Yunanistan’ın hayalini kurduğu, ABD’nin hukuki değil dediği Sevilla Haritası nedir?

Yunanistan’ın hayalini kurduğu, ABD’nin hukuki değil dediği Sevilla Haritası nedir?

Yunanistan Sevilla haritası ile neyi amaçlıyor? Sevilla haritası nedir? Kıta sahanlığı nedir? İşte detaylar…

Doğu Akdeniz’de suların ısınmasıyla beraber hem Türkiye hem de Yunanistan yeni hamleler yapıyor. Türkiye ile Yunanistan arasındaki kıta sahanlığı soru sık sık gündem yer almaya devam ediyor. Doğu Akdeniz’le ilgili anlaşmazlıklar nedeniyle adını sıkça duyduğumuz, ‘Sevilla haritası’, son zamanlarda en çok konuşulanlar arasında yer aldı. Peki, Yunanistan Sevilla haritası ile neyi amaçlıyor? Sevilla haritası nedir? İşte konuya ilişkin tüm detaylar;

 

sevilla-haritasi2.jpg

Geçtiğimiz günlerde de ABD'nin Ankara Büyükelçiliği, Türkiye ve Yunanistan arasında Doğu Akdeniz'de yaşanan gerilime konu olan Sevilla Haritası ile ilgili bir açıklama yapmış ve Sevilla Haritası'nın 'hukuki bir önemi olmadığını' açıklamıştı.

 

abd1.JPG

 

abd2.JPG

ABD, yaptığı açıklamasında Sevilla Haritası'nın 'hukuki bir önemi olmadığını' şu sözlerle açıklamıştı:

"Sevilla Haritası"nın 'hukuki statüsü' hususunda ABD, Sevilla Haritası'nın hukuki bir öneme sahip olduğunu düşünmemektedir. Avrupa Birliği'nin de Sevilla Haritası'nı hukuki bağlayıcılığı olan bir belge olarak değerlendirmediğini görmekteyiz."

 

sevilla-haritasi3.jpg

ABD'nin açıklamasında aynı zamanda deniz yetki alanlarının uluslararası hukuk gereğince ilgili devletler arasında varılan mutabakatla karara bağlanması gerektiği vurgulandı; Türkiye ve Yunanistan'ın istikşafi görüşmeleri en kısa süre içinde yeniden başlatmaya teşvik edildiği belirtildi.

SEVİLLA HARİTASI NEDİR?

İspanya’nın Sevilla Üniversitesi’nden Profesör Juan Luis Suarez de Vivero tarafından 2000’li yıllarda hazırlanan haritada, Güney Kıbrıs’ın ilan ettiği ‘münhasır ekonomik bölge’nin sınırları AB’nin resmi sınırları olarak kabul ediliyor. Bu yüzden Sevilla Haritası ismiyle anılıyor.

Yani dibimizdeki Meis Adası’ndan başlayan Yunanistan kıta sahanlığı Akdeniz’in ortalarına kadar uzanıyor.

 

sevilla-haritasi4.jpg

Bu da Türkiye’nin sınırlarının Antalya Körfezi’nden öteye gidemediği anlamına geliyor.

Yani tabiri caizse Türkiye’ye balık tutacak, kulaç atacak bir alan bile bırakmıyor.

Kıta sahanlığı nedir?

Ülke kıyılarına bitişik olan ve 200 metre derinliğe veya bu sınırın ötesindeki su derinliğinin doğal kaynaklarının işletilmesine elverişli olduğu noktaya kadar kara sularının dışında kalan deniz altı bölgelerinin deniz yatağı ve toprak altı kesiminin bütününe kıta sahanlığı deniyor.

Kıyıları karşılıklı olan veya yan yana olan devletlere kıta sahanlığının sınırlandırılmasına ilişkin usul ise 1958 Cenevre Kıta Sahanlığı Sözleşmesi'nin 6. maddesinde düzenlenmiş durumda.

Söz konusu madde uyarınca, kıta sahanlığının sınırı, kural olarak taraf devletlerin anlaşmasıyla tespit ediliyor.

Ancak bu konuda böyle bir anlaşma yoksa ve özel durumlar farklı bir sınırı gerektirmiyorsa kıta sahanlığı sınırlandırılması eşit uzaklık ilkesine göre gerçekleşiyor.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.