Ekrem İmamoğlu 37 yıllık kitap fuarına engel oldu 

Ekrem İmamoğlu 37 yıllık kitap fuarına engel oldu 

37 yıl önce başlayarak Ramazan aylarında geleneksel hale gelen İstanbul Kitap Fuarı, bu sene CHP’li İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu tarafından engellendi. 

Seçim öncesi ve sonrası Eyüp Sultan'a giderek Kuran okuyup dua ettiği anları fotoğraf çektirip dağıttıran CHP’li İmamoğlu'nun 37 yıllık kesintisiz geleneksel hale gelen kitap fuarına engel olması kamuoyunda sert eleştirilere neden olurken, yayıncılar da konuya dair tepkilerini göstermeye devam ediyor. İmamoğlu'nun kitap fuarına engel olması nedeniyle TBYM ve Basın Yayın Birliği, konuyla ilgili açıklama yayınladı.

DARBE YÖNETİCİLERİ VE SHP (CHP) BİLE ENGEL OLMAMIŞTI

İlk defa 1982 yılında Kenan Evren'in yönetiminde gerçekleşen 12 Eylül 1980 darbesi sonrası ülke yönetimini gerçekleştiren cuntanın İBB Başkanı olarak atadığı Topçu Subayı Ecmel Kutay'ın bile engellemediği kitap fuarını 'herkesin inancına saygı duyacağız, 16 milyona hizmet edeceğiz, hiç kimseyi ayırt etmeyeceğiz' laflarının aksine bir bir tavır ile 37 yıllık kitap fuarını engelledi. 

Kitap fuarı, yine 1980 darbe yönetimi sonrası yapılan ilk belediye seçimlerinde belediye başkanı olan Anavatan Partisi'nden Bedrettin Dalan ve 1989 İe 1994 arası Sosyaldemokrat Halkçı Parti (SHP) yani CHP belediye başkanı tarafından bile engel olunmamıştı. 

imamoglu-kutan.jpg

YAYINCILARDAN İMAMOĞLU'NA TEPKİ 

1982 yılından bu yana İstanbul’da her Ramazan ayının ilk günü başlayıp son günü biten  İstanbul Kitap Fuarı, bu sene düzenlenmeyecek. İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı CHP’li Ekrem İmamoğlu, fuarın düzenlenmeme kararını İstanbul Belediyesinde isim vermediği bazı kişilerin onayı ile yaptığını söylese bile bunun yalan olduğu ortaya çıktı. 

 31 Mart Mahalli İdareler Seçimleri’nden önce Eyüpsultan’da Kur’an-ı Kerim okuyarak dindar imajı sergilemeye çalışan İmamoğlu’nun her çeşit yayınlarlar birlikte İslami ağırlıklı kitap fuarına müsaade etmemesiyle ilgili, Türkiye Basım Yayın Meslek Birliği (TBYM) ve Basın Yayın Birliği'nden de tepki geldi. 

BU FUARIN YUVASINDAN UZAKLAŞTIRILMASI KABUL EDİLEMEZ 

TBYM ve Basın Yayın Birliği’nin yayınladığı mesaj şu şekilde: "Sultanahmet Camii avlusunda İslami yayınlar fuarı olarak başlayan ve 37 yıldır tüm İstanbulluları kucaklayan Kitap ve Kültür Fuarımıza, bu yıl İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı tarafından Sultanahmet’te yer verilmediğini üzülerek öğrenmiş bulunmaktayız. İstanbul’un en köklü Ramazan geleneklerinden biri olan, Sultanahmet ile özdeşleşmiş bu fuarın yuvasından uzaklaştırılması kabul edilemez.

Önemle vurgularız ki; Sultanahmet’te bu kitap fuarı ile oluşan manevi iklim, 37 yıldır hiçbir belediye başkanlığı döneminde engellenememiştir. Bu sene sayılan engelleme sebeplerini ise, yapılan organizasyonun “kitap fuarı” olması karşısında alakasızlığı ve aynı tarihlerde “Sahaflar Festivali”ne izin verilmesi sebebi ile inandırıcı bulmuyoruz.

Basın Yayın Birliği ve Türkiye Basın Yayın Meslek Birliği olarak, İstanbul’un 37 yıllık bir Ramazan geleneğinin siyasi bir saikle yok edilmemesini ve bu yanlıştan dönülmesini ümit ediyoruz."

CHP'Lİ İMAMOĞLU'NA YAZARLAR BİRLİĞİ'NDEN TEPKİ 

Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) İstanbul Şube Başkanı Mahmut Bıyıklı da yapmış olduğu açıklamada İmamoğlu’na tepki göstermişti. Bıyıklı şunları söylemişti:

“CHP ilk icratıyla genlerindeki yerli kültür düşmanlığının devam ettiğini gösterdi. İmamoğlu'nun seçim döneminde bazı ahmak dindarları bile sarhoş eden sahte sevgi makyajı dökülmeye başladı. 37 yıldır süren dini yayıncılık fuarına yer verilmemesi hiçbir şekilde kabul edilemez.”

imamoglu-dua.jpg

"KURULMASI YANLIŞ DEDİLER O ZAMAN KURMAYIN DEDİM"

Halen YSK tarafından hakkında şaibeli iddialarının devam ettiği İstanbul seçimleri sonrası mazbatasını alarak görece başlayan İBB Başkanı CHP’li İmamoğlu ise yaptığı açıklamada isim vermeden İBB yöneticileri ve Ak Parti yöneticilerinin kendisine 'kurulması yanlış' dediklerini iddia ederek, “Özellikle oradaki esnafın bu tür kurulumların işlerine zarar verdiğini ilettiğini, toplumun orada sağlıklı bir şekilde buluşamadığı konusunda geniş tespitleri olduğunu söylediler. 'Ne öngörüyorsunuz?' dedim. 'Kurulması yanlış' dediler. 'O zaman kurmayın." dedim. Ben o anlamda hiç irade koymadım” ifadesini kullandı. Ancak İmamoğlu'nun bu açıklamalarının ise yalan olduğu ortaya çıktı. 

SİYASETCAFE.COM 

 

 

 

 

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.