışı hakkında bir teftiş başlatamayacak, bir yetkisi olmayacak. Bunu kabullenmek mümkün değil. Bana sorarsan bu siyaseti yargının anlamaması demektir. Yapacak birşey yok. Anayasa Mahkemesi böyle uygun görmüş. Dünyadaki yargının konumu bilinse Türkiye'deki yargının ne kadar bağımsız olduğu ortaya çıkar. Türkiye'de sorun yargının tarafsızlığı konusu, bağımsızlığı değil... "Özünde abartılacak çok fazla bir iptal yok. Ama söylediğim bazı bölümlere, müfettişlik bölümüne dokunulmazsa iyi olurdu. Ama Anayasa Mahkemesi öyle uygun görmüş.

Anayasa Mahkemesi, bir idare mahkemesi durumunda olmadığı için verdiği  kararlar anayasa gereği geçmişe yürümüyor. Çünkü hukuk devleti bağlamında insanların güvencesi. Mesela bir kanun çıksa aradan bir sene, iki sene, üç sene geçse ve iptal etse, geriye yürüse alımlar olmuş, satışlar olmuş, araya üçüncü kişiler girmiştir. Bunu eski hale getirmek mümkün değil. O bakımdan geçmişe yürümez Anayasa Mahkemesinin kararları. Şu andan itibaren gidenlerin tekrar bir dönüşü söz konusu olamaz.

MHP'Lİ YENİÇERİ: OLMASI GEREKEN BİR KARAR

MHP Ankara Milletvekili Özcan Yeniçeri, Anayasa Mahkemesi’nin HSYK düzenlemesine ilişkin verdiği kısmi iptal kararını, olması gereken bir karar olarak nitelendirdi.

TBMM’de basın toplantısı düzenleyen MHP’li Yeniçeri, yüksek mahkemenin verdiği kısmı iptal kararının sorulması üzerine şunları söyledi: "Anayasa Mahkemesi vermesi gereken bir kararı vermiştir. Aksi bir karar vermesi durumunda mahkeme kendi amacına ve kuruluş felsefesine aykırı hareket etmiş olacaktı. Bu defalarca bizim tarafımızdan da gerek komisyonda gerekse genel kurulda dile getirilmesine rağmen maalesef hükümet tarafından ciddiye alınmamıştır. ‘Anayasaya aykırıdır, yapmayın etmeyin’ dediğimizde anayasa profesörü olan AKP’nin komisyon başkanları ve vekillerinin hangi duruma düştüğünü buradan merak ediyorum. Biz hukukçu değiliz ama getirilen düzenlemelerin anayasaya aykırı olduğu açık net ortadaydı."

HÜSEYİN ÇELİK: ADALET BAKANIMIZ İNCELEYECEK 

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, Anayasa Mahkemesi’nin yargıyı hükümete bağlayan Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun (HSYK) yapısını değiştiren kanunun iptaline ilişkin açıklamada bulundu.

Gerekçeli kararı görmeden ezbere konuşmak istemediğini söyleyen Çelik, Adalet Bakanı ve hukukçu arkadaşlarının konuyu inceleyeceğini ifade etti.

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’i ziyaret eden Hüseyin Çelik, çıkışta gazetecilerin sorularını cevapladı. Anayasa Mahkemesi’nin HSYK üzerinde Adalet Bakanı'na sınırsız tasarruf yetkisi veren hükümleri iptal etmesine ilişkin Çelik, “Ben de şimdi haber aldım. Anayasa Mahkemesi’nin gerekçeli kararını görmeden bu konuda ezbere bir şeyler söylemek istemem. Ama muhtemelen Adalet Bakanımız, hukukçu arkadaşlarımız bunu inceleyecekler. O inceleme sonucunda partimiz tarafından bir açıklama yapılması daha doğru olur. Onun için ayaküstü bir şey söylemeyeyim.” dedi.

CHP'Lİ ATİLLA KART: HSYK KARARI OLUMLU GELİŞME

CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, Anayasa Mahkemesi'nin HSYK kanununu kısmi olarak iptal etmesinin olumlu gelişme olduğunu söyledi. Hükümetin amacına ulaştığını belirten Kart, "Hükümet aslında bütün süreci bile bile iğfal etmiştir. Türkiye Büyük Millet Meclisi yetkilerini kötüye kullanmıştır." dedi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün kanunu onaylamasıyla ilgili olarak da Kart, "Cumhurbaşkanı bu aykırılıkları gördüğü halde, bildiği halde yine o kritik aşamalarda olduğu sorumluluk almaktan kaçınmıştır. Türkiye Cumhuriyeti'nin hukuk devleti ilkesini korumak yerine, demokrasisini korumak yerine Başbakan ile, AKP yönetiminle karşı karşıya gelme sorumluluğunu gösterememiştir." şeklinde konuştu.

CHP'Lİ ÖZTRAK ANAYASA MAHKEMESİ KARARINI DEĞERLENDİRDİ

CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak Anayasa Mahkemesi'nin, HSYK'nın yapısını değiştiren kanunun, Adalet Bakanına verilen yetkilerini düzenleyen hükümlerini iptaliyle ilgili, "Baştan beri biz söylüyorduk bu düzenlemede çok ciddi anayasaya aykırılıklar var. Bu düzenleme yargı bağımsızlığını, hukukun üstünlüğünü tehdit ediyor diye demek ki Anayasa Mahkemesi de bunu görmüş ve bununla ilgili bölümleri iptal etmiş" dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, TBMM'de basın toplantısı düzenledi. Öztrak, gazetecilerin Anayasa Mahkemesi'nin, HSYK'nın değiştiren kanunun, Adalet Bakanına verilen yetkilerini düzenleyen hükümlerini iptaliyle ilgili soruya, "Hükümetin bugüne kadar izlediği tutuma, tavra, siyasete baktığınız zaman bu gerilim artacaktır. Belki Anayasa Mahkemesiyle ilgili Anayasa Mahkemesinin nelere bakabileceğiyle ilgili birtakım düzenlemeler yapmaya da kalkacaklardır" diye cevapladı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.