Türkiye'den 2 Navtex ilanında dikkat çeken Lozan vurgusu!

Türkiye'den 2 Navtex ilanında dikkat çeken Lozan vurgusu!

Türkiye, Ege Denizi'nde yayınladığı yeni Navtex'te Yunan adalarının 1923'te imzalanan Lozan Anlaşmasına aykırı şekilde silahlandırıldığı vurgusunu yaptı.

Türkiye, Ege'de 2, Doğu Akdeniz'de de 1 olmak üzere 3 NAVTEX ilan etti.

Ege Denizi'nde ilan edilen NAVTEX'te Yunan adalarının 1923'te imzalanan Lozan Anlaşmasına aykırı şekilde silahlandırıldığı vurgusu yapıldı.

Türk Deniz Kuvvetleri Seyir Hidrografi ve Oşinografi Dairesi Başkanlığı'ndan (SHOD) yapılan açıklamada, Türkiye Semadirek ve Limni Adaları ile Bozbaba Adası'nın 1923'te imzalanan Lozan Anlaşmasına karşı silahlandırılması nedeniyle NAVTEX ilan etti.

Doğu Akdeniz'de ise doğalgaz arama çalışmaları nedeniyle bir NAVTEX ilan edildi.

 

EGE ADALARI SİLAHLANDIRILIYOR

 

Yapılan açıklamada, Semadirek ve Limni adalarında 1923'te imzalanan Lozan Barış Anlaşması ile belirlenen gayri askeri statünün ihlal edildiği vurgulanırken, 21 Ekim'e kadar NAVTEX'in süreceği bildirildi.

Diğer açıklamada ise yine 1923 Lozan Barış Anlaşmasına vurgu yapılarak Bozbaba Adası'nda da gayri askeri statünün ihlal edildiği, ilan edilen NAVTEX'in de 23 Ekim'e kadar geçerli olacağı açıklandı.

 

DOĞU AKDENİZ'DE YENİ NAVTEX

 

Yapılan açıklamada, 20 Ekim tarihinden 27 Ekime kadar belirlenen istasyonlarda geçerli olduğu belirtildi.

 

NAVTEX NE DEMEK? 


Denizcilere, meteoroloji tahminleri, seyir bilgileri, aciliyet, emniyet ve denizde çalışma yapılan sahalar hakkında bilgi veren haberleşme cihaz sistemdir. Uluslararası bir faks makinası gibi çalışır. Gemilerde ve teknelerde, mevcut yayınları almaları için Navtex cihazı bulunmalıdır.

 

NAVTEX İLANI NEDİR? 


Navtex ilanı, Navtex cihazı üzerinden yapılan bildirimleri ifade eder. Ayrıca, NAVTEX (Navigational Telex), uluslararası orta frekansta gemilere olası tehlike, emniyet ve hava raporları ve uyarılarını otomatik olarak yazılı bir şekilde veren haberleşme sistemidir.

Navtex, Uluslararası Denizcilik Organizasyonu'nun (IMO) ve Küresel Denizde Tehlike ve Emniyet Sistemi'nin (GMDSS) bir parçasıdır.

Mesajların yazılı olarak gönderilmesi, daha sonrada da mesaj üzerinde çalışabilmeyi mümkünkılar; özellikle İngilizce’si iyi olmayanlar için bu önemlidir. Diğer bir avantaj ise, ihtiyaç duyulan bilgilerin operatör tarafından seçilebilmesi ve istenmeyen bilgilerin bastırılmamasıdır.

Bununla birlikte tüm gemiler tarafından alınması zorunlu olan bilgilerin daima dökümü alınacaktır. Örneğin seyir ve meteoroloji ikazları ile arama-kurtarma bilgi ve ikazları reddedilemez. Bununla beraber, tehlike bilgilerini göndermek için NAVTEX esas unsur değildir.

NAVTEX mesajları belirli periyotlarda 518 kHz frekansından İngilizce olarak yayınlanırlar. Fakat birçok bölgede yukarıda bahsedilen bilgiler (bölgesel nakliyecilik ve balıkçılar içi) yerel lisanla da gönderilirler. IMO’nun asıl amacı okyanus geçen ticarî deniz taşımacılığının emniyeti olmakla beraber NAVTEX küçük gemiler, özel yatlar için de büyük önem kazanmıştır.

 

YOUTUBE KANALIMIZA ABONE OLMAYI UNUTMAYIN!

SİYASETCAFE.COM

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.