Demirtaş'dan İmamoğlu ve Abdullah Gül'e selam var!  

Demirtaş'dan İmamoğlu ve Abdullah Gül'e selam var!  

HDP'li Demirtaş, bebek katili PKK elebaşı Apo'nun isteklerinin yerine getirilmesi gerektiğine dair yaptığı açıklamada CHP'li İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ile yeni parti kuracağı konuşulan Abdullah Gül'e de selam gönderdi.

Terör örgütü suçu nedeniyle cezaevinde bulunan HDP'li Selahattin Demirtaş, avukatları vasıtasıyla BBC Türkçe'den Mahmut Hamsici’nin sorularını yanıtladı.

SEÇİMLERDE DESTEK VERDİKLERİ CHP'YE 'İCRAAT YAPIN' ÇAĞRISI

PKK'nın siyasi uzantısı HDP'nin eski lideri Demirtaş, "CHP'li belediyelerin bize diyet borcu değil; halkın tamamına eşit, adil, şeffaf, demokratik hizmet borcu vardır" diyerek kendisinin cezaevinden çıkartılması ve bebek katili tecrit iddiaları ile savundukları Apo'nun isteklerinin yerine getirilmesini istedi. 

GÜL'E SELAM DAVUTOĞLUNA TEPKİ 

Eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün “ülkedeki hukuksuzluklara karşı daha açık bir tutum sergilemesinin Türkiye demokrasisinin hayrına olacağı kanaatinde olduğunu” savunan HDP'li Demirtaş, eski Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun siyasi eleştirileri konusundaysa “İşe samimi özeleştiri ve özürle başlamak yerine akıl dağıtmakla başlarsa kimsenin o sicili bozuk aklı alacağını sanmıyorum” yorumunu yaptı.

"SEÇMENİMİZ CHP'YE OY VERMEDE KOLAY İKNA OLMADI"

Demirtaş, "HDP seçmeninin Batı'da CHP adaylarına oy vermekle ilgili çekincelerinin azalmasında etkili olduğu düşünülüyor. Bu stratejiden ve çıkan sonuçtan memnun musunuz?" sorusuna şöyle cevap verdi; "Seçmenlerimiz elbette kolay ikna olmadılar. Bu da bizim açımızdan sevindiricidir. Sorgulamayan bir seçmen kitlesindense sorgulayan, eleştiren ve zor ikna olan seçmenler demokrasi açısından büyük bir güvencedir. Seçmenlerimizin HDP'nin kararına sahip çıkma iradesini göstermiş olması sevindirici, umutları artıran bir tutum olmuştur. Bütün seçmenlerimize teşekkür ediyoruz.

"CHP CESUR ÇÖZÜM ÖNERİLERİ GELİŞTİRMEK ZORUNDADIR"

"CHP'nin teşekkür açıklamalarında buna yeteri kadar değinilmediği, yeterli oranda teşekkür edilmediği eleştirileri" hakkında da konuşan Demirtaş şu şekilde konuştu; "CHP'li belediyelerin bize diyet borcu değil; halkın tamamına eşit, adil, şeffaf, demokratik hizmet borcu vardır. Ama CHP Genel Merkezi sosyal demokrat kimliğine uygun olarak demokrasi ve barış adına cesur politikalar, çözüm önerileri geliştirmek durumundadır."

CHP'YE TEHDİT GİBİ GÖNDERME

PKK'nın siyasi uzantısı HDP'nin eski eş genel başkanı Demirtaş, verdikleri karşılığında bekledikleri karşılığı bulamadıkları halinde tehditvari bir mesajla şunları söyledi; "Sadece HDP'lilerin değil tüm toplumun en acil beklentisi ve ihtiyacı budur. Bunu geliştirmekte tereddütlü davranırlarsa elbette seçmen bunu göz önünde bulunduracaktır."

İSTANBUL SEÇİMLERİ TEKRARLANIRSA DESTEK KESİN DEĞİL

Demirtaş, "İstanbul seçimlerinin yenilenmesi ve CHP'nin de seçimlere katılması durumunda 31 Mart öncesindeki çağrınızı tekrar yapacak mısınız?" sorusuna ise temkinli karşılık verdi. CHP'ye kesin bir destek sözü veremeyen Demirtaş şunları söyledi; "Böyle bir YSK kararı ortada yokken spekülasyon yapmak doğru olmaz. Ancak biz ilkeli bir partiyiz. Yeri ve zamanı geldiğinde ilkelerimiz doğrultusunda bir değerlendirme yapacaktır HDP Genel Merkezi. Bunu da kendi seçmenine danışarak gerçekleştirecektir."

“İMAMOĞLU SÖZDE DEĞİL PRATİKTE GERÇEKLEŞTİRMELİ"

Mazbatasını alır almaz ilk iş olarak PKK'ya desteği ile tanınan Rudaw'a kanuşan CHP'li Ekrem İmamoğlu'nun, Demirtaş'ı barışçıl bulduğu ve siyasi çizgisini beğendiğine dair açıklamaları karşılığında, "İmamoğlu'nun siyasi çizgisini nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusuna da cevap veren Demirtaş şunları kaydetti; "Kucaklayıcı dil siyasette önemli ve anlamlıdır. Farklılıklara saygı duyarak siyaset yapmak tüm ülkeye kazandırır, toplumun tamamı bundan fayda görür. Ancak bunu sözde yapmak yetmez, pratikte de gerçekleştirmek gerekir. Sayın İmamoğlu'nun kutuplaştıran, ötekileştiren baskılara, şantajlara boyun eğmeden demokrasi içerisinde birlik siyasetinde ısrarcı olmasını diliyorum. Bu çerçevede başarılı olmasını temenni ederim."

“HDP'NİN DE EKSİKLERİ MUTLAKA OLMUŞTUR”

"AK Parti'nin Doğu ve Güneydoğu'da oylarını yükseltmesini, özellikle de ilçe bazında önemli bir yükseliş sağlamasını nasıl yorumluyorsunuz? ve baskı iddiaları ile ilgili soruya cevap veren Demirtaş, "AKP'nin baskısı açıktı zaten, gizleme gereği bile duymadılar. Demokratik bir seçim ortamı yoktu. Ama HDP'nin de eksikleri mutlaka olmuştur. Partimiz bunu büyük bir özgüvenle ortaya koyuyor, koyacaktır ve gereken dersleri çıkarıp tedbirlerini de özeleştiri çerçevesinde alacaktır mutlaka."

HDP'Lİ BELEDİYELERİN PKK'YA DESTEĞİNİ HATIRLAMADI 

PKK'nın siyasi uzantısı HDP'nin eski genel başkanı Demirtaş, en dürüst, en şeffaf belediyelerin HDP belediyeleri olduğunu savunurken, "Halk belediyeciliği konusunda mesafe kat ediyor arkadaşlarımız" diyerek HDP'li bir çok belediyenin PKK'ya desteklerini de inkar etmiş oldu. 

APO'NUN İSTEKLERİNİN YERİNE GETİRİLMESİNİ İSTİYOR

HDP milletvekili Leyla Güven ve bir çok PKK destekçisinin bebek katili Ağo'ya sözde tecrit uygulandığı için açlık grevleri hakkında da konuşan Demirtaş şu şekilde konuştu; "Açlık grevi eylemine değil ama taleplerine desteğim sürüyor elbette. Sayın Öcalan'la görüşülmesini, tecridin kaldırılmasını istemek barış için yapılmış bir girişimdir aynı zamanda.Taleplerinin gerçekleşmesi yoluyla bir an önce eylemlerini bitirmelerini istemek ve bunun için çaba sarf etmek daha gerçekçidir."

“ABDULLAH GÜL'ÜN SAYGIN BİR YÖNETİM ANLAYIŞI VARDI"

Demirtaş son günlerde yeni bir parti kuracağı söylentileri için ismi geçen Abdullah Gül ve Ahmet Davutoğlu için ise şunları söyledi; "Sayın Gül birçok konuda düşüncemiz uyuşmasa da diyaloga açık uyumlu tarzıyla, kendi yetkilerini ve sınırlarını dikkate alan tutumuyla saygın bir yönetim anlayışı vardı. Kendi beyanlarına göre aktif siyasette yer almayı düşünmüyormuş. Ama ülkedeki dehşet boyutlarına ulaşan hukuksuzluklara karşı daha açık bir tutum sergilemesinin Türkiye demokrasisinin hayrına olacağı kanaatindeyim.

DAVUTOĞLU YORUMU: O SİCİLİ BOZUK AKLI ALACAĞINI SANMIYORUM  

Ahmet Davutoğlu'nu ağır eleştiren Demirtaş şunları söyledi; "Sayın Davutoğlu ise bugün ülke içinde ve Suriye'de yaşanan birçok facianın mimarlarındandır. Siyasete aktif olarak dahil olur mu olmaz mı kendi bileceği iştir. Ama işe samimi özeleştiri ve özürle başlamak yerine akıl dağıtmakla başlarsa kimsenin o sicili bozuk aklı alacağını sanmıyorum. Sayın Davutoğlu'nun eleştirmeye değil özeleştiri vermeye daha yakın olması gerekir."

"ŞİDDETİ SİLAHI HİÇ BİR ZAMAN YÖNTEM OLARAK BENİMSEMEDİK"

Ankara Çubuk'ta PKK'lı teröristler tarafından şehit edilen erin cenaze töreninde Kılıçdaroğlu'na yapılan saldırıyı da kınadığını belirten HDP'li Demirtaş, "Şiddeti, silahı biz hiçbir zaman yöntem olarak benimsemedik, desteklemedik, doğru bulmadık" diyerek PKK gerçeğini bir kez daha inkar etti. 

PKK'NIN 40 YILLIK TERÖRÜ KARŞISINDA BARIŞ İSTEDİ 

PKK'nın siyasi uzantısı HDP'nin eski genel başkanı Demirtaş, terör örgütünün eylemlerine de değinerek şunları kaydetti; "40 yıla yaklaşan ve büyük acılara sebep olan silahlı çatışmaların, operasyonların veya silahlı eylemlerin nihai olarak son bulması için de defalarca barış girişimlerinde bulunduk. Toplumun bir kısmının yalan propagandalar nedeniyle bize karşı önyargılı olduğunu ve suçlayıcı bir tutum sergilediklerini de biliyorum ama herkes şundan emin olsun ki evlatlarımız, kardeşlerimiz yaşamını yitirmesin diye bizler barış için çok çalıştık, samimiyetle ve fedakarca çalıştık."

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.