Çocuklarda Diş Sağlığı için nelere dikkat edilmeli?

Çocuklarda Diş Sağlığı için nelere dikkat edilmeli?

Çocukların süt dişleri daha kolay ve hızlı zarar görebilir. Peki çocukların ağız sağlığını korumak için nelere dikkat edilmeli?

Çocukların süt dişleri normal dişlere kıyasla daha çok organik madde barındırırlar, bu sebeple çürümeye daha elverişlidirler. Kısaca süt dişler daha kolay ve hızlı zarar görebilir.

Yetişkinlere oranla çocuklar, çürüğün ilk aşamalarında görülebilen diş sızlamaları ya da oluşan hafif ağrı gibi belirtileri zamanında anlamlandıramazlar.

Durumu ancak ağrıların dayanılamayacak gibi olmasında anlarlar ki bu durumda diş için çok geç olmuş olabilir. Çocuklar ağız bakımına yetişkinler kadar önem gösteremezler. Bu nedenle ebeveynler çocukların diş sağlığına dikkat etmeli ve zamanı geldiğinde çocuğunu bilinçlendirmelidir.

 

Çocukların Ağız Sağlığını Korumak İçin Gerekli Öneriler

 

Çocukların ağız sağlığını koruyabilmesinde ebeveynlerin sorumluluğu büyüktür. Çocuklarını bilinçlendirmeli ve aşağıdaki maddeleri hayatlarına geçirmelidir.

• Çocuklarınıza, dişleri üstünde yapışkan bir tabaka oluşturarak dişlerinin çürümesini önlemek için florürlü diş macunu kullanarak günde iki kez dişlerini nasıl fırçalaması gerektiğini öğretin.

• Çocukların hayır diyemediği nişastalı ya da şekerli besinleri tüketimini azaltan daha düzenli bir beslenme şekli seçin. Eğer bu gıdalardan uzaklaştırmak çok zor ise; şekerli gıdaları tek başına ara öğünde yemesinden ziyade yemeğiyle birlikte yemesini tercih edin. Çünkü çocuğun yemek yeme aşamasında ürettiği fazladan tükürük, ağızdaki gıdanın daha çabuk temizlenmesini sağlar.

• Çocuğunuzun tükettiği suyun florürlü olması gerekir. Şebeke ya da satın aldığınız damacana suyunuz eğer florür içermiyorsa, doktorunuz günlük florür takviyesi önerebilir.

Bunların yanında çocuğunuzun düzenli diş kontrolünü aksatmamalı, bir sorun yaşanmasa da diş kontrol muayenesi için diş doktoruna götürmelisiniz.

 

Çocuklarda Diş Fırçalamaya Ne Zaman Başlanmalı?

 

Bebeklerin ilk dişleri göründüğünde ağız temizlenmeye başlanmalıdır. Kahvaltısını bitirdikten sonra ve gece uyumadan önce dişleri hiç değilse dişlerdeki çiğneme bölgesini temiz ve yumuşak bir bez ile temizlemek önemlidir. Çocukların diş fırçası kullanmasına ise arka dişlerinin gelmesinden sonra (tahmini 2,5 - 3 yaş arasında) başlanması uygun görülmektedir. Okul öncesinde çocuklardan diş fırçalama konusunda bir teknik uygulamasını istemek güçtür. Bu yaş aralığında önemli husus, çocuklara düzenli diş fırçalama alışkanlığını edindirmektedir. 

Çocuklar dişlerini tek başlarına fırçalarken genellikle sadece dişlerinin görünen ya da kolay ulaşılabildiği kısımları fırçalar. Ancak çürümeleri engellemek için dişlerin arada kalan yüzeyleri ve yiyeceklerin çiğnendiği yüzeyleri iyi temizlemek çok önemlidir. Bu nedenle çocukların dişlerini fırçaladıktan sonra anne-babasına kontrol ettirmesi güzel olur.

Çocuklarda diş bakımı hakkında bilgi almak için Ankara çocuk diş hekimi Ela Çabuk’un web sitesini inceleyebilirsiniz.

 

Çocuklarda Diş Macunu Kullanımı Nasıl Olmalıdır?

 

Gelişim evrelerinden biri olan bebeklik döneminde ve çocuklarda üç yaşına gelinceye kadar diş macunu kullanımı uzmanlar tarafından önerilmemektedir. Çocuklarda diş macunu kullanımı, üç yaşını doldurduktan sonra tercih edilmelidir. Ayrıca kullanıma başlandığında diş macunu reklamlarındaki gibi 2- 4 cm den ziyade, bir leblebi tanesi kadar kullanılan macun dişleri güzelce fırçalamak için yeterli bir miktardır.

Çocuklarda diş macunu kullanımına başlanıldığı ilk zamanlarda, florürlü diş macunlarından birini anneler tercih edebilir. Önemli olan çocuğun kullanacağı macunun aromasını beğenip fırçalama isteğini kaybetmemesidir. Fırçalama esnasında macundan ziyade, etkili ve doğru fırçalamanın daha önemli olduğu hiçbir zaman unutulmamalıdır.

 

Çocuklar Dişlerini Günde Kaç Kez Fırçalamalıdır?

 

Kahvaltısı sonrası ve gece uyumadan önce, yalnızca üç dakika sürecek etkili bir fırçalama çocuklar yeterli olacaktır. Diş fırçalama alışkanlığının en çok çocukluk döneminde edinildiği unutulmamalıdır.

 

YOUTUBE KANALIMIZA ABONE OLMAYI UNUTMAYIN!

 

Siyasetcafe.com

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.