Ankara Büyükşehir'de Refik Tuzcuoğlu kavgası

Ankara Büyükşehir'de Refik Tuzcuoğlu kavgası

Ankara Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Refik Tuzcuoğlu, 31 Mart yerel seçim sonrası yönetime gelen Mansur Yavaş'ın genel müdürünü görevinden aldığı PORTAŞ’ta olağanüstü genel kurul kararını onaylamadı.

HDP- İYİ Parti destekli CHP'li  Mansur Yavaş göreve başladığı Ankara Büyükşehir Belediyesi meclisinde yapmak istediği ilk iş olarak belediye ait şirketleri fesh etmek istediği açıklamasından sonra büyük tepki görmüştü. 

Belediyenin ilk toplantısında bu açıklamasıyla meclis karışmış bunun üzerine Mansur Yavaş salonu terk etmek zorunda kalmıştı. Yavaş salondan çıkarken AK Parti ve MHP Meclis üyeleri ile CHP üyeleri arasında yumruklaşmaya varacak kavga çıkmıştı. 

Bunların üzerine, Ankara Büyükşehir Belediyesinde PORTAŞ krizi çıktı. ABB Başkan Mansur Yavaş’ın zarar ettiğini gerekçe göstererek belediye şirketlerini kapatma talimatı verdiğini açıklamasıyla buna AK Parti ve MHP’li belediye meclis üyeleri tepki gösterdi. 

Bu girişimin yapılmasına izin verilmeyeceği konuşmaları üzerine CHP'li Yavaş  “yetki gasbı” olarak görmüştü. 

Bir önceki Ankara BB Başkanı Mustafa Tuna’nın başkanlığı döneminde de Genel Sekreterlik görevine getirilen Refik Tuzcuoğlu'nun aldığı kararlar gündeme geldi. 

ABB’ye bağlı Proje Organizasyon İnşaat Doğalgaz İç ve Dış Ticaret Sanayi AŞ’de (PORTAŞ) Yönetim Kurulu başkanı olan Tuzcuoğlu'nun kararları CHP'lileri kızdırdı. 

Şirket yönetimi nisan ayındaki toplantısında 7 Mayıs 2019 günü olağanüstü genel kurula gitme kararı aldı. Karar, 2’ye karşı 5 oyla alındı.

Karşı oy kullanan iki kişiden biri olan Tuzcuoğlu ise 29 Nisan günü Ticaret Sicili Gazetesi’nde olağanüstü genel kurul çağrısının geçersiz olduğunu dair ilan yayımladı.

GENEL MÜDÜRÜN ODASINA GİDİP BASKI İDDİASI 

T24’ün haberine göre, Tuzcuoğlu, İlanın ertesi günü kalabalık bir grupla PORTAŞ Genel Müdür Ayşe Çalkan’ın odasına giderek baskı kurdu ve karar defterini almaya çalıştı. Tuzcuoğlu’nun Çalkan’ın bilgisi dışında yönetim kurulu kararı ile görevden alma girişiminde bulunduğu iddia edildi. Yine iddiaya göre Çalkan ise genel kurul süreciyle ilgili karışıklığı ortadan kaldırmak için ABB Hukuk Müşaviliği’nden mütalaa talebinde bulundu. Müşavirlik, şirketten tüm yazışmalar ile karar defterlerini istedi. Talep üzerine karar defteri müşavirliğe gönderildi.

GENEL MÜDÜR HAKKINDA SUÇ DUYURUSUNDA BULUNULDU

Defterlerin hukuk birimine gönderilmesi üzerine Tuzcuoğlu, Çalkan hakkında suç duyurusunda bulundu. Çalkan ifade vermek üzere savcılığa çağrılırken, hızlı bir kararla karar defterlerinin savcılığa getirilmesi de istendi.

Kanunlara göre belediye şirketlerinin yönetim ve denetim kurullarında görev almak için ise yalnızca genel sekreter ile belediyede yöneticilik yapan kişiler görev alabiliyor.

Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin Mansur Yavaş yönetimindeki kaynakları, Genel Sekreter Tuzcuoğlu’nun belediyeyle ilişiğinin 18 Nisan’da kesildiği iddia edildi. Yavaş yönetimi bu nedenle Tuzcuoğlu'nun belediye şirketleri üzerindeki yetkisinin de sonlandığı görüşünde. Bu nedenle Yavaş taraftarları Tuzcuoğlu'nun Ticaret Sicil Gazetesi’ndeki ilanın da hükümsüz olduğu görüşünde. 

MANSUR YAVAŞ TARAFI TUZCUOĞLU'NU ŞİKAYET EDECEK 

Mansur Yavaş'ın taraftar kaynakları, “Hem ticaret sicil memuru hem de Refik Tuzcuoğlu açık bir biçimde hukuk dışı bir eylemde bulunarak suç işlemektedirler. Kendisi hakkında ‘görevi kötüye kullanma’ suçu nedeniyle suç duyurusunda bulunulacaktır” dedi.

SİYASETCAFE.COM

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.