Seçimler yenileniyor YSK kararını verdi

Seçimler yenileniyor YSK kararını verdi

YSK, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminin iptaline ve yenilenmesine karar verdi.

Yüksek Seçim Kurulu üyeleri, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminin iptaline ve yenilenmesine karar verdi.

YSK üyeleri, AK Parti’nin itirazını 4 ret oyuna karşılık 7 oyla kabul etti.

YSK'nın kararını AK Parti YSK Temsilcisi Recep Özel de sosyal medya hesabından duyurdu. AK Partili Özel, "İstanbul seçimleri yenileniyor. Hayırlı olsun..." dedi.

AK PARTİLİ GÜLER: KANUNA AYKIRI GÖREVLENDİRME YAPILMIŞ...

AK Parti İstanbul Milletvekili Abdullah Güler, YSK kararıyla ilgili yaptığı ilk açıklamada şunları söyledi:

"Sandıklarda başlayan, ilçe ve il seçim kurulunda devam eden mevcutlu sayımlar, yine sandıklardaki sandık başkanlarının seçim kanunundaki açık hükme rağmen, kamu sıfatı taşımayan kişilerden görevlendirme yapıldığı için, birçok konuda yolsuzluklar, usulsüzlükler meydana geldi. Sandıkta yaşanan hadiseler ortaya konarak bunları YSK'ya taşımıştık. Tahmin ediyorum bu itirazların tamamı tek tek ele alındı bugün.

Geçen hafta YSK ara kararıyla beraber evrak gönderilmesini istemişti. Maalesef, ilçe seçim kurulunda sandık başkanlarının atanmasıyla ilgili kanuna aykırı görevlendirme yapılmış. Sandıklarda oy sayımı esnasında, sandık sonuç tutanaklarının düzenlenmesi sonucunda kanuna aykırı işlemleri görüyoruz."

İPTAL KARARI

YSK’nın iptal kararını AK Parti’nin YSK temsilcisi bir açıklama ile duyurdu. Recep Özel “ İstanbul seçimleri yenileniyor, hayırlı olsun” sözleri ile YSK kararını duyurdu. Özel yenilenecek seçimin tarihinin ise 23 Haziran Pazar günü olacağını bildirdi.

Yüksek Seçim Kurulu ( YSK ) İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı Seçimi için yapılan olağanüstü itiraz başvurusunu karara bağladı. YSK iptal kararını 7’ye karşı 4 oy çokluğu ile aldı. Yenilenmesine karar verilen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimi 23 Haziran 2019 Pazar günü yapılacak.

İPTAL KARARININ GEREKÇESİ

Yüksek Seçim Kurulu (YSK)’nın iptal kararını sandık kurulu başkanı ve sandık kurulu üyelerinin kanunun açık hükümlerine rağmen kamu görevlisi olmaması nedeniyle aldığı bildirildi.

AK Parti’nin olağanüstü itiraz başvurusu sonucu bazı sandık başkanı ve üyelerinin kamu görevlisi olmadığı iddia edilmişti.

YSK’nın bu itirazı değerlendirmesi neticesinde 225 sandık kurulu başkanı ve 3500 sandık kurulu üyesinin kamu görevlisi olmadığı belirlendi.

YSK Karara bu gerekçeyi göstererek “Kanunun açık hükmüne rağmen” kamu görevlisi olmayanların sandıklarda görev aldığını ve bu sandıklarda kullanılan oyların da aradaki oy farkını etkileyecek nitelikte olduğu sonucuna vararak iptal etti.

SİYASETCAFE.COM

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.