Adem DİŞÇİ

Adem DİŞÇİ

Yerli Yazılım ile Üretilen ATAK Helikopteri

Yerli Yazılım ile Üretilen ATAK Helikopteri

Merhaba sevgili Siyaset Cafe okurları bu yazımda sizlere her zaman olduğu gibi tekrar tekrar yerli ve milli yazılımlarımızın öneminden bahsedeceğim...

Türkiye veya herhangi başka bir ülke, her ne kadar ABD’den parasıyla savaş uçağı alıyor olursa olsun, ABD bu uçaklar üzerinde ki yetkisini tamamıyla alıcı ülkeye devretmemektedir.

Yani daha anlaşılır bir dille anlatacak olursak ABD, “Bu uçakları benim istemediğim yerde kullanamazsın” deme hakkını elinde bulundurmaktadır. (Uçak satın alınırken bu şartlar kabul edilerek satın alınmıştır.) Bu sebeple zamanında ABD ile politik bir kriz yaşanmaması için bu gibi hususlar gerçekleşmiş olabilir.

Bunun yanında eskiden elde ki akıllı mühimmat miktarının da az oluşu dolayısıyla, yapılan her operasyonda nokta atışı başarı elde edilememiş olması da yine muhtemel olmakla birlikte, “dağı taşı bombalama” konusu yüksek ihtimalle bu sebeple türemiştir diye yorum yapabiliriz…

Yani söylemek istediğim şey helikopterin veya uçağın motorunun üretilmesi değil yazılımının üretilmesinin önemini anlatmak.

Yerli imkanlar ile üretilen Atak Helikopteri için yüzde yüz yerli değil ama dediğinizi duyar gibiyim evet ama yazılımı Aselsan tarafından özgün olarak yapılmıştır. Bunun ne kadar önemli olduğunu bir düşünün evet motoru AgustaWestland adında İtalyan bir şirkete aittir.

Motor değişikliği, uçuş kontrol sistemi ve izleme birimi kısımlarını da bu firma üstlenmiştir fakat dediğim gibi hiçbir türlü yazılıma müdahele edilerek düşürülemez.

Tarihte helikopterlerin veya uçakların yazılıma sinyal göndererek düşürüldüklerini gördük yani eğer koca çelik yığınını uçuracak yazılımınız yok ise bunu Amerika dan almak zorundasınız ve bunu yazan adam mutlaka kendine bir açık ve giriş imkanı sağlar ve canı isterse eğer tek bir kod ile bu sistemi devre dışı bırakabilir.

İnanın motorunun veya çelik aksamının yada füzesinin nereden alındığı ile ilgilenmiyorum evet herkes gibi bende yüzde yüz yerli olmasından gurur duyarım fakat her ne olursa olsun yazılımın bize ait olması bile gurur verici…

Gaziantep Teknofest’teHavada asılı kalarak halkı selamlayan Atak helikopterleri göz doldurdu..

İki yıldır ziyaretçi rekorları kıran dünyanın en büyük Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali (TEKNOFEST) Gaziantep'te gösteri uçuşu yapan Atak helikopterleri, dosta güven verdi düşmana korku saldı. Peki bu helikopterimizin özellikleri neler ?

T129 ATAK Taarruz ve Taktik Keşif Helikopteri

T-129 ATAK, ATAK programı çerçevesinde Türk Silahlı Kuvvetleri için Türkiye’nin coğrafi ve iklim koşullarına göre tasarlanan, TUSAŞ ve AgustaWestland ortak üretimi taarruz ve taktik keşif helikopteri. T-129, AgustaWestland üretimi Agusta A129 Mangusta helikopterinin gövdesinin çeşitli aksamlarının değiştirilmesi ve özgün silah ve yazılım sistemlerinin entegre edilmesiyle meydana geldi.

Atak pilotlarının kaskları normal kasklardan tamamen farklıdır. Kasklar, helikopterin kamerasıyla ve silah sistemleri ile entegre edilmiştir. Yani pilot nereye bakıyorsa kameranın ve silah sistemlerinin yönüde o yöne bakmaktadır. Bu sistem ”Kaska Entegre Kumanda Sistemi (AVCI) Projesi” olarak adlandırılmaktadır. Avcı Projesi 2007 yılında ASELSAN ile Savunma Sanayi Müsteşarlığı arasında imzalanan sözleşme ile Ar-Ge çalışamalarına başlamıştır. Şimdi ise Atak Helikopterimizde bu proje hayata geçirilmiştir.

Projede Tai, Aselsan ve AgustaWesland’ın Görevleri

TAI’nin üstlendiği görevler;  Üretim, montaj, uçuş testleri, entegre, lojistik destek ve eğitim görevlerini üstlenmiştir.

Aselsan’nın üstlendiği görevler; Aviyonik cihaz tasarımları, yazılım ve silah sistemlerinin üretimi ve tasarım görevlerini üstlenmiştir.

AgustaWestland; İtalyan bir şirkettir. Motor değişikliği, uçuş kontrol sistemi ve izleme birimi kısımlarını üstlenmiştir.

Atak, düşme dayanıklılığı bakımından sağlam üretilen bir helikopterdir. İki motora sahiptir ve motorları arasında koruyucu zırh mevcuttur. Yakıt tankları, her türlü tehlikeye imkan vermeyecek şekilde üretilmiştir. Rotor ve paller mermilere dayanıklı olarak üretilmiştir. Görev bilgisayarı, Tubitak ve Aselsan işbirliği ile üretilmiştir. Seyrüsefer, haberleşme, elektronik harp, hedef tespit ve silah yönetimi işlevlerini bir bütün olarak yönetebilme imkanı sağlamaktadır.

Atak pilotlarının kaskları normal kasklardan tamamen farklıdır. Kasklar, helikopterin kamerasıyla ve silah sistemleri ile entegre edilmiştir. Yani pilot nereye bakıyorsa kameranın ve silah sistemlerinin yönüde o yöne bakmaktadır. Bu sistem ”Kaska Entegre Kumanda Sistemi (AVCI) Projesi” olarak adlandırılmaktadır.

Helikopterin ucunda top yer almaktadır. 20 mm 500 adet mermi kapasitelidir. Öndeki top silahıyla hemen hemen nokta atışı yapılabilen son derece tesirli bir silahtır. Sağa ve sola 90°olmak üzere yaklaşık 180°lik bir alanı aynı şekilde aşağı 50°ve yukarı 25°alanı kapsar. Top iki şekilde kumanda edilir. Birincisi pilotun kafasında olan avcı kaskı, ikincisi ise ASELSAN ürün hedef tespit ve görüntüleme sistemiyle kullanılır. Aynı zamanda 20 mm’lik topun üzerinde bir adet lazer pointeri vardır.

Atak Helikopterinde Anti-Tank silah sistemide yer almaktadır. ROKETSAN tarafından yerli olarak üretilmekte olan UMTAS (Uzun Menzilli Tanksavar Sistemi) MIZRAK ve CİRİT füzeleri adı verilen silah sistemlerimiz kullanılmaktadır ve menzilleri 8 km’dir. Cirit silah sistemi 70 mm lazer güdümlüdür. Ayrıca T129, 8 adete kadar 160 mm Mızrak, 12 adete kadar Cirit ve 2 adete kadar Stinger Füzesi alma kapasitesine sahiptir.

T-129 Teknik ve Aviyonik Özellikleri

► Atak T129, 12.50 m uzunluğunda, 3.40 m yüksekliğinde, 11.90 m rotor çapına sahip,

► Maksimum seyir hızı 145 knot (269 km/s),

► Azami servis irtifası 20.000 ft (6096 m),

► Görev yüklü irtifası 10.000 ft (3048 m),

► Maksimum havada kalma süresi 3 saat,

► Maksimum uçuş menzili 303 nm (561 km),

► Motor olarak 2 adet 1014 kW gücünde LHTEC-CTS800-400A kullanılmıştır.

► Atak Helikopteri aynı anda 6 hedefe kitlenebilme özelliğinede sahiptir.

► T-129 Manevra kabiliyeti yüksektir 90° takla atabilir durumdadır.

► Görüntüleme sistemi 360°dönebilmekte yaklaşık 20 km hedefleri tespit ve 10 km’ye kadar teşhis ve tanıma yapmaktadır.

Projede gelinen aşamada, 9 (dokuz) adet helikopter K.K.K.lığı envanterine alınmış olup, EDH fazı teslimatları tamamlanmıştır. Sonrasında 7 adet ATAK Faz-1 helikopteri K.K.K.lığıenvanterine alınmış olup, Faz-1 helikopterleri teslimatları devam etmektedir. ATAK Faz-1 kalifikasyon faaliyetleri kapsamında, Sayısal Harita, Otopilot Üst Modlar, Stinger, CİRİT ve L-UMTAS operasyonel kullanıma açılmış olup, UMTAS, IDM ve HF kalifikasyon faaliyetleri devam etmektedir.

Ayrıca TUSAŞ, AgustaWestland firması ile birlikte uluslararası pazarda T 129 helikopterinin pazarlama faaliyetini sürdürmektedir.

İstiklal ve İstikbalimiz İçin Milli Yerli Savunma Sanayii ve Yerli Yazılım diyor sizlere selamlarımı iletiyorum…

Saygılarımla…

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Adem DİŞÇİ Arşivi