Güneydoğu'da, HDP'nin oylarında büyük düşüş

Güneydoğu'da, HDP'nin oylarında büyük düşüş

EMAX Araştırma Şirketi Genel Koordinatörü Sezai Erhan, AK Parti’nin Doğu ve Güneydoğu’daki oy oranlarının artışında en önemli unsurlarından birinin belediyelere atanan kayyumların yatırım ve hizmeti vatandaşa götürmesi olduğunu ifade etti.

31 Mart yerel seçimleri Türkiye'de genelinde sürpriz sonuçları beraberinde getirirken, özellikle Doğu ve Güneydoğu’da AK Parti’nin elde ettiği başarı seçimlere damga vurdu.

EMAX Araştırma Şirketi Genel Koordinatörü Sezai Erhan, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da imkanlarını bölücü terör örgütü PKK'ya aktardığı tespit edilen ve bu nedenle bazı belediyelere kayyum atanan illerde HDP'nin oyunda düşüş yaşanmasını yaptıkları saha araştırmalarında gördüklerini ifade ederek, “HDP’li belediyeler döneminde hak ettikleri belediyecilik hizmetinden yoksun kalan vatandaşlar, yapılan görevlendirmeler sayesinde belediyecilik hizmetiyle tanışmanın sevincini sandıkta da gösterdi. 

Özellikle kayyumların görev yaptığı 94 il ve ilçe belediyesinden 24’ünü AK Parti kazandı. HDP bunların dışındaki birçok merkezde de oy kaybetti. Bölgede yaptığımız seçim öncesi araştırmalarda da gördük ki halk kayyum belediyeciliğinden son derece memnun. Devletin bölgede varlığını çok iyi hissettirmiş olması vatandaşın gözünde ayrı bir değer taşımaktadır” dedi.

BÖLGE HALKI ERDOĞAN’A GÜVENİYOR

Doğu ve Güneydoğu’daki oy oranları artışında yatırım ve hizmetlerin yanı sıra bölge halkının Cumhurbaşkanı Erdoğan’a olan güvenin ve sevgisinin de olduğunu ifade eden Erhan, “Kayyum atanan Diyarbakır, Mardin, Van, Ağrı, Batman, Bitlis, Hakkari, Siirt, Şırnak, Tunceli'de oy düşüşleri yaşayan HDP, Şırnak, Ağrı ve Bitlis'te AK Parti'nin gerisinde kalarak belediye başkanlıklarını kaybetti. HDP'nin, 30 Mart 2014 yerel seçimlerinde aldığı oy oranları Van'da yüzde 53'ten yüzde 50'ye, Siirt'te yüzde 49'dan yüzde 48'e, Tunceli'de yüzde 42'den yüzde 28'e, Hakkari'de yüzde 66'dan yüzde 59'a, Şırnak'ta yüzde 59'dan yüzde 35'e, Ağrı'da yüzde 51'den yüzde 37'ye, Bitlis'te yüzde 43'ten 33'e, Muş'ta yüzde 40'tan yüzde 30'a düştü. 2014 yerel seçimlerinde Şırnak'ta yüzde 59 oy ile belediye başkanlığı seçimlerini kazanan HDP, 31 Mart seçimlerinde ise yüzde 35 oy aldı. AK Parti ise Şırnak'ta 2014 seçimlerinde aldığı yüzde 29 olan oy oranını artırarak, yüzde 62 oy oranıyla belediye başkanlığını kazandı. Bu oy artışı aslında sandıklarda silah, tehdit ve baskı unsurları ortadan kalkınca vatandaşın iradesinin sağlam bir şekilde ortaya çıktığının da bir göstergesidir” diye konuştu. Erhan, AK Parti’nin 24 Haziran genel seçimlerine kıyasla Türkiye genelinde de oyunu arttırdığını belirterek, “AK Parti 24 Haziran’da genel seçimlerinde yüzde 42.56 oy almıştı. 31 Mart yerel seçimlerinde yüzde 44.33 oranında oy aldı. Bu tablo gösteriyor ki AK Parti başarılıdır” dedi.

siyasetcafe.com

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.