Paralel yargının 'yolsuzluk' rezaleti

Paralel yargının 'yolsuzluk' rezaleti

Ortaya çıkardığı yolsuzluğu ihbar eden Abdullah Kocaman kendini sanık sandalyesinde buldu. İşte haberin ayrıntıları;

Başkanlığını yaptığı Gaziantep Gazeteciler Cemiyeti'nde bir gruba mensup 40 kişinin cemiyete usulsüz bir şekilde üye yapılma baskısına direnen ve ticari bir grubun arazi rantı, naylon fatura ile Gaziantepspor'un yaptığı futbolcu transferindeki dolandırıcılık iddiasını haber yapan Abdullah Sabri Kocaman'ın başına gelmeyen kalmadı. 15 yıla yakın bir süre cemiyet başkanlığı yapan Kocaman, Gaziantep'teki bir ticari grubun naylon fatura işlemlerini de ihbar etti. Teknik takibe takılan bir telefon görüşmesi O'nu, ihbarda bulunduğu dosyada sanık sandalyesine oturttu.

PEŞ PEŞE BASKINLAR

Sahte para soruşturmasında şüpheli olan Kocaman'ın soruşturma sürecinde ev ve işyeri adresleri basıldı. Polis ekipleri Kocaman'ın oğlunun iş yerine de baskın verdi. 9 Şubat'ta gözaltına alınan Kocaman'ın adreslerinde yapılan aramalarda suç unsuruna yer verecek bir delile ulaşılamadı ancak Cihan Haber Ajansı Kocaman'a gözaltı işlemi yapılmadan saatler önce bu haberi abonelerine servis etti.

İDDİANAME BİN SAYFA

Kocaman, Emniyet sorgusunun ardından çıkarıldığı nöbetçi mahkeme tarafından serbest bırakıldı. Ancak soruşturmayı yürüten savcı Yaşar Sadık Taşkın mahkemeye başvurarak tutuklama talep etti. Savcının isteği anında yerine getirildi ve Kocaman hakkında yakalama ve tutuklama emri çıkarıldı. Bir gün sonra savcı ekleriyle birlikte bin sayfayı bulan iddianameyi Gaziantep Ağır Ceza Mahkemesi'ne sundu. İddianame aynı gün mahkeme tarafından kabul edildi. İddianamede Kocaman aleyhinde, yaptığı bir telefon konuşması delil sayıldı.

YİNE HUKUKSUZ DİNLEME

Soruşturmada 'suç delili' sayılan bir telefon görüşmesi de dosyaya girdi. Kocaman'ın bir arkadaşıyla yaptığı telefon görüşmesini suç sayan Emniyet yetkilileri ve savcı ikilinin aralarında şifreli bir şekilde konuştuğunu iddia ederek Kocaman'ın suç şebekesi üyesi olduğunu ileri sürdü. Ancak teknik takibe takılan ve suç içerikli olduğu ileri sürülen telefon görüşmesinin mahkemelerden bir karar alınmadan hukuksuz bir şekilde dinlendiği ortaya çıktı. Hukuksuz bir şekilde yapılan telefon dinlemesi Kocaman'ın mağduriyetine yol açtı.

PARALEL YARGININ HIZI ŞAŞIRTTI

Bir grubun arazi rantı, naylon fatura ile Gaziantepspor'un yaptığı futbolcu transferindeki dolandırıcılık iddiasını haber yapan Abdullah Sabri Kocaman'ın başına gelmeyen kalmadı.

ŞERH KOYAN KIZAĞA ALINDI

Bin sayfa iddianame, binlerce sayfa savunma, delil ve 7 sanığın olduğu ağır ceza davasına bakan Gaziantep 1. Ağır Ceza Mahkemesi 3 ay gibi kısa bir sürede bitirmeyi 'başardı.' Mahkeme sonucunda suçu ihbar eden Kocaman en üst limitten cezalandırılarak 10 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme heyetinde bulunan ve Kocaman'ın tutukluluğuna itiraz eden hakim Edip Gündem HSYK kararnamesiyle Ağır Ceza Hakimliği'nden alındı. Soruşturmayı yürüten savcı ise yine HSYK tarafından Başsavcıvekilliğine terfi ettirildi. Soruşturmada polis fezlekesini hazırlayan Emniyet Şube Müdürü de başka bir şehre Emniyet Müdür Yardımcısı olarak atanarak terfi ettirildi.

AKIL DIŞI İDDİALAR

Dosya şimdi Anayasa Mahkemesi'ne gönderildi. Bireysel başvuru yoluyla kararın bozulmasını talep eden sanık avukatlarının şok eden iddiaları dosyaya girdi. O iddialardan bazıları şunlar: Kocaman yasa dışı delilerle mahkum edildi. iletişimin dinlenmesine ilişkin alınan hiçbir karar yok. Yapılan aramaların hiçbirinde hiçbir suç unsuru bulunmamıştır. Polis tarafından hazırlanan fiziki takip tutanağında Kocaman hakkında suç unsuru oluşturacak hiçbir delile ulaşılamamıştır. Tanık beyanlarının hiçbirinde Kocaman ile ilgili hiçbir beyan yok.

TEMYİZ SÜRECİ HUKUK KOMEDİSİ

Kocaman'ın avukatları cezayı haksız bularak Yargıtay'da temyiz işlemi başlattı. Dosyayı inceleyen Yargıtay Cumhuriyet Başsavcıvekili Alper Yükselen Bikirli davada yargılanan diğer sanıkların Kocaman' aleyhinde sahte para konusuyla ilgili hiçbir beyanda bulunmadığını, teknik takip tutanaklarında bu konunun açıkça görüşülmediği, sanığın üzerinde ve adreslerinde yapılan aramalarda suç teşkil edecek bir delile rastlanmadığını vurguladı. Savcı mütalaasında içeriği maddi bulgularla desteklenmeyen ve bir takım sözlere anlam yüklenen telefon görüşmelerine dayalı iletişim kayıtları dışında cezalandırılmasına yeter kesin ve inandırıcı delil elde edilememesi nedeniyle sanığın beraat etmesi gerekirken yetersiz gerekçe ile hüküm verildiğini belirterek kararın bozulmasını talep etti. Ancak Yargıtay cezayı bozmadı. Yargıtay 8. Ceza Dairesi kararında Kocaman'ın cezasını yerinde buldu fakat üzerinde sahte para yakalatan ve daha önce sabıkası bulunan şüpheliler M.C ve H.Ş'ye verilen cezalarda indirim yapılmasını istedi.

siyasetcafe.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.