Türkiye sendika haklara ilişkin maddeleri imzalamalı

Türkiye sendika haklara ilişkin maddeleri imzalamalı

Avrupa Konseyi Sosyal Haklar Komitesi Başkanı Luis Jimena Quesada, Türkiye'nin Avrupa Sosyal Haklar Sözleşmesi'nde sendika ve toplu sözleşme haklarına ilişkin maddeleri imzalaması gerektiğini söyledi.

Avrupa Türk İş Dünyası Konfederasyonu'nun (UNITEE) düzenlediği “İnsan Hakları ve Ekonomik Kriz” konulu konferans sonrası Cihan'a konuşan Luis Jimena Quesada, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın örnek gösterdiği kazaların da dönemin şartlarına göre değerlendirilmesi gerektiğini kaydetti. Queseda, Avrupa Konseyi’nin kurucu üyelerinden olan Türkiye’nin, Avrupa Sosyal Haklar Sözleşmesi'ni imzaladığını fakat iki maddeyi henüz imzaladığını dile getirdi.


“Sözleşmenin çok önemli iki çekirdek maddesini imzalaması konusunda Türkiye’ye tavsiyelerimiz bulunuyor. Bu maddelerden bunlardan birincisi sendikal özgürlükler diğeri ise toplu sözleşme hakkının tanınması.” dedi. Luis Jimena Quesada Türkiye’de yaşanan elim facianın Avrupa Sosyal Haklar Sözleşmesi'nin 3. maddesi olan iş güvenliği ve iş sağlığı maddesiyle doğrudan ilişkili olduğunu ifade etti.

Erdoğan'ın İngiltere ve ABD'de 19. yüzyılda meydana gelen maden kazalarını örnek göstermesini değerlendiren Quesada, “Başbakan’ın yaptığı kıyaslama ile ilgili olarak, hiçbir ülkeye etiket koymak istemiyoruz. Bu konuda mükemmel bir ülke de söz konusu değil. Fakat önemli olan iyileştirmelerdir. Başbakan’ın ülkeler arasında yaptığı kıyaslamadan ziyade, örnek verilen kazaların dönemin şartlarına göre değerlendirilmesi gerekir.” dedi.

18 Ekim 1961'de Torino'da imzalanan Avrupa Sosyal Haklar Sözleşmesi'ni Türkiye 16 Haziran 1989 tarihinde onayladı. Ancak, toplu sözleşme ve sendikal haklara ilişkin bazı maddeler henüz Ankara tarafından imzalanmadı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.