İstanbul İlçe Seçim Kurullarına operasyon! 

İstanbul İlçe Seçim Kurullarına operasyon! 

YSK, İstanbul kararının ardından kanuna aykırı sandık kurulu görevlendirmelerini yapan ilçe seçim kurulu başkan ve üyeleri ile seçim müdürleri ve diğer sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunulmasına karar verdi.

Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK), İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminin yenilenmesine ilişkin kısa kararı yazıldı. 

Kararda, bir kısım sandık kurullarının, ilçe seçim kurullarınca kanuna aykırı oluşturulması ve bu hususun da seçim sonucuna müessir olması nedeniyle 31 Mart 2019'da yapılan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminin iptaliyle yenilenmesine oy çokluğuyla karar verildiği belirtildi. 

Kısa kararda, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı mazbatasının iptaline, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı yenileme seçiminin 23 Haziran 2019 tarihinde yapılmasının kararlaştırıldığı bildirildi. 

İLÇE SEÇİM KURULLARINA  SUÇ DUYURUSU

Ayrıca, kanuna aykırı sandık kurulu görevlendirmelerini yapan ilçe seçim kurulu başkan ve üyeleri ile seçim müdürleri ve diğer sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunulmasının kararlaştırıldığı vurgulandı. 

NE OLMUŞTU?

Siyasetcafe olarak İstanbul kararının verilmesinden saatler öncesi "Soruşturma seçim kurullarına sıçrayacak: FETÖ'nün oy ve hilesi" başlıkla haberimizde duyurmuştuk. Haberimizde İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca başlatılan İstanbul seçimlerinde şaibe iddialarıyla ortaya çıkan FETÖ bağlantılı isimleri sandık başkan ve üye olarak görevlendiren İlçe Seçim  Kurullarının şaibeye ortak olma iddiasıyla soruşturma açılacağını yazmıştı. Keza YSK'da aldığı kararla aynı gerekçelerle soruşturmaya izin verdi. 

"SUÇÜSTÜ YAKALANDILAR"

İstanbul İlçe Seçim Kurullarının usulsüzlüğü resmen kabul ettiğini ifade eden AK Parti YSK Temsilcisi, bahsedilen rakamın sandıkta olması gereken kişilerin 3’te 1’ini oluşturduğunu belirterek şunları söyledi: “19 bin 623 kamu görevlisi olmayan kişiyi atadıklarını kabul ettiler. Dolaylı olarak bunu örtmeye çalışıyorlar. Ara kararı tam manasıyla yerine getirmediler. Aslında suçüstü yakalandılar. Birde bunun üstünü örtmeye çalışmaları, biz bir organize iş var diyorduk, bu cevaplarıyla şimdi ellerini yüzlerine daha çok bulaştırdılar.

İLÇE SEÇİM KURULLARINA BU LİSTELER NEREDEN GELDİ? 

İlçe seçim kurullarının cevabı ile organize usulsüzlüğün belgelendiğini kaydeden Özel, ilçe seçim kurullarının yasaya aykırı olarak atadığı kişilerin listesinin nereden geldiği ise açıklanamadığını söyledi. Özeli, “19 bin 623 kişiyi nereden aldıklarını da açıklamıyorlar. Bir yerden liste mi geldi? Nasıl oldu? ‘Geçmişte görev yapanlar da arasında’ diyorlar, geçmişte görev yapmayanlar çoğunlukta. Daha önceki seçimlerde görev yapmayan sandık başkanları da var. Size bu listeyi kim verdi? Az bir rakam olsa kabul edeceğiz de 20 bine yakın kişi. Organize olmadan bu rakam mümkün değil. Bu isimlerin nereden geldiğini izah edici bir açıklama yapamadılar” diye konuştu. 

SORUŞTURMA İLÇE SEÇİM KURULLARINA SIÇRAYACAK  

İstanbul seçim sonuçlarıyla birlikte AK Parti tarafından bir çok inceleme sonucu yapılan geçersiz oyların sayımında Erkrem İmamoğlu ile Binali Yıldırım arasındaki fark 29 binlerden 13 binlere inmişti. Yeni sayım sürecinde seçime FETÖ ve PKK ilişkili kişilerin şaibe karıştırıldığına dair ilk resmi açıklama MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'den gelmişti. Ardından AK Parti incelemelerini derinleştirirken şaibenin merkezinde FETÖ'nün Oy ve Ötesi adı altındaki kuruluşu işaret ederek seçimlerin tam bir organize usulsüzlüğü yaşandığını açıklamıştı. AK Parti yetkilileri bunu henüz bir isim yada kuruluş yerine 'birileri' kelimesini kullanmayı tercih etmişti. 

SAVCILIK İLÇE SEÇİM KURULLARINI DA SORGULAYABİLİR

Cumhuriyet Savcılığı FETÖ ile ilişkili isimler nedeniyle yaklaşık 20 bin devlet memuru olamayan isimlerin görevlendirdiği İstanbul İlçe Seçim Kurullarından savunma isteyebilir.Savcılık iddia edilen seçim usulsüzlüğü nedeniyle FETÖ ile irtibatlı isim listenin nereden geldiği ve Valiliğin bildirmiş olduğu 140 bin isim yerine 'neden bu isimlere görev verildiği' ile ilgili soruşturma ilçe seçim kurullarına sıçraması bekleniyor. 

İSTANBUL SEÇİM KURULARININ DİKKAT ÇEKEN İŞLEMLERİ

İstanbul İl ve İlçe Seçim Kurullarının 31 Mart seçimlerinde takındığı tavırda oldukça dikkat çekiciydi. 1 Nisan'da bazı ilçelerde geçersiz oyların sayılmasını isteyen AK Parti'nin itirzı üzerine oylar sayılmaya başladıktan yaklaşık 3 saat sonra CHP'nin oyların yeniden sayılmasının durdurulmasını istediği İl Seçim Kurulu tarafından durdurulmuştu. Durdurma kararı sabah YSK'nın yeni bir kakarı ile devam edilmişti. İLÇE SEÇİM KURULLARININ AK PARTİ VE MHP'YE KARŞI RET TAVRI Yine AK Parti'nin Büyükçekmece itirazını hen ilçe seçim kurulu hem de İl Seçim kurulu kabul etmeyerek anında reddetmişti. Yine bir çok ilçede AK Parti'nin geçersiz oyların bile sayılmasında ilçe seçim kurulları adeta direnmişti. Yine bir çok ilçe seçim kurulları oyların yeniden sayılması talebini reddedilmişti. Yine İlçe Seçim Kurulu hem AK Parti hem de MHP'nin Maltepe seçim iptal başvurusunu kayda değer bulmadan reddetmişti. 

İL SEÇİM KURULUNUN DİKKAT ÇEKEN UYGULAMALARI 

Yine geçersiz oyların sayımını durduran İstanbul İl Seçim Kurulu, AK Parti ve MHP'nin seçim itirazlarının devam etmesinden dolayı en son en çok oy alan isme mazbatasının verilmemesi başvurusunu kabul etmeyerek CHP'li Ekrem İmamoğlu'na mazbatasını vermişti.Yine aynı İl Seçim Kurulu'nda İmamoğlu'nun mazbatası yazılırken videoya kaydedilerek dağıtılması ise önemli bir dikkat çekici bir unsur oldu. İl Seçim Kurulu yazmış hazırlamış olduğu İmamoğlu'nun mazbatasının fotoğrafını çekerek medya kuruluşlarına ve sosyal medyada dağıtılması adeta bir zafer kutlamasına ortak olduğu izlenimi vermişti. 

feto-019.jpg

SİYASETCAFE.COM
 

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.