Mehdi AKSU

Mehdi AKSU

Azerbaycan'da neler oluyor?

Azerbaycan'da neler oluyor?

“Hükümet küfür ile ayakta kalır ama zulüm ile ayakta kalmaz.” (İmam Ali aleyhisselam)

Bu yazıyı dün akşam Can dediğimiz Azerbaycan devletinde vuku bulan hadiseden dolayı yazmak zorunda kaldım.

Azerbaycan hükümeti yetkilileri kendi halkına zulme doymuyor. Bugüne kadar sadece inançlarını anlatan ve yaşayan birçok âlim ve mütedeyyin insanı zindanlara mahkum edenler dün akşam bu zulümlerine bir yenisini eklediler. Azerbaycan'da ilme, kaleme, bilime zulüm yapıldı.

İlahiyatçı İlgar İbrahimoğlu
İlahiyyatçı Serdar Babayev
ilahiyyatçı Celal Şəmefiyev
ilahiyyatçı Kadir Memmedov
Gazeteci (maidə.az) Temkin Ceferov

Haksız yere tutuklandılar. (Bu kardeşlerimizden bazılarının bugün serbest bırakıldığı haberleri de geldi.)

Azerbaycan devletinin reisi cumhuru ve devlet yetkilileri; bu tür zulümlerinizle Can Azerbaycan'a ve halkına daha fazla yazık etmeyin. 

Bütün dünya gördü ki Karabağ savaşında  Azerbaycan’ın düşmanlarına karşı bu âlimler, bu alimlerin öğrencileri, dindarlar, camilere gidenler, onların kardeşleri, evlatları Lebbeyk ya Hüseyin diyerek cepheye gittiler ve Azerbaycan için canlarını can pazarına sundular, yaralandılar, şehit oldular.

Yarın Azerbaycan'ı bir tehlike tehdit ettiği zaman cepheye gidecek olanlar rüşvet yiyerek midelerini şişirenler, karınlarını büyütenler değil de yine bu inançlı kesim olacaktır.

Sözlerime Hz. İmam Ali’nin buyruğu ile başladım. Evet, tarih boyunca ve hatta bugün bile ülkelerin küfür ile ayakta kaldığını görmekteyiz. Ancak zulüm ile idare olunan ülkelerin yıkılıp yerle yeksan olduklarını, hiçbirinin abad olmadığını ve yöneticilerinin daima tarih de nefret ve lanetle anıldığını görmekteyiz. 

Sayın Azerbaycan devletinin yetkilileri yakın tarihimizde Irak’da zalim Saddam’ın, Mısır’da Hüsnü Mübarek’in akıbetlerine ve ülkelerinin düştüğü hallere bir bakın. Geçmiş tarihimizde Emevi ve Abbasi devletinin hükümdarlarının, hâkimlerinin, valilerinin zulümlerine ve akıbetlerine bir bakın. Bakın da bunlardan ibretler alın.

Gördüğümüz kadarı ile bugün Azerbaycan 1980 lerin Türkiye’sini yaşamaktadır.  1980 lerin Türkiye’sinde hicap yasaktı, inançlı insanlar inançlarını özgürce rahat bir şekilde yaşayamıyorlardı, inançlı insanlara baskı ve zulümler yapılıyordu, inançlı kalemler inançlarını, doğruları özgürce yazamıyorlardı, camilere gidenler, din alimlerinin derslerine katılanlar fişleniyorlardı, şeriat irtica, mümin Müslüman ise mürteci olarak kabul ediliyordu, hicaplı kadınlara yönelik çirkin girişimler yapılıyordu…

Yani 1980 lerin Türkiye’si yasaklar ülkesiydi. Ancak bugün gelinen noktada; bu yasakların failleri bugün yaşıyorlarsa hukuk ve kanun karşısında mahkemeye çıkarılarak yargılanmaktadırlar. Ölmüşlerse Türkiye toplumunun kahır çoğunluğu tarafından nefret ile anılmaktalar. Bugün gelinen noktada Türkiye’de inanç ve düşünce özgürlüğü vardır. Okullara hicap ile gitme yasağı bile söz konusu değildir. Âlimler, din adamları düşüncelerini hür bir şekilde ifade etmekte ve inançlı insanlar inançlarını özgürce yaşamaktadırlar. 

Toplum içerisinde zulümden, despottan, baskıdan, fişlemeden yana olanlar toplum tarafından zamanla tarihin çöplüğüne atılırlar ve yine farklı inanç ve düşüncelere sahip olunmasına rağmen özgürlükten, kardeşlikten, dayanışmadan, inançlı insanlara saygıdan yana olanlar topluma hep ser olmuşlar ve toplum tarafından daima kabul görmüşlerdir.  

Umulur ki, Can Azerbaycan’ın akl-ı selim duyarlı insanları ve Azerbaycan’ın birlikten, beraberlikten, dayanışmadan, kardeşlikten yana olan duyarlı evlatları bu zulümlere karşı yek vücut seslerini yükseltir ve mücadele ederler.

Can Azerbaycan’a Selam ve Dua ile…
 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Mehdi AKSU Arşivi