YSK, İstanbul için gerekçeli kararını açıklıyor!

YSK, İstanbul için gerekçeli kararını açıklıyor!

Gözler YSK'ya bir kez daha çevrildi. YSK çok yakında açıklaması beklenen yerel seçimlerinin resmi sonuçları kadar İstanbul kararının gerekçeli kararı bekleniyor. 

Türkiye'de gözler iki konuda açıklama yapması beklenen Yüksek Seçim Kurulu'na çevrildi. YSK'nın, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminin iptali ve yenilenmesine ilişkin, 4 üyeye karşı 7 üyenin oy çokluğuyla belirlenen kararın gerekçeli kararı ile seçimin iptal edildiği yerler dışındaki belediyelerde ilgili kesin sonuçların açıklaması bekleniyor.
 
31 Martta en çok konuşulan İstanbul seçimleri oldu. Keza seçim akşamından sabahına kadar gerginliğin arttığı İstanbul'da uzun bir zaman alacak itiraz süreci başladı. 

Oylar yeniden sayılmaya başlarken İl Seçim Kurulu'na başvuran ve onaylanan oyların durdurulmasını isteyen CHP itiraz sürecine geçit vermek istemedi. Sabah saatlerinde YSK yeni bir kararlar itiraz edilen yerlerde sayımın devam edeceğini bildirdi. 

İstanbul seçimlerin de em çok İBB, Büyükçekmece ve Maltepe'de usulsüzlük iddiaları ile AK Parti ve MHP olağanüstü ile YSK'ya başvurdu. YSK, iddiaları inceledi ve yalnızca İBB için seçimlerin yenilenmesi kararını verdi. 

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), AK Parti'nin itirazında 6 Mayıs'ta kararını verdi. Kurul, 31 Mart'ta yapılan Mahalli İdareler Genel Seçimleri'nin ardından İstanbul seçim sonuçlarıyla ilgili AK Partinin olağanüstü itirazını kabul ederek, seçimin yenilenmesini kararlaştırdı.

YSK, 4 üyeye karşı 7 üyenin oy çokluğuyla, sandık kurulu başkan ve üyelerinin kanunun açık hükmüne rağmen kamu görevlisi olmaması nedeniyle bu kararı aldı ve seçiminin 23 Haziran'da yapılmasına karar verildi.

CHP VE İYİ PARTİ TÜM İLÇELERİN SEÇİM İPTALİNİ İSTEDİ

 

YSK'nin bu kararı üzerine bu kez de itiraz süreci boyunca seçimlerin normal geçtiğini ve herhangi bir sorun yada hile olmadığını savunan CHP ve İYİ Parti, İstanbul'da sadece Büyükşehir Belediyesi seçimlerinin değil tüm ilçe seçim sonuçlarının iptali istemiyle "tam kanunsuzluk" gerekçesiyle YSK'ye başvurdu.

YSK önce sorun yok diyen CHP ve İYİ Parti'nin dün, bu başvurularını oy birliğiyle reddetti.

ÜÇ İL VE İKİ BELDEDE SEÇİMLER YENİLENECEK 


İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı (İBB) seçiminin iptal kararının yanı sıra YSK, üç ilçe ve iki beldede seçimin yenilenmesi kararı aldı. Ancak İstanbul'un dışında olan il ve beldeler 31 Mart seçim takvimine göre yenileme seçimlri 2 Haziran'da olacak. 

KISITLI SEÇMEN SEÇİMİN İPTALİNİ GÖTÜRDÜ 


Kısıtlı seçmenin oy kullanması ve bu sayının sonuca etkili olması nedeniyle üç ilçede ve iki beldede yeniden seçim kararı aldı.

Artvin'in Yusufeli, Denizli'nin Honaz ve Kırıkkale'nin Keskin ilçeleri ile Adıyaman'ın Besni ilçesine bağlı Kesmetepe beldesinde 2 Haziran'da yeniden seçim yapılacak. En son dün Aksaray'ın Gülağaç ilçesine bağlı Demirci beldesinde de seçimin yeniden yapılması kararı alındı.

İSTANBUL SEÇİM TAKVİMİ BAŞLADI 


İstanbul'da yenilenecek seçim işleri, İstanbul İl Seçim Kurulu tarafından yürütülecek. 31 Mart seçiminde oyların sayılmasının durdurulması ve itiraz sürecinin devam etmesine rağmen CHP'li aday Ekrem İmamoğlu'na mazbatasının verilmesinde önemli rol oynayan İstanbul İl Seçim Kurulu Başkanı ve İstanbul 6. Asliye Ticaret Mahkemesi Başkanı Müberra Gürdal, 9 Mayıs'ta emekliye ayrılma talepli dilekçesini İstanbul Adli Yargı Komisyon Başkanlığına sundu. Hakim Gürdal'ın emeklilik dilekçesini vermesinin ardından yerine İstanbul 16. Aile Mahkemesi Hakimi Ziya Bülent Öner getirildi.

Seçim takvimine göre, yenilenecek İstanbul seçiminin başlangıç tarihi 11 Mayıs Cumartesi olarak belirlendi ve seçimler 23 Haziran pazar günü yapılacak. 

İSTANBUL GEREKÇELİ KARAR BEKLENİYOR 


YSK'nın bundan sonraki süreçte, "İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminin iptali" yönünde oy kullanan 7 üyenin iptal kararının gerekçeleri ile Başkan Sadi Güven'in de arasında bulunduğu çoğunluk görüşüne katılmayan 4 üyenin karşı oylarını yazmalarının ardından gerekçeli kararın açıklanması bekleniyor.

YSK ayrıca, seçimin iptal edildiği yerler dışındaki il ilçe ve beldelerde kazanılan belediye başkanlıkları ile ilgili kesin seçim sonuçlarını da önümüzdeki günlerde açıklayacak.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.