13 ülke katıldı! İnsanlık dışı uygulama  için çözüm süreci başladı

13 ülke katıldı! İnsanlık dışı uygulama için çözüm süreci başladı

13 farklı yabancı ülkenin katıldığı Uluslararası Bağlamda Kırım Kamu Diplomasisi Forumu'ndan önemli gelişmeler paylaşıldı.

Rusya Federasyonu’na bağlı Kırım Cumhuriyeti’nin Yalta şehrinde bulunan Livadiya Sarayı’nda 25 Ekim 2018 tarihinde düzenlenen Uluslararası Bağlamda Kırım Kamu Diplomasisi Forumu düzenlendi.

Foruma, 13 farklı yabancı ülkeden, Rusya’nın muhtelif yerlerinden ve Kırım’dan temsilciler iştirak ettiler. Forumun açılışında Kırım Cumhuriyeti’nin Kerç şehrinde yaşanan trajedide hayatlarını kaybedenler anısına saygı duruşu gerçekleştirildi.

Forum’un moderatörlüğünü gerçekleştiren Rusya Federasyonu Devlet Başkanlığı’nın Kırım Cumhuriyeti Daimî Misyonluğu Başkanı Georgiy Livoviç Muradov, Kerç’te hayatlarını kaybedenlerin ailelerine ziyareti sebebiyle konferansa iştirak edemeyen Kırım Cumhuriyeti Başkanı Sergey Aksenov’un mesajını okudu. Aksenov’un mesajının ardından Kırım’da yaşayan halkların dini temsilcileri, Rusya Federasyonu Dış İşleri Bakanlığı Kırım Temsilciliği, Rusya Federasyonu Federasyon Konseyi Kırım Temsilciliği, Kırım Cumhuriyeti Hükümet Temsilcileri, Yalta Şehir Valisi ve Yalta Şehir Yönetimi Temsilcileri bir dizi konuşma yaptılar.

Açılış konuşmalarından sonra konferansın birinci oturumu başladı. Birinci bölüm, Rusya ve Kırım’ın son dönemde uluslararası arenada yaşadığı sorunlar ve buna karşı verdiği mücadelelerle alakalıydı. Geçen dört yıl boyunca yaşanılan sürecin sebep ve çözümleri tartışıldı. Ukrayna ve Batı merkezli, özellikle Atlantik’ten gelen, güç odaklarının Rusya ve Kırım’a uyguladığı insanlık dışı uygulamaların önüne nasıl geçileceğine yönelik fikirler sunuldu. Uluslararası Kırım Dostları Derneği’nin bu anlamda yaptıkları ve yapacaklarına yönelik konuşmalar yapıldıktan sonra birinci oturum tamamlandı.

kirimformu-siyasetcafe.jpg

Konferansın ikinci oturumuna başlanmadan önce konferansa katılan konuşmacı ve temsilciler çeşitli basın kuruluşlarına demeçler verdiler. Basın demeçleri sonrasında başlanılan ikinci oturumda ise günümüz dünyasında yaşanılan politik durumlar ele alındı. Avrasya ile Batı arasında son dönemde gerilen ilişkilerin sebep ve çözüm önerileri konuşuldu. Ukrayna’nın mevcut durumu ve bu durumun komşu ülke Rusya’ya verdiği zararlar tartışıldı. Ukrayna’daki durumun normalleşmesi için çözüm önerileri sunuldu. Ortodoks dünyasında yaşanan sıcak gelişmeler konunun uzmanları tarafından ele alındı.

Oturum kapanmadan önce Kırım’ın geleceği hakkında konuşuldu. Bu kısımda söz alan Kırım Tatar Kültür Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı  ve Kırım Kalkınma Vakfı Başkanı  Ünver Sel, “Uluslararası ilişkilerin önemli bir kırılma yaşadığı bir süreçte, bu toplantının organize edilmesi dünya siyaseti açısından oldukça çok değerlidir.Zira Kırım yarımadası, asırlardır olduğu gibi, bugün de uluslararası siyasetin turnusol kağıdıdır. Kırım’ın bugünkü statüsüne, Kırım halkının özgür iradesiyle aldığı karara karşı takınılan tutum belirleyicidir. Kırım’ın düşmanları, aynı zamanda insanlığın düşmanlarıdır. Kırım’ın düşmanları barıştan ve özgürlükten söz edemezler. Bugün Avrupa, Atlantik merkezli ekonomik, siyasi ve askeri saldırılarla karşı karşıyadır. Çeyrek asır önce Avrupa’da yıkılan duvarları yeniden yükseltmeye çalışan ABD, dünyadaki özgürlüklere olduğu gibi Kırım’daki özgürlüklere de düşmanlık beslemektedir. Üstelik bunu yaparken Avrupa’yı da özgürlüklere karşı saf tutmaya çağırmaktadır ve faşistlerle birlikte hareket etmektedir.” dedi. 

Ünver Sel, sözlerini daha sonra “Hepimiz biliyoruz ki Avrupa, milyonlarca evladını feda ederek faşizmin yıkımına karşı savaştı. Kırım Tatar halkı olarak bizlerde bu yıkımı, işgaller ve sürgünlerle en yakından yaşayan halkların başında geliyoruz. Rus halkı kendini feda ederek faşizmi durdurmuştur. Bugün Kırım’a ve Rusya’ya uygulanan ambargoların Nazi uygulamalarından hiçbir farkı yoktur. Bir milleti özgürce aldığı karardan dolayı mahkum etmeye çalışmak faşizmin en tipik örneğidir. Avrupa halkları bunun farkındadır. Yeniden duvarların ardında ve silahların gölgesinde yaşamayı kabul etmemektedir. Kırım’ın mevcut statüsüne ve Kırım halkının aldığı karara hakkaniyetle bakmaktadır. İşte tam da bu yüzden Kırım’a ve Rusya’ya uygulanan haksız ambargoların uluslararası hukuk tarafından derhal kaldırılması zorunludur.” diyerek tamamladı.

kirim-formu-siyasetcafe.jpg

İkinci oturumunda tamamlanmasıyla birlikte sonuç bildirisi yayınlandı. Bildiri yerel ve uluslararası birçok basın kuruluşuna gönderildi.

Ertesi günse Kırım Cumhuriyeti’nin başkenti Akmescit/Simferopol’de bulunan Kırım Federal Üniversitesi’nde “Gençlik Diplomasisi Forumu” düzenlendi. Konferansta konuşulan konular Kırım gençliği ile tartışıldı. Kırım’ın geleceğinin Kırım’ın gençleriyle daha da parlak olduğu vurgusu yapıldı.

Üniversite’de toplanan Uluslararası Kırım Dostları Derneği üyeleri, Olağan Genel Kurul toplantısını gerçekleştirdiler. Yeni dönemde Başkan olarak Slovakya temsilcisi Jan  Charnogurski ve Başkan Vekilliklerine ise Yunanistan temsilcisi Konstantinos İsychos ve Tunus Temsilcisi Abdelaziz Messaoudi seçildi.

Kırım Dostları, 2019 yılında düzenlenecek V. Yalta Uluslararası Ekonomik Forumu’nda katılımın daha önceki yıllardan daha fazla olması ve bu bağlamda yapılması gerekenleri kararlaştırdılar.

siyasetcafe.com

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.