Obama'ya ağır mektup

Obama'ya ağır mektup

Aralarında Cumhuriyetçi ve Demokrat partililerin de olduğu 80 ABD'li entelektüel, Obama'dan, Erdoğan'ı uyarmasını istedi

ABD’de tanınmış 80 isim Başkan Barack Obama’ya bir mektup yazarak, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın yönetim tarzına ve politikalarına karşı tavır almaya çağırdı. Mektubun iletildiği saatlerde Ankara-Washington hattında sürpriz bir görüşme de yaşandı. ABD Başkanı Barack Obama önceki akşam Başbakan Erdoğan telefonla aradı. Görüşmenin mektuptan sonra olması dikkat çekti.

 

ABD’de yaşayan Türklerin yayınladığı POSTA212 gazetesinin haberine göre, birçok eski senatör, Türkiye’de görev yapmış eski büyükelçiler, Washington’daki farklı düşünce kuruluşlarında çalışan Türkiye-Ortadoğu uzmanlarının da aralarında yer aldığı isimler 19 Şubat tarihli mektupta, Gezi protestolarına ve yolsuzluk soruşturmalarına karşı Başbakan Erdoğan’ın tavrından duydukları endişeleri dile getirdi. Mektupta, Erdoğan’ın bu iki olaya karşı takındığı tavrın, “Türkiye’de zaten zayıf olan demokrasiyi otokrasiye çevirme tehlikesiyle” karşı karşıya bıraktığını ifade edildi.

GÜÇLER AYRILIĞI YOK EDİLİYOR

Mektupta görev yerleri değiştirilen binlerce polis, yüzlerce savcı ve internete sansür yasasından da bahsedildi. Bu gibi gelişmelerin demokrasinin temel prensiplerinden olan “güçler ayrılığı”nı yok ettiğinden yakınıldı.

Mektubu imzalayanlar arasında eski Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’ın siyasi planlama direktörü Anne-Marie Slaughter ve Obama’ya yakınlığıyla bilinen Center for American Progress’deki Türkiye uzmanı Michael Werz, eski Başkan George Bush’un kıdemli Ortadoğu danışmanı Elliott Abrams, Demokrasileri Koruma Vakfı direktörü Clifford D. May gibi uzmanlar bulunuyor. Freedom House’un başkan ve başkan yardımcısı David Kramer ile Arch Puddington da imzacılar arasında yer alıyor. Bu isimlerin analizleriyle ABD’nin Ortadoğu politikasına ciddi etkide bulundukları belirtiliyor.

ABD: Özgürlükler sınırlanıyor

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Marie Harf, günlük basın toplantısında internet sansürü ile ilgili yasayı değerlendirdi. Toplantıda soruları yanıtlayan Marie Harf, internet yasası hakkında Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Kurumu (AGİK) ve ilgili yerlerle kaygılarını paylaştıklarını aktardı. Harf,“Onaylanan kanun, ciddi bir şekilde ifade özgürlüğünü, basın hürriyetini ve internette bilgi paylaşımını kısıtlama potansiyeline sahip” ifadelerini kullandı. İnternete sansür yasasının Türkiye’ye yapılacak yatırımlara da olumsuz etki yapacağını savunan Harf, “Yasa, anladığımız kadarıyla Meclis’te bazı değişikliklere daha uğrayacak. Türkiye’den temel ifade özgürlükleri ile bağımsız medyaya sahip çıkmasını bekliyoruz” şeklinde konuştu.

“ABD bize akıl veremez”

AB Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, yeni internet düzenlemesi hakkında ABD’den gelen eleştirilere tepki gösterdi. “İnternetle ilgili bize en son akıl verecek ya da tavsiye verecek ülke ABD’dir” diyen Çavuşoğlu, ABD’nin internetle ilgili yaptığı kısıtlamalara ve Wikileaks başta olmak üzere bazı uygulamalara değindi. Çavuşoğlu, “ABD ile son derece dostane his içinde olan hatta hâlâ Dostluk Grubu Başkanlığını sürdüren bir bakan olarak söylüyorum bunu. ABD internet yasasının içeriğine bakmadan internetle ilgili Almanya’nın, başka ülkelerin aldığı tedbirlere bakmadan, bu şekilde kaygı verici gibi rutin açıklama yapması bizim için kabul edilir bir şey değil” değerlendirmesini yaptı.

TELEFONDA GÖRÜŞTÜLER

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan önceki akşam ABD Başkanı Barack Obama ile telefonda görüştü. Başbakanlık Basın Merkezi’nden yapılan açıklamada görüşme hakkında şu bilgilere yer verildi: “Sayın Obama, bu görüşme vesilesiyle, Türkiye-ABD arasında karşılıklı saygı esasına dayalı güçlü bir ikili ilişki bulunmasına değer verdiklerini vurgulamış ve Türkiye’nin olumlu katkılarla dünyada liderlik sergileyeceğine ilişkin inancını ifade etmiştir.

Sayın Başbakanımız ve Sayın Obama, Şam rejiminin baskıcı politikaları neticesinde Suriye’de ortaya çıkan terörizme karşı mücadele konusunda yakın işbirliğinin gerekliliği, bu ülkede yaşanan krize son verecek bir siyasi çözüm bulma çabalarını sürdürmenin herkesin ortak maslahatına olacağı hususlarında mutabık kalmışlardır. İki lider, Irak çerçevesinde, enerji meselesiyle ilgili olarak Bağdat ve Erbil’in ortak bir zeminde buluşmalarının teşvik edilmesi konusunu da ele almışlardır. İki lider, İsrail ile normalleşme sürecinin kısa sürede neticeye bağlanmasının önemi konusunu da ele almışlardır.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.