HDP ile birlikte CHP’yi desteklemişti İYİ Parti kaç belediye kazandı?

HDP ile birlikte CHP’yi desteklemişti İYİ Parti kaç belediye kazandı?

Bu seçime damgasını İYİ Parti vurdu. Tabanının önemli kısmını Milliyetçilerin oluşturduğu İYİ Parti HDP’nin tam desteklediği CHP’yi tavana çıkarırken kendisi ise yere çakıldı.

31 Mart ile 57 milyon seçmen, tercihini kullanarak Türkiye’yi 2023’e taşıyacak belediye başkanlarını belirledi. Arkasına terör örgütleri PKK, FETÖ ve küresel işbirlikçilerini alan CHP-İYİ Parti ittifakının, seçim üzerinden kaos çıkarma planı tutmadı. Ancak terör örgütlerinin planı olan CHP-İYİ Parti ve PKK uzantısı HDP işbirliği nedeniyle bazı önemli belediyelerin kazanmasına neden oldu.

CHP yaklaşık 2010’dan beri PKK’nın siyasi uzantısı HDP ile kol kola siyasetine son seçimlerde MHP’den ayrılan ve tabanının önemli bir bölümü Milliyetçilerin oluşturduğu İYİ Parti de eklendi.

CHP ile PKK’nın siyasi uzantısı HDP ile işbirliği ile 7 haziran 2015 genel seçimlerinde ülkeyi krize sokacak sonuçlar ortaya çıkmıştı. Seçim gününden bir gün sonra Atatürk Havalimanı'nda karşılaşan CHP Milletvekili Şafak Pavey ile HDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın birbirlerini tebrik ettikten sonra Pavey'in "Birlikte iyi salladık" demesi üzerine Demirtaş'ın da "Hep birlikte daha iyisini başarırız" sözleri iki parti arasındaki ittifakı tescillemişti.

CHP-İYİ PARTİ HDP İTTİFAKI TAM BAŞARI SAĞLAYAMADI

Milli bekamızın ağır tehditler karşısında olduğu bir dönemde siyasi iradeyi yalnız bırakmayan Türk milleti, CHP-İYİ Parti ve HDP’nin içinde yer aldığı FETÖ ve PKK destekli işbirliği planlanları istedikleri gibi olmadı. Zillet ve illlet ittifakı adı verilen işbirliğini fark eden ve önümüzdeki 5 yıl boyunca yerel yöneticilerini seçmek için sandık başına giden Türk milleti, 2023’e kadar “istikrar” dedi.

iyi-parti-siyasetcafe.png

İYİ PARTİ HİÇ BİR İLDE BAŞARILI OLAMADI  

İYİ Parti adayları, Balıkesir, Denizli, Gaziantep, Kayseri, Kocaeli, Konya, Manisa, Sakarya, Trabzon ve Samsun büyükşehirleri ile Afyonkarahisar, Aksaray, Düzce, Elazığ, Isparta, Karabük, Kilis, Kırıkkale, Nevşehir, Osmaniye, Tokat ve Yozgat il belediyelerinde yarıştı. Resmi olmayan sonuçlara göre İYİ Parti, bu belediyeler arasından hiçbirinde başarı sağlayamadı.

Bu seçimlerde CHP’nin İstanbul ve Ankara Büyükşehirleri kazanmasında en önemli iki faktör oldu. Bunların birincisi tabanının önemli kısmını Milliyetçilerin oluşturduğu İYİ Parti ve PKK’nın siyasi uzantısı olan HDP desteği oldu.

Buna göre, İYİ Parti ise Türkiye’de ki 957 ilçeden sadece 19’nu ve 397 beldeden ise yalnızca 5'ni kazanabilerek yere çakıldı. Yine CHP ittifakına destek veren, HDP ise 3 büyükşehir 4 il, 50 ilçe 9 belde, toplamda 66 belediyenin yönetimine geldi.

HDP KALESİ OLAN DOĞU’DA KAYBETTİ

Meral Akşener’in liderliğini yaptığı İYİ Parti’nin yanı sıra HDP’nin de oylarının düşmesi dikkat çekti. Seçim öncesi ‘Doğuda Kürdistan kazanacak’ diyen PKK’nın siyasi uzantısı sandıkta büyük bir hezimet yaşadı. Buna göre HDP’nin 9 olan belediye sayısı 7’ye düştü. Daha önce Şırnak, Ağrı ve Bitlis Belediyelerini kazanan HDP’ye vatansever Kürtlerden büyük bir tokat geldi ve bu şehirler de AK Parti büyük bir zafer elde etti.

FETÖ MİLİTANLARI DA CHP DEDİ

Seçimlerde CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçtaroğlu, memleketi Tunceli’de büyük bir hezimet yaşandı. CHP adayının yalnızca yüzde 20’sini alabildiği Tunceli’de, TKP’nin adayı olan Fatih Mehmet Maçoğlu oyların yüzde 32’sini alarak seçimlerden galibiyetle çıktı. FETÖ tutuklularının tercihi ise CHP oldu. FETÖ’cülerin tutuklu bulunduğu Sincan ve Silivri Ceza İnfaz Kurumları yerleşkelerindeki cezaevlerinde en fazla oyu alan parti CHP oldu. Böylece İYİ Parti’nin yanı sıra PKK sempatizanları, HDP ve FETÖ sempatizanları CHP çatısı altında toplanmış oldu.

SİYASETCAFE.COM

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.