CHP’ye İYİ Parti ve HDP ittifakı kaç belediye kazandırdı?

CHP’ye İYİ Parti ve HDP ittifakı kaç belediye kazandırdı?

CHP, 2019 Yerel Seçimlerinde İYİ Parti ve PKK’nın siyasi uzantısı HDP desteği ile belediye sayısını artırdı. Ege'nin sahil kentlerinde başarıyı yakalayan CHP, ittifak desteğiyle İç Anadolu ve Akdeniz'de de başkanlıklar kazandı.

Türkiye ilk defa bir yerel seçime ittifak ile gitti. Bir tarafta AK Parti ile MHP’nin ortaklığı olan Cumhur İttifakı ile resmi olarak CHP ile İYİ Parti’nin ortaklığı ve PKK’nın siyasi uzantısı HDP tarafından da açıkça bildirilen özellikle büyükşehirlerde desteklediği Millet İttifakı yarıştı.

İYİ PARTİ VE HDP DESTEĞİ CHP’NİN BELEDİYE SAYILARINI ARTIRDI

İYİ Parti ve PKK sempatizanı ile HDP seçmeninin tam desteğini alan CHP, belediye sayısını en çok artıran parti oldu. 2014 yerel seçimlerinde tek başına yarışa giren CHP, Edirne, Kırklareli, Tekirdağ, Çanakkale, İzmir, Aydın, Eskişehir, Muğla, Burdur, Yalova, Zonguldak, Sinop, Giresun ve Hatay'da kazanırken, 2019 Yerel Seçimlerinde İYİ Parti ve HDP desteği ile bu illere, İstanbul, Ankara, Antalya, Adana, Mersin, Bilecik, Bolu, Kırşehir, Artvin ve Ardahan’ı ekledi.

yerelsecim-tr-001.jpg

Türkiye'nin nüfus olarak en büyük şehirleri sıralamasında 1. sırada olan İstanbul, 2. sırada olan Ankara, 6. sırada olan Antalya, 7. sırada olan Adana ve 11. sırada olan Mersin'in el değiştirmesi seçimin en kritik sonucu oldu.

ÜÇ İL MERKEZİNİ KAYBETTİ

CHP'nin İYİ Parti ve HDP desteği ile başarı sağladığı kadar üç ili de kaybetti. Geçmişte sürekli seçim kazandığı Kırklareli'nde bu kez yarışı çok geride kaldı. Eski CHP’li belediye başkanı olan ve seçimlere bağımsız giren Mehmet Siyam Kesimoğlu yarışı birincilikle tamamladı.

Zonguldak’ta büyük farkla AK Parti adayı Ömer Selim Alan kazandı. Buna göre CHP’niin adayı Şenol Şanal ise 39,23 ile yarışta ikinci geldi.

Giresun'da ise resmi olmayan sonuçlara göre 360 oy ile seçimi kaybeden CHP, kenti AK Parti'ye kaptırdı. AK Parti'nin adayı Aytekin Şenlikoğlu 360 oyla seçimi kazandı.

SİYASETCAFE.COM

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.