Kenevir devrimi: 5 yaprak geri dönüyor

Kenevir devrimi: 5 yaprak geri dönüyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamalarının ardından Türkiye'de 2016'dan beri sınırlı üretimine izin verilen kenevir yeniden gündeme geldi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamalarının ardından Türkiye'de 2016'dan beri sınırlı üretimine izin verilen kenevir yeniden gündeme geldi.

2016 yılından beri ülkemizde Kenevir sınırlandırılmasından dolayı ürün tedarikini Malezya ve Polonya'dan alıyorduk. Erdoğan'ın açıklamalarının ardından Tarım Bakanlığı konuya ilişkin bir çalışma başlatacaklarını duyurdu.

Ülkemizde yeniden kenevir üretimiyle birlikte dışa bağımlılık alanlarımızdan birinden de vazgeçmiş olacağız. Maliyeti az ama üretimi çok olan kenevirin 1 dönüm hasatıyla, 4 dönüm ağaçtan üretilen kadar kağıt elde edilebiliyor.

Abdurrahman Dilipak'tan kenevir çıkışı

PEKİ KENEVİR NERELERDE KULLANILIYOR?

Kurşun geçirmez yelek
Akü kapları
Uçak kaporta ve kanatları
Gemi gövdesi
Kağıt
Kumaş,iplik
Kiremit
Bina kaplaması
Tıbbi ilaçlar
Mobilya
Poşet
Gıda

KENEVİR EN ÇOK HANGİ İLLERİMİZDE ÜRETİLİYOR?

Uyuşturucu yapımında da kullanıldığı için kenevirin üretimi devlet gözetimi altında kotalı şekilde sınırlı şehirlerde yapılıyor. Bakanlığın izinleri doğrultusunda Amasya, Antalya, Burdur, Bartın, Çorum, İzmir, Karabük, Kastamonu, Kayseri, Kütahya, Malatya, Ordu, Rize, Samsun, Sinop,Tokat, Uşak, Yozgat ve Zonguldak olmak üzere 19 ilde üretimi yapılıyor.

Erdoğan'dan flaş kenevir açıklaması

KENEVİRİN FAYDALARI

* Bir dönümlük kenevir, 25 dönümlük orman kadar oksijen üretir.Yine bir dönümlük kenevirden, 4 dönüm ağaca eş kâğıt üretilebiliyor.

* Kenevir 8 kez kağıda dönüştürülebilirken, ağaç 3 kez kağıda dönüştürebilir. Diğer taraftan kenevir 4 ayda yetişir, bir ağaç ise 20-50 yılda.

* İlk kot pantolon kenevirden yapılmıştır. Ayrıca ip, halat, çanta, ayakkabı, şapka yapımı için de ideal bir bitkidir.

* Kenevir kanser, depresyon, otizm, epilepsi, diyabet, kemikleri güçlendirmek, dikkat eksikliği, akciğer sağlığı, Alzheimer, kas spazmları, beslenme bozuklukları, baş ağrıları, AIDS, kemoterapi ve radyasyon etkisini azaltma gibi onlarca hastalığın tedavisinde kullanılmaktadır.

* Kenevir tohumunun protein değeri çok yüksektir ve içindeki iki yağ asidi de doğada başka hiçbir yerde bulunmamaktadır.

* Üretimi çok ucuz olan kenevirle beslenen hayvanlar, hormon takviyesine ihtiyaç duymaz.

* Plastik ürünlerin tamamı, kenevirden üretilebilir ve kenevir plastiğinin doğaya dönüşmesi oldukça kolaydır.

* Kenevir binaların yalıtımı için de kullanılabilir. Kenevirle yapılan sabunlar ve kozmetik ürünler, suyu kirletmez.

SİYASETCAFE.COM

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.