YSK büyük baskı altında!

YSK büyük baskı altında!

31 Mart seçimlerinin İstanbul'da düğümlendiği ve son kararı verecek olan YSK çeşitli kesimler tarafından baskı altında tutulmak isteniyor. 

Türkiye'de Cumhurbaşkanlığı sistemi sonrası ilk defa ittifaklarla yerel seçime girdi. Seçime bir tarafta AK Parti ile MHP ortaklığı Cumhur İttifakı diğer tarafta ise resmi olarak CHP-İYİ Parti ve bunu açıktan destekleyen 'Demokratik İttifak' adı altında HDP ve SP destekli bir seçim yaşadı. 

Seçim sürecinde Cumhur İttifakı özellikle 15 Temmuz sonrası ülkede yaşanan olaylara değinerek Türkiye'de beka konusuna dikkat çekilirken, Cumhur İttifakı ortakları ise ekonomik sıkıntılara dikkat çekti. 

Seçimlerde iki partinin kurduğu Cumhur İttifakının karşısında 4 partinin yanı sıra FETÖ ve PKK'dan da destek çağrıları yapıldı. Ve seçim akşamı her parti için süpriz sonuçlar ortaya çıktı. Bunların başında Aankara'yı işbirliği adı altında giren CHP adayı kazanırken ancak en önemlisi ise İstanbul'du. 

İstanbul seçim sonuçları da Ankara gibi ilçelerde Cumhur İttifakı kazanırken büyükşehirde ise az bir farkla CHP adayının oyları önde olduğu görüldü. Bunun üzerine harekete geçen AK Parti ve MHP araştırmalarının sonucunda seçimde bir çok usulsüzlük tespit ettiklerini ve bu nedenle olağan  üstü başvuru ile İstanbul seçimlerinin iptali ve seçimin yenilenmesini istedi. İşte ne olduysa bundan sonra başladı. Her iki kesimden de İstanbul için açıklamalar yaparak YSK'ya baskı altında tutmak isteniyor. 

ERDOĞAN VE BAHÇELİ USULSÜZLÜKLERE DİKKAT ÇEKİYOR

Seçimlerde geçersiz oyların yeniden sayılmaya devam edildiği sürecinde Devlet Bahçeli yaptığı açıklamayla, seçimlere hile karıştırıldığı ve bunu da FETÖ ve PKK ilişkili kişilerin yaptığı CHP ve İYİ Parti'nin de buna ortak olduğu iddiasında bulundu. Bahçeli bunun derhal araştırılıp gerçekleri ortaya çıkarılmasını istedi. 

Ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan'da İstanbul'daki seçimlerin itiraz süreci ile ilgili "Usulsüzlükler bazı değil, neredeyse bütünü usulsüz. Böyle bir durum olduğu için zaten bu yola başvuruluyor" açıklamasında bulundu.

İki liderde pey der pey aynı anlamda açıklamalar yaparak İstanbul seçimlerinin yenilenmesi gerektiğini söyledi. 

CHP VE İYİ PARTİ'DEN YSK'KAYA TEHDİTVARİ AÇIKLAMALAR 

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ve İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, 8 Nisan'daki buluşmanın ardından 10 Nisan'da 2. kez bir araya geldi. 

Kılıçdaroğlu toplantı sonrası, "Yüksek Seçim Kurulu, alacağı bir kararla ya Türkiye'yi aydınlığa çıkaracaktır veya Türkiye'yi kaosa sürükleyecektir" diyerek adeta tehditvari bir açıklama yaptı. 

"YSK baskılara boyun eğmemeli" diyen Kılıçdaroğlu yaptığı açıklamayla YSK'yı adeta tehdit eder ve talimat verir gibi bir liste yayınladı. Kılıçdaroğlu YSK'yı adeta talimat verir gibi 7 madde ile göreve çağırdı. 

Kılıçdaroğlu, YSK'ya yaptığı çağrıdan çok baskı ve suçlamalar dikkat çekti. İşte o maddelerden bazıları şöyle; "YSK, seçimde kaybedenlerin devletin gücünü kullanarak ürettikleri yasa dışı gerekçeleri reddetmek zorundadır. 

"YSK'NIN  ALACAĞI KARARLA TÜRKİYE YA AYDINLIĞA YA KAOSA SÜRÜKLENECEK"

YSK, demokrasi değil seçimsiz Türkiye isteyen iktidar sahiplerine 'dur' demek zorundadır. Beşinci madde 'YSK, hukukun üstünlüğü mü yoksa iktidar sahibi üstünlerin hukuku mu', buna açık ve net cevap vermek zorundadır. Altıncı madde YSK'da hakimler mi var yoksa iktidar sahiplerinin taşeronlaştırmak istediği kişiler mi var? YSK alacağı bir kararla ya Türkiye'yi aydınlığa çıkaracaktır veya Türkiye'yi kaosa sürükleyecektir."

İMAMOĞLU'DAN YSK'YA: TAKVİMİ YOKTUR BU İŞİN 

Mazbatasını alarak İBB'de görevine başlayan CHP adayı Ekrem İmamoğlu'da dün yaptığı açıklamayla YSK'ya seslenerek, 'Tekvimi yoktur bu işin' dediği İstanbul seçim itirazları konusunda ise şunları kaydetti; “YSK'ya yapılan itirazlar, doğru gerekçeleri ile yapılan itirazlar zaten sonuçlandı bitti. Bu anlamda artık neredeyse YSK'nın kendisini sorgulayacağı kısımları geçildi. Takvimi yoktur bu işin. Bence gün bugündür. Gün yarındır, yarından tezi yoktur."

İYİ PARTİ'NİN GAZETESİNDEN SKANDAL YSK İDDİASI 

Yine İyi Parti'nin gazetesi olarak bilinen Yeniçağ'ın yazarı Orhan Uğuroğlu, 'YSK "6'ya 5 karar verecek" iddiası başlıklı bir yazı kaleme aldı. 

ysk-siyasetcafe.jpg

Uğuroğlu yazsında bu iddiasını ise şunlara dayandırıyor: 'Başkent siyasi kulislerinde bazı iddialar kafaları karıştırıyor;

- YSK'nın bazı üyelerinin saraya davet edildiği,
- Ankara'ya yakın bir ilçedeki kamu lokalinde YSK'nın 2 üyesinin cumhurbaşkanlığı hukuk danışmanlarından ikisi ile buluşması,
- YSK'nın 5 üyesinin İstanbul seçiminin iptal edilmesi gerektiğini, 5 üyesinin ise karşı çıktığı ve iptal edilmemesi gerektiğini vurguladıkları, Başkan Sadi Güven'in ise, "üzerimde büyük siyasi baskı oluşturuluyor" dediği,
- YSK'nın 6'ya 5 seçimin yenilenmesi veya yenilenmemesi kararı vereceği iddiaları siyasi kulislerde konuşuluyor."

BİR TARAF 'ŞAİBE' DERKEN DİĞER TARAF İSE 'SİYASİ BASKI' DİYOR

İstanbul seçimlerinin iptali ve seçimin yenilenmesi talebine kesin karar verecek olan YSK'nın için AK Parti ve MHP kanadı sundukları bilgi ve belgelerin seçim kanununa göre yeterli olması nedeniyle İstanbul seçimlerinin yenilenmesi için karar vermesi gerektiğine vurgu yaparken, CHP-İYİ Parti, HDP ve SP kanadı ise YSK üyelerinin siyasi baskı altında olduğu ve bu nedenle taraflı kakar vereceği iddiasında bulunuyor. 

Elbette ki her iki tarafında bu söylemleri nedeniyle vatandaşlar YSK'nın baskı altında olduğunu düşünüyor. 

SİYASETCAFE.COM
 

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.