Tevfik Fikret TAŞKIN

Tevfik Fikret TAŞKIN

KURUCAŞİLE NEREDEDİR?

KURUCAŞİLE NEREDEDİR?

KURUCAŞİLE  NEREDEDİR? (CANIM TÜRKİYEM)

 

Güzel Türkiye’min güzel bir köşesi Bartın’ın “Kurucaşile” ilçesi hakkında sizlere kısa bir  bilgi vermek istiyorum.

 

Kurucaşile, Bartın ilinin Amasra ve Ulus’la beraber üç ilçesinden biridir. Bartın’a 52 km uzaklıkta, Amasra’dan sonra gelen ilçesidir. Batı Karadeniz bölgesinde, 159 kmyüz ölçümlü, 7.059 nüfuslu küçük ama geçmişi üç bin yıl öncesine kadar giden, deniz kıyısında, yeşillikler içinde bulunan şirin bir ilçemizdir.

 

“Kurucaşile” isminin “Kromna” kelimesinden geldiği düşünülmektedir. “Kro” kelimesi  ile “umna” ekinin birleşmesinden meydana gelmiş ve “uç halkı” anlamına gelen bir kelimedir.

 

Hititler döneminde (M.Ö. 300), Paflagon soyundan gelen Pala ve Kaşkalar, bölgede yaşayan ilk halklar olarak bilinmektedir.

 

Bu tarihten sonra sırasıyla Fenikeliler, Kayralar ve Akalar bölgeye hakim olmuşlar. Bu topluluklar, sahildeki bakır, demir ve altın madenlerini işletmekle, kara ve deniz avcılığı, tarım yapmakla uğraşmışlardır.

 

Geçmişi M.Ö. 1.000’li yıllara kadar giden ilçe, Roma, Bizans ve Ceneviz hakimiyetinden sonra Türk komutanı Kutalmışoğlu Süleyman Bey’in komutanlarından Kara Tigin tarafından fethedilmiştir. Böylece, bu bölge Candaroğulları’nın hakimiyetine girmiştir.

 

Daha sonra, Yıldırım Beyazıt, 1395 yılında bölgeyi ele geçirip Osmanlı topraklarına katmıştır.

 

Cumhuriyetin ilanından 1957 yılına kadar Bartın’a bağlı bir nahiye olan Kurucaşile, bu tarihte ilçe olmuş ve Zonguldak’ın ilçeleri arasına girmiştir.

Bartın’ın 1991 yılında il yapılmasıyla birlikte Bartın’a bağlı bir ilçe olmuştur.

 

İlçenin kuzeyinde bütün ihtişamıyla Karadeniz; güneyinde, Bartın; doğusunda Cide ve Batısında, Amasra bulunmaktadır.

 

İlçe, sıfırdan bin beş yüz metreye kadar çıkan Karadağ, Kayaardı ve Karsaduran dağlarıyla çevrili, yemyeşil ormanlarla kaplı, kışları soğuk, yağışlı; yazları ılık ve yağışlı tipik bir Karadeniz ilçesidir.

 

Bölge olarak dağlık olan Kurucaşile, Kapısuyu, Karaman, Yeraltı, Tekkeönü plajlarına sahiptir. Engebeli ve dağlık coğrafî yapıyı düşünürsek oldukça fazla sayıda plaja sahip olduğunu söyleyebiliriz. Ayrıca, Göldere Şelalesi, Gökçekale koyu, Kapısuyu nehri gezilip görülecek yerleridir.

 

Kurucaşile, 1965 yılında yapılıp 1974 yılında asfaltlanmış bir karayoluna sahiptir.. Son yıllarda yol düzetme çalışmaları yapılmakla birlikte yine de zorlu bir yola sahiptir.

 

Yolu iyi olmamasına rağmen tabiat güzellikleriyle adeta cennetten bir parçadır. Yeşili ve sessizliği seven insanlar için büyük bir nimettir.

 

Konaklayabileceğiniz yerler sınırlı olsa da eski, yerel evler hâlâ varlığını korumaktadır.

 

Hayatının dört beş yılı komşu ilçesi Cide’de geçen biri olarak yeşili ve sakinliği seven insanlara tavsiye edebileceğim harika bir yer.

 

Rahatı, huzuru, deniz mavisinin ve yeşilin her tonunu seven insanları, üç bin yıllık tarihi olan Batı Karadeniz’in şirin ilçesi Kurucaşile’ye bekleriz...

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tevfik Fikret TAŞKIN Arşivi