Kırgızistan'da '7 Nisan davası'

Kırgızistan'da '7 Nisan davası'

Savcılar, 7 Nisan 2010'da halk ayaklanması sırasında 77 göstericinin ölümünden ve 300 göstericinin yaralanmasından sorumlu tutulan devrik Devlet Başkanı Kurmanbek Bakiyev'e müebbet hapis cezası verilmesini istedi.

Kırgızistan’da dört yıl önce göstericiler ile güvenlik görevlileri arasında yaşanan çatışmada hayatını kaybeden 77 kişinin ölümünden sorumlu tutulan Bakiyev, Devlet Koruma Müdürü Janibek Bakiyev, Başbakan Daniyar Üsenov, Savunma Bakanı Baktıbek Kalıyev, Milli Güvenlik Devlet Komitesi Başkanı Murat Sutalinov'un ve diğer devlet ve hükümet yetkililerin yargılandığı davanın duruşmasına devam edildi.

 

Bir askeri kışlada Damir Onolbekov'un başkanlığında yapılan duruşmada, savcılar mütalaalarını okumaya başladı.

Savcılar, Kurmanbek Bakiyev için başbakanlık görevindeyken ülkenin güneyinde 17 Mart 2002'de 6 göstericinin ölümünden ve devlet başkanıyken  7 Nisan 2010'da 77 göstericinin ölümünden sorumlu tutularak müebbet hapis istedi.

Ayrıca, ‘görevini kötüye kullanmak ve yetkilerini aşmak’ suçundan eski Başbakan Üsenov, Devlet Koruma Müdürü ve aynı zamanda Bakiyev'in ağabeyi Janibek Bakiyev için de ömür boyu hapis istendi.

Savcılar mütalaalarını bugün de okumaya devam edecek.

Kurmanbek Bakiyev ve Janibek Bakiyev Belarus'ta, Üsenov da Kazakistan'da bulunuyor. Savunma Bakanı, güvenlikten sorumlu yetkililer ile güvenlik personeli ise tutuklu yargılanıyor. 

Geçen yıl bir mahkeme, ülkedeki en etkili politikacılandan biri olarak tanınan Medetbek Sadırkulov'un, esrarengiz bir trafik kazasındaki ölümünün aydınlatılmasıyla ilgili, Bakiyev'in tüm mal varlığına el konulmasına ve görevini kötüye kullandığı gerekçesiyle hakkında 24 yıl ağır hapis cezası verilmesine hükmetmişti.  

Aynı davada, Bakiyev'in kardeşi Janibek Bakiyev de müebbet hapis cezasına mahkum edildi.

Bakiyev'i koltuğundan eden süreç 

2005 yılında, tartışmalı parlamento seçimi sonrasında patlak veren ve Lale Devrimi olarak da anılan protestolar, dönemin Cumhurbaşkanı Askar Akayev'in devrilmesiyle sonuçlandı. Akayev'in ardından Kurmanbek Bakiyev, Cumhurbaşkanı seçildi. 

Ancak ülkede 2006 yılı itibariyle yeniden geniş katılımlı protestolar gerçekleşti. Binlerce kişi, anayasa reformu ve yolsuzlukla daha fazla mücadele talebiyle bir araya geldi.  Ancak tartışmalı anayasa değişikliği referanduma sunularak kabul edildi. Bakiyev'in Ak Yol partisi, parlamento seçimini kazandı, muhalefet tamamen meclisin dışında kaldı. 

Uluslararası gözlemcilerin 'geçersiz sayılması gerekir' dediği 2009 seçimlerinde Bakiyev, yeniden aynı göreve geldi. Ancak bir yıl sonra muhalif lider İsmail İsakov, yolsuzluk gerekçesiyle sekiz yıl hapis cezasına çarptırılınca, muhalifler açlık grevlerine başladı. Artan gerginlik, 2010 yılında polis ve hükümet karşıtı protestocular arasındaki çatışmaları tetikledi.

Olaylarda onlarca kişinin ölmesi ve yüzlerce kişinin yaralanması Bakiyev'i koltuğundan etti. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.