Tevfik Fikret TAŞKIN

Tevfik Fikret TAŞKIN

BİZ NEYİ, NİÇİN KUTLUYORUZ?

BİZ NEYİ, NİÇİN KUTLUYORUZ?

BİZ NEYİ, NİÇİN KUTLUYORUZ?

 

Yeni bir yıla girdiğimiz şu günlerde, büyük bir hazırlık, hatta telaş göze çarpıyor. Herkes, yılbaşı kutlamalarına hazırlanıyor.

 

Merak ettim, şöyle bir araştırdım. Bu kutlamanın temeli nedir, nasıl ortaya çıkmış?

 

Hz. İsa’nın doğumunu kutlamak için 25 aralıkta,  Neol Yortusu (Christmas) ismiyle Batı Hristiyanları tarafından yapılan bu dinî tören, daha sonra yaygınlaşmış ve tamamen dinsel bir bayram olarak geleneksel hâle gelip yaygınlaşmaya başlamış.

 

Doğu Hristiyanları (Ortodokslar), Hz. İsa’nın doğum günü olarak 6 ocak tarihini hesaplamışlar, onlar da bu tarihi,  Kristmas Bayramı olarak kutlamaktalar.

 

Batı Hristiyanlarınca 16. yüzyılda ortaya çıkan bu dinî gelenek, 19. yüzyılın sonuna doğru bütün dünya Hristiyanlarınca kutlanmaya başlanmış.

 

Hristiyanlığın en önemli dinî bayramlarından biri olmuş.

 

Bereketin, verimliliğin ve üretkenliğin sembolü olarak kabul ettikleri çam ağacını, Antalya’nın Demre(Myra) ilçesinde, 4. yüzyılda yaşayan Hristiyan azizi Piskopos Nikola’yla  birleştirmişler.

 

Kendisine Noel Baba demişler. Kuzey Kutbu’nda eşi ile yaşayan Noel Baba, çocukların mektupla kendisinden istedikleri hediyeleri, Ren geyiklerinin çektiği uçan kızağıyla getirir, evlerin bacalarından girip dağıtırmış.

 

Hediyeleri de evdeki çam ağaçlarının dibine bırakırmış. Uzun beyaz sakallı, koca göbekli, tonton birisi olan Noel Baba, beyaz kenarlı, kırmızı elbisesiyle çocukları sevindirirmiş.

 

25 aralıkta başlayan Noel kutlamaları, yeni yıla, 1 ocağa kadar devam edermiş.

 

Bu dinî kutlama, zaman içinde popüler kültüre dahil olup ticarî yanı, hediyeleşme olayı ön plâna çıkan ekonomik bir hârekete, sömürüye dönmüş.

 

Böylece Noel Yortusu ile yeni yıl kutlamaları iç içe geçmiş, Miladî takvimi uygulayan tüm milletler tarafından benimsenmiş, geleneklerine girmiş.

 

Müslüman olan biz Türkler de Miladî takvimi kullandığımız için bu ortak kültüre dahil olmuş, bilerek veya bilmeden Hristiyanların dinî bayramını, çam ağacını, Noel Baba’yı kullanmaya, kutlamaya başlamışız.

 

Çoğunluğumuz, yılbaşı kutlamalarını, dinsel anlamından öte kültürel bir hareket olarak benimsemiş, yeni yıla yönelik iyilik, bereket, refah, huzur ve barış beklentilerini dile getirmek için kutlamaktayız.

 

Hristiyanların dinî bayramları olan Noel(Kristmas) Yortusu’ndan ortaya çıkan ve Müslüman Türklerin yeni yıl kutlamaları olarak isimlendirdikleri bu garip durumu eleştirmek veya savunmak sizlerin anlayışına, takdirine kalmakta.

 

“Ameller niyetlere göredir.” deyip sadece yeni bir yılı karşılamak için de bu kutlamaları, hediyeleşmeyi yapabilirsiniz veya “Ben Müslümanım.” deyip sakin, sıradan bir akşam da geçirebilirsiniz.

 

İşin temelini, geçmişini kısaca aktardım. Bundan sonrası artık size kalmış.

 

İster bu çılgın tüketime katılıp kapitalist-Bu kelimeyi kullanmayı hiç sevmem.- anlayışa uyarsınız, ister “Elhamdülillah, ben Müslüman bir Türküm. Benim inançlarımda, kültürümde böyle bir kutlama yok!” der, işin içinden sıyrılırsınız. 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tevfik Fikret TAŞKIN Arşivi