Sedat Ergin’den İYİ Parti HDP CHP analizi!

Sedat Ergin’den İYİ Parti HDP CHP analizi!

İYİ Parti’nin bu seçimde oynadığı en kritik rolü, büyük metropollerdeki belediyelerin iktidardan alınmasında muhalefet bloku içindeki yaptığı katkıda görmeliyiz.

Hürriyet yazarı Sedat Ergin 31 Mart yerel seçimlerinde İYİ Parti’nin rolü ve performansına dair ‘İYİ Parti’nin seçim performansı ne gösteriyor?’ başlıklı dikkat çeken bir yazı kaleme aldı. Ergin’in yazısından ilgili bölüm şu şekilde;

CHP ADAYLARINA İYİ PARTİ HDP DESTEĞİ

“Burada ittifak yapılan büyükşehirlerde pek çok ilçe belediyesinde seçime ortak listelerle girildiği için toplamda yüzde 30.12 olarak görünen CHP oylarının bir bölümünün İYİ Parti’den kaynaklandığını kabul etmeliyiz. Bir bölümü de CHP’ye HDP seçmeninden gelmiştir. Bu arada, daha az bir oranda CHP oyu da İYİ Parti toplamı içindedir.

İYİ PARTİ KARADENİZ’DE OY KAYBINA UĞRADI

İYİ Parti, özellikle Karadeniz Bölgesi’ndeki illerin büyük bir bölümünde oy kaybına uğramıştır. Bunların önemli bir bölümünde düşüşler 2-3 puan aralığında olmakla birlikte Giresun gibi 7 puana yakın kayıplar da var. Buna karşılık Düzce ve Rize gibi oy arttırdığı yerler de var İYİ Parti’nin. En ilginci Sinop’ta İYİ Parti’ye oy verenlerin oranı neredeyse aynı kalmıştır (yüzde 9.44/yüzde 9.45).

İYİ PARTİ’NİN EN SET DÜŞTÜĞÜ YER MARMARA’DIR

Marmara Bölgesi İYİ Parti’nin en sert düşüşü yaşadığı yerdir. Bu bölgede 5 ile 8 puan aralığı içinde kayıplar söz konusudur. Edirne, Kırklareli, Çanakkale’nin durumuna bu çerçevede özellikle dikkat çekilebilir.”

EN KRİTİK ROLÜ MUHALEFETE (CHP-HDP) KATKI SAĞLAMAK

Sedat Ergin, İYİ Parti’nin genel olarak oy ve güven kaybına uğradığını belirttiği yazısında en önemli tespitini de en sona bırakıyor. Ergin, İYİ Parti’nin bu seçimlerde iktidara kaybettirme politikasında önemli bir tampon olduğuna dikkat çekiyor. Keza kaybettirme stratejisinin mimari HDP’dir. Çünkü HDP ‘Doğuda kürdistan kazanacak, Batıda AKP ile MHP’ye kaybettireceğiz’ demişti. Bu nedenle Demirtaş ile birlikte PKK ele başı Karayılan seçmenine sık sık çağrıda bulunmuştu.

Böylece PKK’nın siyasi uzantısı HDP seçmeni,  PKK sempatizanları ve İYİ Parti ile birlikte CHP adaylarının oylarını artırarak iktidar adaylarını geçmesini sağladı. Ergin bu durumu kısaca şöyle özetliyor; “İYİ Parti’nin bu seçimde oynadığı en kritik rolü, büyük metropollerdeki belediyelerin iktidardan alınmasında muhalefet bloku içindeki yaptığı katkıda görmeliyiz.”

 

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.