Burak İĞLİKÇİ

Burak İĞLİKÇİ

Çağın savaşı Vekalet savaşı

Çağın savaşı Vekalet savaşı

Vekalet Savaşları Sinir ve Sınır olmak üzere iki ana bölümden oluşur, bu bölümler ise bir çok ara safhadan ve aşamadan oluşmaktadır.

Vekalet Savaşlarının ilk safhası hedef ülkeyi Beşinci Kol Faaliyetleri ile politik ekonomik, sosyolojik , psikolojik, hukuki ve siyasi açıdan hazırlanmaktan geçmektedir.

İlk Safha; sınırsız psikolojik savaş enstrümanları ile kültürel ve sosyal çürüme, toplumsal güvensizlik oluşturarak psikolojik direnç noktalarını tahribata uğratmak, en büyük güdü aracı olan endişe ve korku ortamı oluşturmak.

İkinci Safha; şer odaklarının terör anaforu ile sosyal felaket ortamı yaratma girişimleri, etki ajanları, nüfuz casusları , işbirlikçi kanaat önderleri vb. gibi Truva Atları ile toplumsal dinamik ve fay hatlarının harekete geçirilerek iç karışıklıklar ile devlete güveni zedelemek ve çatışma ortamına zemin hazırlamaktır.

Kaleyi içeriden fethetmek gibi bir atasözü ile de ifade edebileceğimiz bu savaş, kitle iletişim araçlarındaki baş döndürücü gelişmeye paralel olarak etkisi giderek artan bir şekilde bütün dünyada etkili ve yaygın biçimde kullanılmaya başlanmıştır.

Bu evreden sonra akılda başlayan ve akılda biten, sinir harbinin sınır savaşına dönüştüğü safha başlamaktadır.

Üçüncü Safha ; yüksek yoğunluklu bir çatışma yerine düşük tempolu ancak sürekli gündemi meşgul edebilecek iç savaş halidir. İç savaş halinin  oluşması ile birlikte üçüncü  aktörler  devreye girerek Vekalet Savaşı fiilen başlatılmış olmaktadır.

Bu aşamada istihbarat  servislerinin örtülü operasyonları , özel askeri şirketler , paralı askerler ( lejyonerler ), yabancı savaşçılar sahada varlık göstermeye  başlamaktadır. Son Safha ; De Facto bir ülke / devlet meydana getirlerek ya sistemsel değişiklik ya da böl, parçala, yönet  stratejisi  hayata  geçirilmektedir. 

De  Facto  bölgelerinin  şekillendirilmesi ve yeniden inşa sürecinde Hükümet Dışı Organizasyonlar, Sivil Toplum Kuruluşları , Sosyal Yardım Vakıfları vb. gibi aktif rol almaktadırlar.

Vekalet Savaşının tüm enstrümanları hedef alınan ülkede ; coğrafi , siyasi , politik , psikolojik , sosyolojik , ekonomik, diplomatik ve askeri boyutta örtülü olarak pervasızca , Makyevelist düşünceyi esas alarak , başarı için her yol mubahtır anlayışı ile taarruzlarını sürdürmektedirler.

Vekalet  Savaşı Konsepti ; Soğuk Savaş dönemi ile birlikte Küresel Güçler ve Uluslararası Şirketler için çıkar çatışmasının söz konusu olduğu bölgelerde, legal veya illegal yapıların himaye ve doktrine edilerek kullanılmaya başlandığı yeni bir müdahale stratejisi olarak uygulanmaktadır. 

Suriye'de  şu an Vekalet savaşı yürütülmektedir. Günümüzde Libya'da da gerçekleştirilmek istenen de vekalet savaşıdır.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Burak İĞLİKÇİ Arşivi