Anket şirketlerine hapis cezası! MHP tasarıyı hazırladı

Anket şirketlerine hapis cezası! MHP tasarıyı hazırladı

Devlet Bahçeli, dün akşam katıldığı TV programında, kamuoyunu yanlış yönlendiren anket şirketleri için gerekli hamlelerin yapılacağını söylemişti. Konuyla ilgili harekete geçen MHP, ‘yanıltıcı bilgi sunan’ anket şirketleri için kanun teklifi hazırladı.

Devlet Bahçeli’nin kamuoyunu yanlış yönlendiren anket şirketleri hakkındaki açıklamalarının ardından MHP, ‘yanıltıcı bilgi sunan’ anket şirketleri için kanun teklifi hazırladı. Söz konusu teklifte, kamuoyunu yanlış yönlendiren anket şirketlerinin yöneticilerine 5 yıla kadar hapis cezası ve para cezası verilmesi de öngörülüyor.

Milliyetçi Hareket Partisi’nin 16 maddelik kanun teklifine göre, araştırma adı altında bir kurum, ürün, kuruluş, veya kişi/kişiler hakkında olumlu ya da olumsuz yönlendirme veya etkileme amacıyla yalan, yanlış, eksik ya da yanıltıcı bilgiler sunan araştırma şirketinin yöneticilerine, 2 ila 5 yıl arasında hapis cezası verilecek.

Devlet Bahçeli, katıldığı TV programında, ‘Bu şirketler kamuoyu araştırması değil, oluşturması yapmaktadırlar. Seçimden sonra bu şirketlerle ilgili teklifimizi gündeme getireceğiz’ demişti. Bahçeli’nin gündeme getirdiği teklif, MHP Genel Başkan Yardımcısı Mevlüt Karakaya tarafından hazırlandı. 

Meclis’e sunulan ve halen Adalet Komisyonunda bulunan teklif uyarınca şirketler, araştırmayı kim için yaptığını, finansman kaynağını ve tutarını belgeleri ile beraber açıklamak zorunda.

Sözcü Gazetesi’nde yer alan habere göre, kişisel verilerin arşivlenerek başka amaçlar ya da başka çalışmalar için kullanımının önüne geçilmesi için işlemler sona erdiğinde bilgilerin imha edilmesi de zorunlu olacak. 

Türkiye İstatistik Kurumu da anket şirketleri için denetim ve gözetim kurumu olarak görev yapacak. TÜİK, araştırmaların bilimsel ve teknik doğruluğu ve verilerin yeterliliği konusunda denetim yapma yetkisine sahip olacak. Kurallara uymayan araştırmacı veya kamuoyu araştırma şirketine; bu araştırmayı yapmak için fatura karşılığı aldığı ücretin 10 katına kadar para cezası verilecek.

siyasetcafe.com

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.