YSK, bugün İstanbul kararını görüşecek İşte beklenen tüm alternatifler 

YSK, bugün İstanbul kararını görüşecek İşte beklenen tüm alternatifler 

YSK, bugün yapacağı toplantıda, öncelikle İstanbul seçimlerinin iptaline yönelik başvuruları gündeme alarak görüşmelere başlayacak. İşte alınacak karar ve tüm alternatifler...

Ve günlerdir beklenen sona doğru geliniyor. Her iki tarafında dört gözle beklediği İstanbul karar görüşmesi bugün YSK'da görülmeye başlanıyor.

YSK'nın İstanbul Büyükşehir için vereceği kararın ardından, AK Parti’nin Büyükçekmece, MHP’nin ise Maltepe seçimlerinin iptaline ilişkin talepleri gündeme gelecek.

YSK bu iki ilçeyi de karara bağlayacak. Böylece İstanbul Büyükşehir, Büyükçekmece ve Maltepe kararları sonrası İBB durumu ortaya çıkacak. YSK'nın Büyükçekmece veya Maltepe seçim iptali ve yenilenmesi de İstanbul Büyükşehir Belediye seçimlerini etkileyerek. 

KARAR SALI YADA ÇARŞAMBA'YA KALABİLİR

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), AK Parti ve MHP’nin İstanbul seçimlerinin iptal edilmesine yönelik itiraz başvurularını karara bağlamak üzere yapılacak görüşme bugün başlıyor. Toplantıda yapılacak görüşme ve müzakerelerin uzaması durumunda, İstanbul kararının yarın veya Çarşamba gününe kalabileceği de belirtiliyor. YSK, AK Parti ve MHP’nin itirazı üzerine, İstanbul’daki 39 ilçe seçim kurulundan, sandık kurullarının oluşumu ve kısıtlı seçmenlerin oy kullanıp kullanmadığına yönelik bilgi ve belgeleri talep etmişti. 

İLÇE SEÇİM KURULLARI KENDİNİ SAVUNDU 

İstanbul İlçe Seçim Kurullarından YSK’ya ulaşan raporların hemen hemen tamamında, sandık kurullarının oluşumunda Seçim Kanunu’nun 23’üncü maddesindeki ‘Sandık kurullarındaki üyeliklerin kamu çalışanları arasından doldurulması mümkün olmazsa, eksikler, ilçe seçim kurulu başkanı tarafından, o çevrede bulunan ve sandık kurulunda görev verilmesinde sakınca olmayan kimselerden doldurulur’ hükmü gerekçe göstererek kendini savundu. Bu kapsamda, ilçe seçim kurulları, ‘Kaymakamlıklardan gelen listelerde yer alanlar görev kabul etmediği için dışarıdan görevlendirme yoluna başvurulduğu’ savunması yapıldı.

“İLÇE SEÇİM KURULLARI SUÇÜSTÜ YAKALANDILAR”

AK Parti’nin YSK temsilcisi Recep Özel ise ilçe seçim kurullarının savunmasına karşın şunları söyledi: “Bu cevaplar yeterli olmaz. YSK’nın ara kararlarının gereği yerine getirilmemiştir. Kafalarına göre liste oluşturmuşlar ve YSK’ya da yalan beyanda bulunmuşlardır. Açıkça suçüstü yakalandılar ve seçim yolsuzluğu yapıldığı tescillendi." 

Özel, ilçe seçim kurullarından bazılarının ‘Kaymakamlık listesi’ diye gönderdiği listelerin, aslında kaymakamlıktan gelen liste olmadığını tespit ettiklerini, ‘Kaymakamlık listesi’ diye ilçe seçim kurullarının, kendi oluşturdukları listeyi YSK’ya gönderdiklerini söyledi.

SANDIKTA İŞSİZLERE BİLE GÖREV VERİLMİŞ

Öte yandan, AK Parti’nin hukukçuları, İstanbul’daki sandıklarda memur olmamasına rağmen görev alan 20 bine yakın sandık kurulu başkanı ve üyesi ile ilgili SGK bilgilerini tek tek kontrol etti. AK Parti kaynakları, yaptıkları incelemelerde görev alanların büyük bölümünün memur statüsüne sahip olmayan ‘Sözleşmeli öğretmenlerden’ oluştuğunu, üyelerden bazılarının ise herhangi bir işte çalışmadığını tespit ettikleri öğrenildi. 

YSK’NIN ÖNÜNDEKİ İLK ÜÇ SEÇENEK

AK Parti ve MHP İstanbul büyükşehir belediye başkanlığı seçimlerinin iptaline ilişkin ayrı ayrı itiraz başvurusunda bulunmuştu. Yine, AK Parti Büyükçekmece’de hem büyükşehir belediye başkanlığı, hem de ilçe belediye başkanlığı ve belediye meclis üyeliği seçimlerinin iptalini istemişti. MHP’ de aynı iddialar gerekçesiyle başvurusunu Maltepe için yapmıştı. YSK bu dört başvuruyu seçimlerle ilgili ‘Tam kanunsuzluk’ hâli olup olmadığına bakarak bugün başlayacak görüşmeler sonucunda karara bağlayacak. YSK, seçimlerin iptaline ilişkin başvuruların tamamını kabul veya reddedebileceği gibi, Maltepe ve Büyükçekmece’yi kabul edip İstanbul başvurusunu reddetme ihtimali de bulunuyor.

İKİ İLÇE İÇİN VERİLECEK KARARA GÖRE DEĞİŞİM

YSK’nın İstanbul’u yenilemeyip, Büyükçekmece ve Maltepe’yi kabul etmesi durumunda, bu iki ilçedeki tüm seçimler yeniden yapılacak. İki ilçedeki seçmenler, YSK’nın belirleyeceği tarihte sandık başına giderek, İBB belediye başkanlığı, ilçe belediye başkanlığı ve belediye meclis üyeliği için yeniden oy kullanacak. Bu iki ilçede büyükşehir belediye başkanlığı için de oy kullanılacağı için, seçim sonuçları doğrudan İstanbul büyükşehir belediye başkanlığı seçimlerini de etkileyecek. Seçim sonucunda, hem büyükşehir, hem de ilçe belediyelerinde yeni başkanını belirleyecek. 

SEÇİM YENİLEME KARARI ÇIKARSA SEÇİM TAKVİMİ DEĞİŞECEK 

İstanbul seçimlerinin veya Maltepe ile Büyükçekmece seçimlerinin yenilenmesi kararı alınması durumunda, YSK’nın 31 Mart seçimlerine yönelik daha önce belirlediği tarih olan 2 Haziran’da seçim yapılamayacak. Normal seçim takvimi olan 90 günlük süeyi daha önce 63 güne sığdıran YSK 2 Haziran'a 2 ayın altına düştüğü için yeni bir tarih belirleyecek. Böylece İstanbullular bir kez daha sandık başına gidecek. 

ADAYLAR DEĞİŞTİRİLEMİYOR 

Seçimlerin yenilenmesi hâlinde, seçim kanununa göre adaylar ve seçmen listeleri üzerinde bir değişiklik yapılamıyor. Aday değişikliği ancak ölüm veya istifa hâlinde mümkün olabiliyor. YSK’nın 31 Mart seçimleri konusunda yayımladığı genelgede, seçimlerin yenilenmesi hâlinde, aynı seçmen listelerinin geçerli olacağı belirtilmişti. Ancak, tespit edilen kısıtlı seçmenler listeden çıkarılacak. Ayrıca, muhtarlık seçimleri için seçmen kütüğünü memleketine taşıyan seçmen, aradan 6 ay geçmediği için seçimlerin yenilenmesi hâlinde İstanbul seçimlerinde yine oy kullanamayacak.

İLÇE SANDIK KURULLARI DEĞİŞECEK

YSK’nın seçimleri yenileme kararı alması durumunda, usulsüzlüğün merkezini çeken sandık kurulları ile ilgili değişikliğe de gidilecek. 31 Mart’ta kamu görevlisi olmayan sandık kurulu başkanı ve bir üyelerin yerine, memurlar arasından görevlendirme yapılacak.

SİYASETCAFE.COM
 

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.