Maden-İş Sendika Başkanı: 'Kaza değil facia!'

Maden-İş Sendika Başkanı: 'Kaza değil facia!'

Genel Maden İşçileri Sendika Başkanı, Soma faciası ve maden işçilerinin güvenlik sorunları ile ilgili bilinmeyenleri yanıtladı.

İhmal var mı? Sorumlular kim? Madencilerin iş güvenliği var mıydı? İşçiler neden örgütlenemiyor? Ve daha birçok soru... Sendikalar, yaşanan faciaya nasıl bakıyor? Sendika yöneticilerinin patronlarla iş tuttuğu, ilişki kurduğu iddiaları doğru mu? Soma'da yaşananların sorumluları kim?


Bugün Soma Maden Ocağı'nın sahibi Alp Gürkan bir açıklama yaptı. Madende yaşam odası olmadığını ve böyle bir yasal zorunluluk bulunmadığını söyledi. Bu konuyla ilgili bir çalışma yapmayı düşünüyor musunuz? 

Türkiye 20 yıldır, Madenlerde İşçi Sağlığı - İş Sözleşmesi'ni imzalamıyor. Bu sözleşmenin imzalanması için Türkiye Maden İşçileri Sendikası ve Genel Maden İşçileri Sendikası olarak uzun zamandır yapmış olduğumuz girişimler var. 170 numaralı İLO Sözleşmesi imzalandıktan sonra Türkiye'de madencilik sektöründeki mevzuat eksikliklerinin birçoğunu gidermiş olacağız. 

Maden işçilerinin sendikalılık oranı nedir? 


Türkiye'de genel sendikalaşma oranı yüzde 9, madencilik sektöründeki sendikalaşma oranı ise yüzde 21 civarında.

"EN YÜKSEK ÖRGÜTLÜLÜK MADEN İŞ KOLUNDA"


Yaşanan faciadan sonra sendikalaşmaya katılım oranının artmasını bekliyor musunuz?

Öyle umut ediyorum. Madencilik sektörü dünyanın en ağır sektörü. Dolayısıyla örgütlenmeye en çok ihtiyaç duyulan sektörlerin de başında geliyor. Bu konuyla ilgili Türkiye Maden İşçileri Sendikası ve Genel Maden İşçileri Sendikası olarak sektörün örgütlenmesi için girişimlerimiz var. Ama maalesef örgütlenmeyi engelleme girişimleri söz konusu. Örgütlenen işçiler bir süre sonra işten atılıyorlar. Bu konu bizi ciddi anlamda sıkıntıya sokuyor. Geçtiğimiz aylarda İzmir'de bir mermer firmasında örgütlendik ve ardından 55 üyemizin tamamı işten atıldı. 60 gündür süren bir mücadelemiz var. İşverenlerin baskısı yüzünden ne yazık ki örgütlenmek kolay değil. Ama buna rağmen sektörel bazda Türkiye'de en yüksek örgütlülük, maden iş kolunda mevcut.

Sendikalar, hayatını kaybeden işçilerin ailelerine yardım için bir çalışma yapıyorlar mı? Ölümden sonra nasıl bir süreç izleniyor?
Ölümlerinden sonra işçilerin üyelikleri sona eriyor. Türkiye Maden İşçileri Sendikası'nın yaptığı yardım çalışmaları var. Dünya Sendikalar Birliği'nin de hayatını kaybeden arkadaşlarımızın aileleri için yardım çalışmaları yapmayı planladığını biliyoruz.



"BİR KAZA DEĞİL, BİR FACİA"

Sendikalar maden şirketlerine, işçilerin çalışma şartlarının iyileştirilmesi için nasıl bir baskı uygulayabilir? 

Sendikaların örgütlü olduğu iş yerlerinde bireysel iş güvenliği planları ile ilgili hiçbir sıkıntı yok. Fakat Soma'da yaşanan şey bir kaza değil, bir facia. Facianın bilançosunun bu kadar büyük olmasının sebebinin sistem hatasından kaynaklı olduğunu düşünüyoruz. Maden sendikaları olarak gerek örgütlü olduğumuz iş yerlerinde gerekse örgütsüz olan iş yerlerinde, iş sağlığı - iş güvenliği kollarında bilinçlendirme çalışmalarını her zaman yapıyoruz ve yapmaya da devam edeceğiz. 

"TAM BİR AYMAZLIK!"


Sosyal medyada sendika kuruluşları hakkında dolaşan bir iddia var. Sendikacıların işçi haklarını savunmak yerine işverenlerle yakın ilişki kurduğu iddia ediliyor. Bu iddia hakkında ne diyeceksiniz?

Bu tam bir aymazlıktır. Sendikalar, her zaman çalışanların hak ve menfaatlerini korumuştur. Böyle bir şey iddia etmek, sendikaları hedef göstermektir. Çalışanlarımız, bu tür spekülasyonlara asla itibar etmeyecektir. Bu tür söylemler, sendikaları itibarsızlaştırmaya çalışan kesimlerin girişimleridir. Ama sendikalarımıza bağlı işçilerimiz her zaman kendi örgütlerine sahip çıkmıştır. Bunları iddia eden arkadaşlarımız, gerçek anlamda samimilerse örgütlü olan işyerlerindeki arkadaşlarımızın haklarını savunmadığımız gibi spekülasyonlar yaratmak yerine, örgütlenmeyen, sendikalı olmayan iş yerlerindeki arkadaşlarımızın örgütlenmesi ve onların menfaatlerinin savunulması için mücadele etmelilerdir. Yapılması gereken budur. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.