Şener Mengene

Şener Mengene

Abesle iştigal

Abesle iştigal

Tarih, Devlet, Millet, Medeniyet Mefküresi bir Milleti var eden "Kutlu Ruh"tur. Devletler ve Milletler kahramanlıklarını, zaferleri, çağ açan liderleri ile övünüyor ve bu bilinci korumak için bayramlar yaparlar ve kutlarlar. Türk tarihi içinde böyledir. Büyük medeniyetler kurup, büyük başarılara imza attık. Kıtalar aşan zaferler ve başarılar kazandık. Çağ açıp, çağ kapadık.

Türk Tarihi İslam öncesi ve İslam sonrası ile bir bütün ve çok büyük bir medeniyettir. Batıya iki büyük göç ile İslam öncesi be İslam sonrası iki bölüm olarak ele alabiliriz. 16 İmparatorluk, 50'den fazla Devlet ve 100'den fazla Beylik ve Atabeylik kurmuş bir millet olarak zaferlerimiz, başarılarımız kadar, kayıplarımız ve üzüldüğümüz olaylarda olmuştur. 

Savaşlar, barışlar, icatlar, ekonomik kazanımlar, kültürel ve edebi eserler gibi sayısız büyük başarılar varken, 100 sene yada 500 sene önce yaşanmış özel hayatları ve yanlış olayları gündeme taşımayı kesinlikle tasvip etmiyorum. Yapanları da hoşgörmüyorum. Art niyet, ihanet ve vizyonsuzluk seziyorum. 

 

harita-009.jpg

 

Özellikle şunu söylemek istiyorum; Tarihimiz, acısıyla tatlısıyla bizimdir. Yanlış olayları özellikle özel hayatları gündeme getirmek bize fayda vermez. Tarihimizi değersizleştirir. Bunlar doğru olsa bile bize fayda vermez. Bir savaş yada diplomatik bir olay olsa elbette tamam kabulümüz, sebep ve sonuçları tartışılır. İyi de olur, ders alınır.

Yeni bir Dünya kuruluyor, Yeni bir yaşam tarzı kurgulanıyor. Global düşünce kuruluşları ve medya ile servis ediliyor. 4. Endüstri Dönemi diyoruz. Bir çok yeni kavram hayatımıza girdi. Biz hala çok gerilere ve çok basit konulara takılıp kalıyoruz, bunları yazacak kadar tarih bilenler, Ege Adalarını, Dömeke Savaşını veya Kût'ül Amâre gibi gizli kalmış başarıları yazarlarsa daha iyi ederler. Tam tersini yapanlarda var, Cumhuriyet dönemine takılanlar yada Osmanlı dönemine takılanlar da var. Dar vizyonla dünya gündeminden kopmuş, geleceği göremiyor ve öngöremiyorlar. 

 

fuze-001.jpg

 

Tarihi siyasete alet edenleri de yanlış buluyorum. Bunlar bizim tarihimiz, iyisiyle kötüsüyle değerimiz. Bir Alman II. Wilhelmi ve Hitleri, bir Fransız Napolyonu, bir İngiliz Churchilli, bir İtalyan Mussoliniyi, Bir Rus Çar Deli Petroyu, bir Yunan Venizelosu, bir ABD'li Trumanı asla kötulemez hatta Japonya'ya "Atom Bombası" atmasına ve büyük soykırım yapmasına rağmen. 

Bu millet devlet ve tarih bilinciyle ilgilidir. Bir millet tarihiyle vardır. Tarih, ders alıp geleceğe yön vermek için vardır. Kızılelma sadece bir slogan yada söylem değildir. Aynı zamanda bir gelecek vizyonudur. Yeni dünya vizyonuna uygun yazılar, raporlar, videolar ve sunumlar yapılırsa daha güzel olur. Vatana ve Millete faydalı olur. Atla arpayı, sapla samanı karıştırmayalım. Aklımızı başımıza alalım. Tarihi siyasete alet ederek yol alınamaz. Abesle iştigal etmek hiç kimseye bir şey katmaz. Yanlıştan dönmek en büyük erdemdir.

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Şener Mengene Arşivi