İYİ Parti'den İstanbul için çirkin benzetme! 

İYİ Parti'den İstanbul için çirkin benzetme! 

İYİ Parti İl Başkanı Satuk Buğra Kavuncu, 23 Haziran seçiminin İstanbul'un düşmanlar tarafından işgali, kurtuluş savaşı başlangıcı adımları olan Amasya genelgesine benzetti. 

HDP'den sonra İstanbul'da CHP adayına en büyük desteği sağlayan İYİ Parti İl Başkanı Satuk Buğra Kavuncu İstanbul seçimlerini çirkin bir benzetme yaptı. Ekrem İmamoğlu için çalışmasını istedikleri 81 İl Başkanına konuşmasında yaptığı çirkin benzetme nedeniyle tepki aldı. 

“İstanbul demek Türkiye demektir” diyen İYİ Parti İl Başkanı Kavuncu İstanbul'un şu anda düşman işgalinde olduğunu savunarak çirkin bir benzetme yaptı.

Kavuncu sözde düşmanlar tarafından işgal altından olduğu İstanbul ve tüm Türkiye'yi kendileri kurtaracağına dair yaptığı benzetmeyi şu şekilde sürdürdü:

“Bizler, Amasya Genelgesi'nde “Milletin istiklalini yine milletin azim ve kararı kurtaracaktır” ifadesiyle somutlaşan bir ruhun temsilcileriyiz. Türkiye Cumhuriyeti'nin demokrasi mücadelesi, uzun ve zorlu bir birikime ve tecrübeye dayanmaktadır.'

PKK'nın siyasi uzantısı HDP'den sonra CHP adayının destekçisi konumunda olan İYİ Parti'nin İstanbul İl Başkanı Kavuncu'ya göre İstanbul şu anda İktidar partisi AK Parti ile seçime ortak girdiği Cumhur İttifakı'nın diğer ortağı MHP'yi İstanbul'u işgal etmiş birer düşmana benzeterek hatsız bir çıkış yaptı. Kavuncu'ya göre, CHP, HDP ve İYİ Parti işbirliği ile İstanbul'u hatta Türkiye'yi AK Parti ve MHP 'düşman' işgalinden kurtaracaklarına dair çirkin benzetmesi nedeniyle büyük tepki gördü. 

PANAMA BELGELERİNDE ADI GEÇİYOR

İYİ Parti İstanbul İl Başkanı Buğra Kavuncu, CIA Ajanı olarak bilinen ve FETÖ'den halen tutuklu olan Enver Altaylı'nın yeğeni. Buğra Kavuncu'nun yayınlanan Panama Belgelerinde Türkiye'nin gizli milyarderlerinden olduğu şeklinde adı geçiyor ve 200'ün üzerinde şirketi yönettiği ifade ediliyor.

PEKİ AMASYA GENELGESİ NEDİR? 

Amasya Genelgesi, Türkiye'nin temellerinin atıldığı, ulusal egemenliğin ve tam bağımsızlığın en büyük adımlarının atıldığı bir bildiridir. İstanbul'un düşman işgali altına girmesiyle birlikte yeni devletin temellerini atmak için adım adım hareket eden Mustafa Kemal, Havza'daki çalışmalarından sonra Amasya'ya geçerek silah arkadaşları olan Rauf Bey, Refet Bey ve Ali Fuat Paşa'yla bir araya gelerek Amasya Genelgesi'ni hazırlamışlardır. Hazırlanan bu genelge Kazım Karabekir ve Cemap Paşa'nın da onayıyla birlikte yayınlanmıştır.

"AMASYA GENELGESİ İSTANBUL HÜKÜMETİNE KARŞI BİR İHTİLALİN İLK ADIMI"

Amasya Genelgesi aynı zamanda İstanbul Hükümeti'ne karşı bir ihtilalin ilk adımı olmaktadır. Amasya Genelgesi'nde düşman güçleri kontrolüne girmiş İstanbul Hükümeti hiçe sayılmış, hükümetin düşmanın elinde olduğu ve bu durumdan yalnızca milletin iradesi ve azmi kurtulunabileceği ifade edilmiştir. Amasya Genelgesi'nde Sivas'ta bir kongrenin toplanacağı konusunda bilgi vermiştir.

istanbulisgal.jpgİstanbul'un işgal döneminde İngiliz birlikleri, Karaköy Limanı'nda... [Fotoğraf: Wikipedia]

AMASYA GENELGESİ ESASLARI 

Amasya Genelgesi'nin esasları Mustafa Kemal tarafından Cevat Abbas Bey'e yazdırılmıştır. Bu esaslardan bazıları şu şekildedir: 

Vatanın bütünlüğü milletin bağımsızlığı tehlikededir. İstanbul hükümeti aldığı sorumluluğun gereğini yerine getirememektedir. Bu durum milletimizi yol olmuş gösteriyor. Milletin bağımsızlığını, yine milletin azim ve kararı kurtaracaktır. Milletin içinde bulunduğu durum ve şartların gereğini yerine getirmek ve hakların gür sesle cihana duyurmak için, her türlü baskı ve kontrolden uzak milli bir heyetin varlığı zaruridir.

AMASYA GENELGESİ SONRASI OLANLAR 

Türkiye Tarihinde dönüm noktalarından birisi olan Amasya Genelgesi sonrası birçok anlamda önemli sonuçlara neden olmuştu:

Amasya Genelgesi ile Türk inkılabı adına ihtilal aşaması başlamıştır.. Kurtuluş Savaşı için gerekçe, amaç ve yöntem ortaya koyulmuştur. İlk defa milli egemenliğe dayalı bir yönetimin oluşturulması gerektiğine dair bir fikirden bahsedilmiştir. İstanbul Hükümeti artık yok sayılmıştır. Türk Milletine İstanbul ve Anadolu'daki işgalcilere karşı mücadele için çağrı yapılmıştır. Amasya Genelgesi ile birlikte artık padişah, halifelik manda - himaye fikirlerinin yerini milliyetçilik ve millet fikirleri almıştır.

Amasya Genelgesi ile birlikte Kurtuluş Savaşı resmen ilan edilmiştir.

Siyasetcafe.com

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.