Mansur Yavaş neden kaybetti? Tarihi fark yiyecek

Mansur Yavaş neden kaybetti? Tarihi fark yiyecek

31 Mart 2019 Yerel Seçimlerinin en çok konuşulan konusu Ankara’yı kimin kazanacağı.

31 Mart 2019 Yerel Seçimlerinin en çok konuşulan konusu Ankara’yı kimin kazanacağı.

Cumhur İttifakı’nın adayı 5 dönem Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanlığı ve 2.5 yıl da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yapmış olan AK Parti’nin Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki.

Saadet Partisi ve HDP’nin desteklediği CHP ve İYİ Parti’nin oluşturduğu Millet İttifakı’nın adayı da Mansur Yavaş.

CHP’YE KARŞI ÇIKIP CHP’DEN ADAY OLAN YAVAŞ

Mansur Yavaş Ankara’nın bildiği bir isim. Bir dönem MHP’den Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adayı olduktan sonra, “MHP’nin CHP’lileştiği gerekçesiyle” Devlet Bahçeli’ye mektup yazarak partisinden ayrıldı ardından da CHP’den 2014 yılında Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adayı oldu, Melih Gökçek’e karşı kıl payı bir oy ile kaybetti.

Yavaş, CHP’de yaşanan sancılı süreç sonrasında Kemal Kılıçdaroğlu’nun desteğiyle tüm itirazlara rağmen yeniden 31 Mart 2019 Yerel Seçimlerinde Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adayı ilan edildi.

Yavaş’ın Ankara’da bilinirliği daha yüksek olduğu için yarışa ciddi bir farkla Özhaseki’ye karşı önde başladığını söyleyebilirim. Hatta, Mehmet Özhaseki’nin adaylığıyla Cumhur İttifakı’nın Ankara’yı kaybetme riskinin çok yüksek olduğunu da yazmış birisiyim.

ÖZHASEKİ FARKINI ORTAYA KOYDU

Seçim sürecine girildikten sonra yaşanan gelişmeler, Mehmet Özhaseki’nin farkını Ankara’da ortaya koymaya başladı.

ozhaseki-meydan-okudu-siyasetcafe.jpg

Mehmet Özhaseki anketlere ve saha verilerine göre yarışa oldukça geriden başladı hatta ilk başta aradaki fark 12 puan civarındaydı. Ancak, Özhaseki’nin sürdürdüğü kampanya ile Ankara’daki bilinirliği oldukça hızlı bir şekilde yükseltti.

ANKARA’DA MHP FARKI

Cumhur İttifakı’nın önemli bileşeni Milliyetçi Hareket Partisi tüm teşkilatlarıyla Ankara için çok büyük, fedakar bir çalışma içerisine girdi. MHP Genel Başkan Yardımcısı Yaşar Yıldırım, Mehmet Özhaseki’nin her toplantısında, her faaliyetinde yanındaydı.  Ankara seçimlerini MHP adına adeta bir orkestra şefi gibi yönetti.

ÖZHASEKİ “HIZLI”, MANSUR “YAVAŞ” KALDI

12 Eylül öncesinin Ülkü Yolu Derneği Genel Başkanlığını da yapan Yaşar Yıldırım’ın ülkücü geçmişine şahitlik yaptığı Mehmet Özhaseki, geçmişte ülkücü hareketin içinde bulunmuş olmasına rağmen bunun üzerine siyaset yapmak yerine, ülkücülerle birlikte Ankara’nın geleceğine imza atmak için 5 bini aşkın projesiyle yola çıktığını anlattı.

Özhaseki her toplantısında, konuşmasında, afişinde projelerini, ciddiyetini, kararlılığını ortaya koydu. 

Ülkücü geçmişine sık sık vurgu yapan CHP’nin Ankara Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mansur Yavaş ise oldukça önde başladığı bu yarışta çok önemli darbeler aldı.

Öncelikle CHP’nin içerisinde Mansur Yavaş’a karşı ciddi bir tepki vardı. Bunun üzerine bir de sahte senet skandalı patladı. Yavaş bu iddialara karşı elle tutulur bir cevap veremedi Ankaralıya.

Ankara’yı tanıması, bilmesi beklenen ve 3 dönem Büyükşehir Belediye Başkan adayı olmasına rağmen Mansur Yavaş’ın Ankaralının huzuruna ciddi projelerle çıkamaması da onun adına çok önemli bir handikaptı. 

YERELDE EKONOMİ ÜZERİNDEN GENEL KAVGASI

HDP’nin destekleği CHP ve İYİ Parti’nin oluşturduğu Millet İttifakı, yerel  seçimlerde kazanabilmek için Türkiye’de yaşanan ekonomik sıkıntılara bel bağlamış durumda. Mansur Yavaş da Ankara’yı kazanabilmek için şansını domates, biber, patlıcan fiyatlarının yüksekliğine bağladı. Mehmet Özhaseki her yerde takır takır konuşurken, Yavaş’ın çıktığı televizyon programlarında, toplantılarda vs. beden dili ve ifade tarzı güvensizdi,  diksiyonu da oldukça kötüydü. 

ÜLKÜCÜ KİMLİĞİM VAR DEDİ HDP’DEN ÖZÜR DİLEDİ

HDP Eş Başkanı Sezai Temelli’nin “Ankara’yı kazanacaklarsa bizim oylarımızla kazanacaklar” sözünün karşılığında azıcık sesini yükseltip “HDP’lileri rehabilite edeceğini” söyleyen Mansur Yavaş’ı Hasip Kaplan sert bir dille uyarıp, “Seni rehabilete etmeyi biliriz. Edepsiz” sözleriyle  tehdit ettiğinde; çok övündüğü o ülkücü kimliğini ortaya koyup, dik duramadı. Kem küm etti. Dilim sürçtü dedi.

mansur-yavas-siyasetcafe-012.jpg

ERDOĞAN’IN SLOGANINDAN MEDET UMDU

Rakibi Özhaseki seçime sayılı günler kala her tarafı projeleriyle, yapacaklarıyla donatırken, CHP’li Mansur Yavaş hiç bir orijinal çıkış yapamadı ve son olarak da çiçekli böcekli, deterjan reklamı gibi bir mizansenle Erdoğan’ın ilk seçildiği slogan olan “Tamam İnşallah”a sarıldı. 

mansur-siyasetcafe-001.jpg

YAVAŞ KAYBETTİ, ÖZHASEKİ FARK ATACAK

İlk başta 12 puan gibi bir oranla çok önde görülen Mansur Yavaş’a karşı Mehmet Özhaseki emin adımlarla, oldukça sıkı ve iddialı bir şekilde yürüdü. Mansur Yavaş’ın aldık, bitti, koptu, geliyoruz gibi algı faaliyetlerine rağmen Cumhur İttifakı’nın adayı Mehmet Özhaseki farkı kapattı. Seçim öncesi saha gözlemlerimden ve edindiğim bilgilerden gördüğüm kadarıyla en az 4 puan da öne geçti.

24 Haziran Seçimlerinde Ankara’da Cumhur İttifakı’nın oyu yüzde 53,5’ti. Cumhurbaşkanlığı Seçimlerinde de Recep Tayyip Erdoğan Ankara’da yüzde 51,5 oy aldı. CHP, İYİ Parti, HDP, Saadet ve diğer partilerin toplam oyu ise yüzde 46,5 oldu.

dev-proje-siyasetcafe.jpg

Ankara’yı Cumhur İttifakı’nın adayı Mehmet Özhaseki gördüğüm kadarıyla yüzde 51.5’in altında olmayacak bir oy ile Mansur Yavaş’a tarihi bir fark atarak kazanacak.

MANSUR YAVAŞ’I 1 NİSAN ŞAKASI BEKLİYOR

Bu tablo ile görülüyor ki, Türkiye’nin üzerine abanan emperyalist güçlerin baskısıyla yaşanan ekonomik krize sarılmış; projesi, ufku, tecrübesi olmayan Mansur Yavaş’ın Ankara’yı kazanmasını beklemek gerçek bir hayaldir.
Mansur Yavaş ile bu hayali kuran HDP destekli, illegal aşırı sol örgütlerin kucağına düşmüş, Atatürk kimliğinden uzaklaşmış CHP ve İYİ Parti’ye Ankara’da sağlam bir 1 Nisan şakası geliyor. 
Şimdiden hazır olsunlar.

Hakan Sönmez
Siyasetcafe.com

mansur-yavas-kaybederse-siyasetcafe.jpg
 

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum