YSK'nın İstanbul kararı haftaya kaldı! 

YSK'nın İstanbul kararı haftaya kaldı! 

YSK'nın ilçe seçim kurullarından istediği incelemelerin bu hafta tamamlanmaması nedeniyle görüşülemediği ve bu nedenle kararın haftaya kaldığı belirtiliyor.

Türkiye İstanbul kararı için gözlerini YSK'ya çevirdi. AK Parti ve MHP'nin İstanbul Büyükşehir, Büyükçekmece ve Maltepe için yapmış olduğu olağanüstü başvurusu ile seçimin iptali ve yenilenmesi başvurusu için istenen bilgi ve belgelerin ilçe seçim kurullarından yetiştirilemediği için gelmediği öğrenildi. 

Buna göre istenen tüm bilgi ve belgeler geldikten sonra incelemelerin tamamlanarak YSK'ya gönderilmesinin ardından cuma veya cumartesi günü YSK'nın toplanarak karar vermesi üzerinde duruluyor. Ancak süreç iddiaların çok sayıda olması ve bunların incelenmesinin uzun süre alacağı nedeniyle önümüzdeki haftaya uzayabilir.

Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK), İstanbul’da seçimlerinin yenilenmesine dair AK Parti ve MHP’nin olağanüstü itirazlarına dair mesaisi devam ediyor. İstanbul İlçe Seçim Kurulları usulsüz seçmen ve sandık kurulu görevlilerine dair iddialara ilişkin incelemelerini bu hafta tamamlaması bekleniyor. 

Şu ana kadar YSK'nın istediği 19 ilçe seçim kurulunun araştırmaları tamamlayarak, raporlaştırıp YSK’ya gönderdiği öğrenildi. Diğer kurulların ise araştırmalara devam ettiği, bazılarının YSK tarafından daha önce verilen 5 günlük süreyi aşabileceği ve bugün son gün nedeniyle istenen belgelerin teslim edilemediği öğrenildi. 

KARAR HAFTAYA KALABİLİR 

İlçe seçim kurullarından istenen belgelerin teslim edilmesi bu hafta tamamlanması beklenirken, YSK tüm gelen raporlar doğrultusunda İstanbul için nihai kararını vermek üzere toplanacak. Bu toplantının en cuma ve cumartesi günleri yapılabileceği aksi bir durumda ise önümüzdeki haftaya sarkabileceği kaydediliyor.

AK Parti İstanbul geneli ve Büyükçekmece’de, MHP ise İstanbul geneli ve Maltepe ilçelerinde seçimlerin yenilenmesini istedi. Her iki parti de buna dair gerekçeleri içeren itiraz dilekçelerini YSK’ya sundu ve milyonlar verilecek karara bekliyor. 

YSK'NIN VERDİĞİ ARA KARARLAR

YSK İstanbul itirazlarında ilk olarak AK Parti’nin İstanbul geneline ilişkin itirazını gündemine aldı. Kurul, AK Parti’nin itiraz dilekçesinde yer alan bazı hususların araştırılması için ara kararlara imza attı. AK Parti’nin kanun hükmünde kararname ile oy kullananlara dair araştırma yapılması talebini “KHK’lıların oy kullanma hakkı vardır” diyerek, kabul etmeyen YSK, 8 temel iddianın ise İstanbul İlçe Seçim Kurulları’nca araştırılmasına karar vermişti. 

AK PARTİ: TAKVİME HAPSETMEK DOĞRU DEĞİL

YSK'nın ilçe seçim kurullarına verdiği 5'er günlük sürenin kesin olmadığını söyleyen AK Parti YSK Temsilcisi Recep Özel bu sürenin, araştırmaların kısa zamanda yapılması amacıyla konulduğuna dikkat çekerek: "YSK, gelecek cevapların tamamını beklemek durumunda olacak. Bizim talebimiz, ilçe seçim kurullarının bir an önce bu araştırmaları yapıp, buraya göndermesi. Sürenin bitmiş olması, araştırma sonuçlarının gelmesinin beklenmeyeceği anlamına gelmez. İstanbul'daki 39 ilçe seçim kurulundan bütün ara kararların gereğinin yerine getirilmesi beklenecek" dedi.

"MÜZAKERE OLACAK VE KARAR VERİLECEK"

Özel YSK'nın ilçe seçim kurullarından istediği belgeleri sonrası yaşanacak süreci şu şekilde anlattı; "Geldikten sonra dosya açılır, içindeki bilgiler, belgelerle ilgili bizim de incelememiz olacak, kurul üyelerinin incelemesi olacak. Tekrar müzakere olacak ve karar verilecek." 

İTİRAZ SÜRECİ NE ZAMAN TAMAMLANACAK? 

Recep Özel, sürecin ne zaman tamamlanacağına ilişkin bir öngörülerinin bulunmadığını belirterek, "İlçe seçim kurullarından gelecek cevaplara bağlı. YSK'nın gündemine ve kurul üyelerimizin müzakeresine bağlı. Onu bir takvimle sınırlamak, bir takvime hapsetmek, pek doğru değil" ifadelerini kulandı. 

İSTANBUL İÇİN NELER ARAŞTIRILIYOR?

YSK tarafından ilçe seçim kurullarınca incelenmesine karar verilen ve İstanbul genelinde toplamda 46 bin 477 seçmene denk gelen hususlardan bazıları şöyle:

Kısıtlı Seçmen: 7 bin 623 kısıtlı seçmenin oy kullandığı veya bu kişilerin seçmen listesinde yer alıp almadıkları.

Ölenlerin Yerine Oy Kullanılması: Ölmüş bin 229 kişinin yerine oy kullanılıp kullanılmadığı.

Hükümlü Seçmenin Oy Kullanması: Tutuklu ve taksirli suçlardan hükümlü 10 bir 290 kişinin yerine oy kullanıldığı ve kasıtlı suçlardan hükümlü 5 bin 287 kişinin yerine oy kullanıldığı.

Zihinsel Engellilerin Oy Kullanması: Zihinsel engeli olduğu gerekçesiyle kısıtlı olduğu iddia edilen 21 bin 358 seçmen hakkında kesinleşmiş kısıtlılık kararı olup olmadığı, bunların seçmen listelerinde yer alıp almadıkları ve oy kullanıp kullanmadıkları…

Sandık Kurullarında Memur Dışında Görev Verilmesi: Kamu görevlisi olmayan sandık kurulu başkan ve üyelerinin olup olmadığı, varsa ne şekilde belirlendikleri, 6 bin 539 sandıkta sandık kurulu başkanın, 13 bin 84 sandıkta sandık kuru üyesinin kamu görevlisi olmadığı iddiası incelenecek.

siyasetcafe.com

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.