Tevfik Fikret TAŞKIN

Tevfik Fikret TAŞKIN

BOSKORD, PUSGURT, BOZKASKIR, ÇALKURD…

BOSKORD, PUSGURT, BOZKASKIR, ÇALKURD…

BOSKORD, PUSGURT, BOZKASKIR, ÇALKURD…

 

Bozkurt, Türk, Moğol ve Altay mitolojisinde kutsal hayvan ve millî semboldür. Bozkurt, “boskord, pusgurt” olarak da söylenir. “Bozkaskır, çalkurd” kelimeleri yine aynı anlama gelir. Moğollar da “börteçine” (börteşına, börtöşono) kelimelerini bozkurt için kullanmışlardır.

 

Bozkurt, Türk kültüründe yol gösterici, kutlu kurt, tüm Türk ve Moğol boylarının ortak ongunudur. Türk ve Moğol boyları, soylarının bu kutlu varlıktan türediğine inanır. Türklerin bir kolunun Gökkurt’tan, bir kolunun Gökgeyik’ten geldiği düşüncesi vardır.

 

Bozkurt sembolü, gökyüzünü; alageyik ise yeryüzünü temsil eder. Ortaasya’da oluşan bu simgeler Türkler için gerçekten büyük bir öneme sahip olup varlığının, bağımsızlığının simgesi olan bayraklarında bile yerini bulmuştur. Göktürklerin gök renkli (mavi) bayraklarında kurtbaşının resmi kullanılmıştır.

 

Bozkurt, Türklerin savaşçılığını, savaş ruhunu, özgürlüğünü, hızını ve tabiatını temsil etmektedir. Türk milletinin başı dara düştüğünde birden ortaya çıkar ve yol gösterir. Ordunun başına geçer ve orduyu yönlendirir.

 

Ordu çadırının tepesine altından yapılmış kurtbaşları dikilir. Kurdun insanı koruyacağına inanılır. Ceplerinde kurt dişleri saklanılır. Hamile kadınları nazardan korumak için elbisesine ya da yattığı yere kurt dişi veya derisi koyulur.

 

Yakut Türklerinde, bozkurda “bosko” denir. Kırgızlarda rüyada kurt görme hayra yorulur. Bozkırda, bozkurt görmek, uğur, koyun sürüsüne kurdun dalması bereket sayılır.

 

Başkurt Türklerinin inancına göre, bozkurt atalarının önüne düşmüş, onlara yol göstermiştir. Bundan dolayı, başlarında kurt bulunan anlamına gelen “başkurt” ismini kullanmışlardır.

 

Osmanlı ordusunun kullandığı klâsik hilal taktiği de ilk önce kurt sürülerinden görülmüş ve askeri taktik olarakbenimsenmiştir. Türk ordusunun büyük zaferlere ulaşmasına vesile olmuştur.

 

Çoğumuzun bildiği gibi, Türk taktiğinde düşman, yarım çember ile ortaya alınıp çember yavaş yavaş kapatılarak imha edilmektedir. Buna, Türk veya hilal taktiği denmiştir.

 

Türkler, efsanelerine de konu olduğu üzere soylarının bozkurttan geldiğine inanmaktadır. Bu yüzden bozkurt, kutsal sayılmış, kültürümüzde önemli bir motif olarak yer almıştır.

 

Bozkurt,  millî bir sembol olarak kabul görmüştür. Günümüzde Türk milliyetçiliğini yansıtan bir araç olarak kullanılmaktadır. Hatta, Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk yıllarında Türk parasının üzerine bozkurt resimleri basılmıştır.

 

Daha sonraki süreçte yeni yetişen nesle Türk kültürü tam olarak öğretilemediği veya öğretilmediği için bozkurt sembolü, belli bir düşüncenin veya partinin simgesi hâline gelmiştir. Bu anlayış yüzünden millî bir sembol olan bozkurda soğuk bakan veya karşı çıkan büyük bir zümre oluşmuştur.

 

Unutturma, kendi kültürünü kötüleme yoluyla bütün Türk milletinin en önemli ortak sembollerinden biri olan bozkurda, yabancı ve kötü gözle bakan nesiller yetişmiş, malesef öz kültürüne düşman olmuşlardır.

 

Halbuki, bozkurt kendini “Türk” olarak hisseden herkesin ortak sembolü ve kızıl elmasıdır. Yani, milleti millet yapan ortak kültür değerlerinden, harçlarından biridir.

 

Binlerce yıl aynı coğrafyada yaşamanın sonucunda oluşmuştur. Bütün Türk boylarını bir arada tutan, bir bütünün ayrılmaz parçası yapan temel unsurlardan biridir.

 

Her milletin kendi kültür yapısında böyle kutsal değerler bulunur. Bu değerler, semboller bir araya gelir ve o insan güruhlarını yüceltip millet olma vasfını kazandırır.

 

İşte, bozkurt da bütün Türk milletinin ortak malı, ortak değeridir. Bu değerler bir araya gelir, bölük pörçük olmuş Türkleri birleştirip yücelterek tekrar Türklük bilincini, asil Türk milletinin bir ferdi olmanın onur ve gururunu hissettirir.

 

Bir kez daha tekrar ederek sözlerimi bitiriyorum. Bozkurt, hepimizin, bütün Türklerin ortak sembolerinden biridir. Aynı, üç hilalin olduğu gibi... 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tevfik Fikret TAŞKIN Arşivi