Son Dakika! Hindistan’da Babür Camii gerilimi: Tarihi Camii Hindu Tapınağı oluyor

Son Dakika! Hindistan’da Babür Camii gerilimi: Tarihi Camii Hindu Tapınağı oluyor

Hindistan’da mahkeme, 16. yüzyıldan kalma Babür Camii’nin Hint tapınağına çevrilmesine karar verdi, ülkede gerilim tırmandı. Ülkedeki Müslümanlar sokaklara dökülüp protestolara başladı.

Türkiye'de Ayasofya'nın camiye dönüştürülmesinin tartışmaları sürerken Müslüman alemini şaşırtan ve kızdıran bir haber Hindistan’dan geldi. Hindistan’da mahkeme, 16. yüzyıldan kalma Babür Camii’nin Hint tapınağına çevrilmesine karar verdi.

Hindistan Başbakanı Narendra Modi’nin katılacağı bir tören ile Hindu tapınağının inşaatı başlayacak. Tören ise nüfusun büyük bir kısmının Müslüman olduğu Keşmir'in yarı özerkliğinin tartışmalı olarak iptal edilmesinin ilk yıl dönümü olan 5 Ağustos'ta gerçekleşecek. Yerel basında çıkan haberlere göre Modi, 40 kilogram ağırlığında gümüş bir tuğla koyacak.

Ganj Nehr'inden gelen kutsal su ve dört ana Hindu türbesinden alınan kutsal toprak ritüellerde kullanılacak.

 

 

babur1.jpg

Yeni tip korona virüs (Covid-19) salgını nedeniyle toplantı ve etkinliklere getirilen kısıtlamalardan ötürü törene yaklaşık 200 kişi katılabilecek. Sitenin yakınındaki dev ekranlardan canlı yayın yapılacak. Ayrıca Ayodhya sakinlerinden bu tarihi olayı kutlamak için Hindu ritueline ait özel mumlarını yakmaları istendi.

Yeni tapınak yaklaşık 38 metre yüksekliğinde ve 81 metre uzunluğunda olacak.

Büyük bir dua ve ibadet salonunun yanı sıra Hindular tarafından kutsal olduğu düşünülen inekler için özel ahır inşa edilecek.

Tarihi Ayodhya şehrinde, geçmişte Babür Camii'nin bulunduğu alan, uzun yıllardır Hindular ile Müslümanlar arasında tartışma konusu olmaya devam ediyordu.

Radikal Hindular, Müslümanların 16. yüzyılda Hindu Kral Rama adına yapılan tapınağı yıktıklarını ve yerine cami inşa ettiklerini öne sürüyordu.

Babür Camii'nin bulunduğu alanda Ram Tapınağı olduğu iddiası ilk kez 1853'te mahkemeye taşınmış, dönemin İngiliz sömürge hakimince reddedilmişti.

Aşırılıkçı Hindular, Aralık 1992'de, Babür İmparatorluğu döneminde inşa edilen camiyi yıkmıştı. Caminin yıkılması, ülke çapında 2 bin civarında kişinin ölümüyle sonuçlanan ayaklanmalara neden olmuştu.

Hindistan'da Müslümanlar, söz konusu alana yeniden bir cami, Hindular ise tanrı kabul ettikleri Kral Rama'nın burada doğduğunu savunarak tapınak inşa edilmesini istiyordu.

Uttar Pradeş eyaletindeki Faizabad kentinin adının, "Ayodhya" olarak değiştirilmesine karar verilmişti. Ayodhya, Hindu geleneğinde Kral Rama'nın doğum yeri olarak bilindiği için Hindularca kutsal şehir olarak kabul ediliyor.

ANKET YAPILMIŞTI

Hindistan'da bir internet sitesi, tarihi Babür Camii'nin bulunduğu alanla ilgili anket başlatmış, ankette üç şık sorulmuştu: Alana cami mi yapılmalı, Hindu tapınağı mı, yoksa ikisi birden mi yapılmalı? Hinduların, Müslümanlardan kat kat fazla olduğu bir ülkede anket, "Müslüman eseri kılıfına uydurularak Hindular'a peşkeş çekiliyor" yorumlarına neden olmuştu.

 

babur3.jpg

BABÜR CAMİİ’NİN TARİHİ

Cami, 1527 yılında Babür Şah’ın emriyle inşa ediliyor. O zamandan bu yana da cami ve bulunduğu bölge üzerinde Müslümanlar ve Hindular arasındaki çekişme devam ediyor. Hindular, 18’inci yüzyılda yaşamış bir Cizvit Papazının bıraktığı nottan yola çıkarak, Babür Camii’nin bulunduğu tepenin aslında, inandıkları tanrıları Rama’nın doğduğu yer olduğunu iddia ediyorlar. Bu gelişmeyle birlikte tartışma ve bölgedeki gerilimin arttığı ve Babür Camii’nde Müslümanlarla Hindular arasında sık sık gerginliklerin çıktığı tarih arşivlerinde yer alıyor. Paylaşılamayan ibadethane diye de ifade edilen Babür Camii, tarihi yönü ve bölgedeki Müslümanların kendisine verdiği değerle birlikte sembolleşmiş bir ibadethane statüsünü kazanmış bir cami.

Son yüzyıla girildiğinde Hindular Babür Camii’ni iyice gözlerine kestirmiş olacaklar ki bölgede yaşanan gerginliklerde büyük artış olduğu gözleniyor. Hindistan’ın İngiltere sömürgesi olduğu dönemde, İngiliz makamları Hinduların bölgede hak iddia etmesinden yola çıkarak bölgeyi Müslümanların yanında Hinduların da ibadetine açmıştı. Ancak Hindu grupların neden olduğu taşkınlıklar ve çatışmaların sonucunda İngilizler tekrardan bölgeyi Hinduların ibadetine kapatma kararı almıştı. Bu olay 1905 ile 1913 yılları arasında gerçekleşti.

Babür Camii'ni yıktılar

Takvimler 1992 yılını gösterdiğinde ise yıllardır süregelen çatışma ve gerginlikler Babür Camii’nin Hinduların saldırıları sonucunda yıkılmasıyla son buldu. Caminin yıkılmasından yıllar sonra ortaya çıkan raporlar ise aslında olanların hepsinin bir kurgu çerçevesinde meydana geldiğini gözler önüne serdi.

Caminin yıkılmasından yıllar sonra ortaya çıkan belgelere göre dönemin Hindistan yönetiminin de cami yıkma planlarından haberi vardı. Raporlar halinde ortaya çıkan belgelerde, Babür Camii etrafında olay çıkaracak Hindistanlı protestocuların aylar öncesinden eğitildiği ve halkı galeyana getirmek için hareket etmeyi hedefledikleri belirtiliyor. Protestocu grubun öncelikle cami etrafında olay çıkarmayı, daha sonra olaylar sırasında polisi provoke ederek birkaç protestocunun öldürülmesini planladıkları ifade ediliyor.

Protestocular polis tarafından öldürüldükten sonra da, buna tepki veriyor gibi görünerek camiyi yıkmayı hedefledikleri rapordaki kayıtlarda yer alıyor. 1992 yılının aralık ayında da olaylar aynen bu şekilde gerçekleşmiş ve Hintli protestocular 430 yıllık Babür Camii'ni yıkmıştı.

 

YOUTUBE KANALIMIZA ABONE OLMAYI UNUTMAYIN!

 

Siyasetcafe.com

 

 

İlgili Haberler

Kaynak:EuroNews

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.