Belediyeye ait tesis TÜRGEV'e nasıl verildi?
Belediyeye ait sosyal tesislerin, yönetiminde Erdoğan'ın aile üyelerinin de yer aldığı TÜRGEV'e verildiği ortaya çıktı
Başbakan Erdoğan’ın çocuklarının yönetiminde olduğu Türkiye Gençlik ve Eğitime Hizmet Vakfı (TÜRGEV) vakfının adının karıştığı yolsuzluk iddiaları tartışılmaya devam ediyor.
Ümraniye Belediyesi tarafından arsası umuma hadim, TÜRGEV’e devredilen Ümraniye Belediyesinin katkılarıyla inşa edilen Özel Şule Yüksel Şenler Kız Yurdu bu örneklerden sadece biri.
TÜRGEV’e sağlanan ayrıcalığın arsa tahsisi ve inşaat desteği ile sınırlı kalmadığı belirtiliyor. Kamuya ait arsaların yanı sıra, halkın yararlanması için açılan belediye sosyal tesislerinin de TÜRGEV vakfına devredildiği anlaşıldı. TÜRGEV vakfının en büyük destekçilerinden biri olan Ümraniye belediyesine ait Yeşil Vadi Konakları’nda yer alan sosyal tesislerini de 2013 yılında Erdoğan’ın çocuklarının vakfı TÜRGEV’e verdiği anlaşıldı. Halkın yararlanması için açılan ve bir süre sosyal tesis olarak faaliyet gösteren binanın kimseye haber verilmeden TÜRGEV vakfına devredildiği vakfın da burayı 2013 yılında Palet Montessori Kreş ve Gündüz Bakım Evi olarak faaliyete geçirdiği öğrenildi.
Her ne kadar Erdoğan vakıf faaliyetlerini sanki herkese açık, ücretsiz hayır faaliyeti gibi sunsa da TÜRGEV vakfının faaliyetleri herkese açık veya ücretsiz değil. Aksine zengin muhafazakarların yaşadığı yer olarak bilinen Yeşilvadi konakları içindeki Palet okullarının fiyatları el yakıyor. Kreşin haftada beş gün okula devam eden 1-3 yaş grubu öğrencileri için yıllık fiyatının 14.580 TL olduğu öğrenildi. Bu fiyatlara servis ücretleri dahil değil.
FİYATLAR EL YAKIYOR
TÜRGEV vakfına bağlı kurumlardan biri olan Palet Montessori eğitim kurumundaki fiyatları ise şöyle: 1-3 Yaş Grubu için 5 tam gün aylık fiyatı 1.620,00 TL iken yıllık fiyatı ise 14.580,00 TL. 3-6 yaş 5 tam gün için grubu aylık 1.620,00 TL iken yıllık fiyatı 14.580,00 TL. İlkokul ödeme planı aylık 1.793,00 TL iken yıllık 16.137,00 TL. Ayrıca okulun yemeklerinin de Ümraniye Belediyesi tarafından sağlandığı iddia ediliyor. TÜRGEV vakfı bünyesinde 2011 Ekim ayında faaliyet göstermeye başlayan Palet Montessori okulları olarak faaliyet gösteren binanın eski ve yeni fotoğrafları yan yana konulduğunda Belediye sosyal tesislerinin Erdoğan’ın çocuklarının vakfına devredildiği açık bir şekilde görülüyor. Bilal Erdoğan Mart 2013’de TÜRGEV’e katkılarından dolayı Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can’a teşekkür plaketi verdi. Ümraniye Palet Montessori Ana Okulunda düzenlenen törene, TÜRGEV Başkanı Ahmet Ergün ve TÜRGEV Yön. Kur. Bşk. yardımcısı Bilal Erdoğan, Ümraniye Belediye Bşk. yardımcısı M. Ejder Batur ve işadamları katıldı. Ümraniye Belediyesi’ne verilen plaketi Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can’ın adına Başkan Yardımcısı M. Ejder Batur aldı. Eğitim alanları için ayrı bir imar gerekirken belediyenin sosyal tesisinin TÜRGEV’e devredilerek okula dönüştürülmesi eski bir tartışmayı hatırlattı Erdoğan belediye başkanı olduğu dönemde özel işletmeciler tarafından işletilen Belediye tesislerinin işletme ruhsatlarını iptal etmiş buraları halka açarak halktan büyük destek almıştı. Şimdi Erdoğan’ın belediye tesislerinin kendi çocuklarının da içinde yer aldığı vakıfa devredilerek adeta özel mülke dönüştürülmesi konusunda ne diyeceği merak ediliyor.
Uzmanlar: “Belediyeler mülklerini bir vakfa bağışlayamaz”
Konuyla ilgili görüş aldığımız uzmanlar şunları söyledi: Prof. Dr. Sait Güral: “Bütün vakıflar, medeni hukuka göre düzenlenmiştir. Özel hukuk tüzel kişisidir. Vakıflarda belli kişiler belli malı veya parayı bir araya getirir bu parayı veya malı bir amaca tahsis eder. Sonra onun yönetimi o mal varlığını; nakit olur arsa olur hisse senedi olur ve bu varlığı işleterek vakfın senedinde yazan amaca göre hizmet eder. Her vakıf bir vakıf senediyle kurulur. Vakfın edindiği mal varlığının vakıf kendini fes ettiğinde kime kalacağı vakıf senedinde yazar. Vakfın malvarlığının nereye gideceği kanuna aykırı olmamakla birlikte vakfın kendisi belirler.” Avukat Kahraman Berk: “ Belediyeler kendi mülklerini herhangi bir vakıfa bağışlayamaz ama tahsis edebilir. Yani belediye kendi mülkünü bir vakfa çok düşük bir bedele kullandırtabilir” dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.