Seçime itiraz sürecinde Hukuk ‘Baro’nları devrede!

Seçime itiraz sürecinde Hukuk ‘Baro’nları devrede!

31 Mart yerel seçimler sonrası İstanbul’da seçim sonuçlarında bir çok usulsüzlükler ortaya çıkmasından dolayı halen itiraz süreci devam ederken Türkiye Barolar Birliği ve İstanbul Barosu’ndan açıklamalar geldi.

31 Mart yerel seçimler sonrası İstanbul’da seçim sonuçlarında bir çok usulsüzlükler ortaya çıkmasından dolayı halen itiraz süreci devam ederken çoğu kez meslek grubu konularda gündeme gelen ‘Hukuk baro’nları’ diye adlandırılan Türkiye Barolar Birliği ve İstanbul Barosu’ndan açıklamalar geldi.

Barolar Birliği ve üye bakımından dünyanın en büyük barosu olan İstanbul Barosu ağız birliği yapmışçasına İstanbul’da seçim itirazlarının durdurulmasını istedi. Barolar ayrıca yeni itirazların reddedilmesi yeni ilçe ve sandıkların sayımının durdurulması ile birlikte seçim iptalinin de hukuka aykırı anlamına gelen yaklaşımla skandal açıklamalara imza attılar.

OYLARIN YENİDEN SAYILMASININ HUKUKEN İMKANI BULUNMAMAKTADIR

Türkiye Barolar Birliği de İstanbul'daki itiraz ve sayım tartışmalarıyla ilgili, "Sandık kurulu başkan ve üyeleri seçim mevzuatına göre ilan edilmiş ve itiraz süreci sonunda kesinleşmiştir. Sandık kurulu başkan ve üyeleri üzerinden seçimlere ilişkin bir uyuşmazlık çıkarılmasının hukuken imkânı yoktur. Somut delillere dayanılmak suretiyle itiraz konusu yapılmayan oyların yeniden sayılmasının da hukuken imkânı bulunmamaktadır” denildi.

SEÇİMLERİN TARTIŞMAYA AÇILMASI DOĞRU DEĞİL

Yapılan yazılı açıklamada, “Geçersiz oyların yeniden sayılıp sayılmayacağına ilişkin tartışma bugün için geride kalmıştır. Bugünün temel meselesi ise süreç içerisinde “kesinleşen” bazı hususların yeniden tartışmaya açılıp açılmayacağıdır. Türkiye’de seçimler, seçim hukukumuz uyarınca siyasi partilerin gözetim - denetiminde ve hâkim güvencesinde yapılır. Seçim gününden çok önce kanuna ve YSK tarafından ilan edilen takvime göre kesinleşmiş seçmen listeleri ile sandık kurulu başkan ve üyelerinin tartışılması, demokrasinin olmazsa olmazı seçimlerin tartışmaya açılması sonucunu doğurur. Bu tartışmanın galibi olmaz” denildi.

YSK KANUNLARI OYLARIN YENİDEN SAYILMASI VEYA YENİDEN SEÇİM YAPILMASINA ASLA OLANAK VERMEZ

İstanbul Barosu da yaptığı açıklamada, “YSK içtihatları, oyların yeniden sayılması veya seçimlerin yenilenmesi gibi kararların alınmasına asla olanak vermez. Seçim Hukuku uzmanlarının tereddütsüz biçimde mutabık kaldıkları bir konuda siyasetin taassubunun hukuku ezmesine izin verilmemelidir” denildi.

SONRADAN GELEN SONUÇLAR 31 MART SONUCUNU DEĞİŞTİRMEZ

İstanbul Barosu’nun internet sitesinde şunlar kaydedildi; “Sorun Bir Mazbatanın Verilip Verilmemesini Aşmıştır” başlığıyla yayımlanan açıklamada şunlar kaydedildi; “Özellikle de ‘itirazların dillendirilmesi’ bağlamındaki kökleşmiş anlayışın terk edilmesi, itirazı” soyut” kılan ve bu yönüyle içinden çıkılmaz bir süreci ifade eden yeni bir aşama oluşturmuştur. Bu çerçevede özellikle de geçersiz oyların yeniden sayımı yönündeki itirazların bütün ilçelerde yapılması bir ‘hak’ olmakla birlikte, barındırdığı soyutluk nedeniyle, hukuksal temelinden uzaklaşmıştır. Buna rağmen, geçersiz oyların yeniden sayımı kararları çerçevesinde ortaya çıkan somut durum, 31 Mart 2019 gecesinde YSK tarafından ilan edilen sonucu değiştirmeyecektir. Başka deyişle yeniden sayılan geçersiz oylar, sonucu değil, skoru değiştirmiş olacaktır. Ezcümle: İstanbul’da seçimler bitmiştir ve hangi partiye oy vermiş olursa olsun bütün yurttaşlar, bu seçimin sonucunu bilmektedir. “Hayatın doğal akışı” ilan edilmelidir.”

* BARON NE DEMEKTİR?

Her ne kadar ülkemizde özellikle ‘uyuşturucu baronu’ gibi kullanılan baron kelimesini çete mafya gibi anlamlar yüklenmektedir. Baron kelimesinin kaynağı baro kelimesinden gelmektedir. Türk Dil Kurumu’na göre, baron; Askeri olarak veya başka şekilde şerefli bir biçimde hizmet sunarak feodal sistemde kendisinden üstün olan kişiden aldığı bu unvan ve hakları elinde tutan bir grup kişiye denir. Yani, bir vikont veya kontun altında sayılan bu soyluluk unvanıdır. Eski Fransızcadan gelen ve "adam, hizmetçi" gibi anlamları olan bu kelime Fransızcaya da "baro" olarak bilinen Latince kelimeden geçmiştir. 

siyasetcafe.com

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.